Ryż po kantońsku pochodzi z Chin. Jest popularny w prowincji Guangdong i w Hongkongu. Ryż smażony po kantońsku jest smaczny i prosty do przygotowania. Przepis na to danie jest dostępny w Internecie i książkach kucharskich.Dziś ryż po kantońsku popularny jest nie tylko w Chinach. Do jego przygotowania potrzebne są składniki, które znaleźć można w niemal każdym większym sklepie. Mniej popularne produkty wykorzystywane do przyrządzania tradycyjnego ryżu po kantońsku można bez trudu zastąpić bardziej dostępnymi składnikami.
Ryż po kantońsku – skąd pochodzi?
Ryż po kantońsku , jak sama nazwa wskazuje, jest jednym z flagowych dań kuchni kantońskiej, która ma swoich zwolenników nie tylko w Chinach, ale również w krajach europejskich. Nie powinno to dziwić, bowiem jest to najlepsza z kuchni chińskich. Króluje ona na stołach mieszkańców prowincji Guangdong oraz Hongkongu. Cechą charakterystyczną kuchni kantońskiej są świeże składniki, podkreślające naturalny skład potraw delikatne przyprawy (np. imbir, sos ostrygowy), ryby oraz owoce morza. Duża część potraw, którymi zajadają się mieszkańcy prowincji Guangdong w Chinach jest smażona, jednak sam etap obróbki termicznej takich dań trwa bardzo krótko. Dzięki temu dania zachowują naturalny smak produktów, z których zostały przygotowane.
Popularność ryżu smażonego po kantońsku
Ryż po kantońsku to danie łatwe do wykonania. Przepis na nie bez trudu znaleźć można na blogach kulinarnych, czy w książkach kucharskich zawierających receptury na najbardziej popularne przysmaki z różnych stron świata. Nie wymaga wielogodzinnych przygotowań. Jest często smażone przez studentów. Do przyrządzenie spolszczonej wersji tego dania potrzebne są składniki, które znaleźć można w niemal każdej lodówce i spiżarni. Co najważniejsze, ryż smażony po kantońsku nie należy do drogich potraw, a wszyscy, którzy lubią eksperymentować w kuchni, mogą dowolnie modyfikować przepis na to danie.
W przypadku wielu mieszkańców Chin ryż smażony po kantońsku jest stałym elementem tygodniowego, jeśli nie codziennego menu. Ma to związek z popularnością głównego składnika tego dania, czyli ryżu. Jest on jednym z najczęściej wykorzystywanych w kuchni chińskiej produktów. Nic w tym dziwnego, ponieważ to właśnie Państwo Środka jest największym producentem ryżu na świecie. Dowodem na ogromne znaczenie ryżu w kulturze chińskiej jest między innymi sposób, w jaki mieszkańcy tego azjatyckiego państwa pozdrawiają się. Odpowiednikiem polskiego: „Jak się masz?” jest u nich „Czy jadłeś już dzisiaj ryż?”.
Ryż po kantońsku - przepis
Aby móc cieszyć się smakiem oryginalnego chińskiego dania, jakim jest ryż smażony po kantońsku, należy zaopatrzyć się w następujące produkty:
· 200 g ryżu,
· 2 jajka,
· 8 grzybków shitake (suszonych),
· 2 papryczki chili,
· 2 ząbki czosnku,
· 4 cebulki dymki,
· imbir – kawałek,
· 150 g marynowanych pędów bambusa,
· 250 g krewetek królewskich,
· 150 g groszku z puszki,
· olej słonecznikowy,
· 3 łyżki wino białego deserowego,
· 4 łyżki sosu sojowego,
· sól do smaku.
Przepłukany ryż gotować w wodzie, tak długo, aż będzie miękki. Jajka wbić do miski, dodać do nich soli, wody (ok. 2 łyżki) i usmażyć omlet. Po zdjęciu go z patelni, trzeba go zwinąć i odstawić do ostygnięcia, następnie pokroić w paseczki. Grzyby shitake zalać wodą, a gdy już napęcznieją, podobnie jak omlet, pokroić je w paseczki. Imbir i czosnek obrać i pokroić na plasterki. Oczyszczone cebulki dymki i papryczki pokroić w słupki. Pędy bambusa przełożyć na sitko i odsączyć.
Na patelnię wlać olej, poczekać, aż się rozgrzeje i usmażyć na nim krewetki. Gdy będą już gotowe, wyjąć je i na pozostałym oleju podsmażyć pędy bambusa, grzyby, chili, czosnek, imbir. Do wymienionych składników dodać usmażone krewetki, ugotowany ryż, odsączony groszek z puszki, cebulkę dymkę. Po wymieszaniu wszystkiego, danie doprawić mieszanką sosu sojowego i wina. Podać z omletem.
Ryż po kantońsku – wersja wegańska
W celu przygotowania ryżu po kantońsku odpowiedniego dla wegan potrzebne są następujące składniki:
· 300 g ryżu (3 torebki),
· 125 g tofu,
· 2 cebule,
· 1 marchewka,
· 1 puszka kukurydzy,
· 1 papryka czerwona,
· ½ kapusty pekińskiej,
· 2 łyżki masła,
· oliwa do smażenia,
· 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
· sól,
· pieprz,
· papryka słodka,
· curry.
Ugotować ryż (powinien być miękki). Oczyszczoną marchewkę pokroić w słupki, zaś cebulę w talarki. Na patelnię wlać oliwę i usmażyć na niej cebulę. Dodać do niej pokruszone w dłoniach tofu. Później wsypać curry i paprykę w proszku, wszystko zamieszać. Dodać odsączoną kukurydzę, marchewkę, wszystko posolić i dokładnie wymieszać, poddusić przez 2 -3 minuty. Kolejnym składnikiem jest ryż. Aby danie nie było zbyt suche, można dodać masła. Na koniec dodać pokrojoną paprykę, kapustę pekińską i sos sojowy, który nada całej potrawie charakterystycznego smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"