ryż

    ryż

    Technika decoupage wymaga wykorzystania dobrej jakości materiałów, dzięki którym możliwe będzie osiągnięcie ciekawego efektu na drewnie, szkle czy innej powierzchni. Zamiast kłopotliwych w użyciu serwetek można sięgnąć po papier ryżowy do decoupage. Jest on nieco grubszy, choć półprzezroczysty. To świetne rozwiązanie szczególnie dla początkujących hobbystów.

    Jak twierdzi Daria Ładocha, "Polacy są podzieleni na tych, którzy lubią kaszę i na tych, którzy uważają, że jest to pokarm dla ptaków". Dlatego postanowiła przekonać tych drugich, że kasza to samo dobro! W kuchni Dzień Dobry TVN powiedziała jak gotować różne rodzaje kaszy i ryżu oraz przygotowała: komosę ryżową z łososiem i orzeszkami pini, tabbouleh z pęczakiem, miętą i awokado oraz ryż smażony z jajkiem, papryką i pieczarkami. Wszystko pyszne, kolorowe, pożywne i idealnie nadające się na śniadanie!

    Kiedy żona zaczyna rodzić on wstawia bulion. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski tata Wiktora (7 l.) Jędrka (3 l.) i Filipa (5 dni!) przygotował dziś dania dla matek karmiących.

    Co można wyczarować z ryżu? Zdradza w Dzień Dobry TVN kucharz Artur Moroz, czyli Harry Potter naszego kulinarnego zakątka - jak mówi Marcin Prokop. Zobaczcie, jak przygotować idealne ristotto. Jakich składników ze sobą nie łączyć? Lubicie risotto?

    W liceum plastycznym w Nowym Wiśniczu młodzież uczy się fotografii. Zdarza się, że lekcje z tego przedmiotu odbiegają od klasycznych zajęć fotograficznych. Niedawno uczniowie zostali zamknięci w klasie na pięć godzin. W tym czasie mieli oddzielać ziarnka ryżu. Nauczyciel fotografii Marcin Makówka powiedział o swoim eksperymencie dziennikarce Dzień Dobry TVN Katarzynie Jaroszyńskiej. Czemu mu posłużył? Jak na wiadomość o eksperymencie zareagowali uczniowie? Co było dla nich najtrudniejsze?

    Chilli chicken, czyli ostry kurczak w całości, paneer tikka masala, czyli domowy ser pieczony na kiju w ostrym sosie oraz indyjskie vindaloo z kurczaka. Dziś Światowy Dzień Pikantnych Potraw. Andrzej Polan, w naszej kuchni, w bardzo ostrej wersji!

    W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowaliśmy: pieczone jesienne warzywa i orzechowy ryż, pieczony boczek oraz piekielne burgery. Smacznego!

    Prowadzi bloga kulinarnego Mamałyga. Głównym powodem jego założenia było pojawienie się w jej życiu dwóch córeczek. Córki Darii nie jedzą glutenu, nabiału i mięsa, stąd w jej kuchni jest bardzo dużo dań wykluczających te produkty. W kuchni dzień Dobry TVN gościem była Daria Ładocha. Przygotowała dania kuchni tajskiej.

    Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN risotto na cztery sposoby: risotto z pesto i zielonym groszkiem, risotto z pomidorami, riosotto z krewetkami i szafranem, risotto z dynią. Dlaczego owoce morzą lubią szafran? Jak należy mieszać ryż, by się nie przypalił?

    Od lat nie je mięsa. To, co ląduje na jego talerzu nie mogło powstać przez cierpienie. Michał Piróg przygotował czerowną zupę rozgrzewającą, mleko z pistacjami i tofu w agawie. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN trzy Aniołki i jeden Charlie, czyli dziewczyny z zespołu „The Chance”: Agnieszka, Monika i Magda opowiedziały o swoich własnych sposobach na zdrowie przez cały rok. Razem z Piotrem Kucharskim - operatorem płyty... grzewczej, czyli DJ-em - przygotowały dorsza z ryżem, siekaną wołowinę oraz eskalopki z kurczaka.

    Chciała zostać stomatologiem, ale los pokierował ją w stronę aktorstwa. Teraz może choć częściowo zrealizować swoje marzenia. Została anestezjologiem w nowym serialu medycznym telewizji TVN „Lekarze”. Jak poradzi sobie w tej roli? W kuchni Dzień Dobry TVN podawała, zamiast znieczulenia, dania indyjskie. Towarzyszył jej Piotr Kucharski

    Anna Starmach zainspirowana obrazem abstrakcjonisty Wassily'a Kandinskiego "Color Study of Squares", w kuchni Dzień Dobry TVN, postawiła na zawijańce - rolady, kajzerki i kulki ryżowe.

    Lubi gotować, ale bardziej lubi jeść. Doskonale znana z "Tańca z Gwiazdami". To tam poznała Piotra Gąsowskiego, swojego obecnego partnera. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Głogowska razem z pięcioletnią córeczk Julią pokazały, jak wygląda ich codzienne śniadanie. Towarzyszył im Piotr Kucharski.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski miał niezwykłego pomocnika. A był nim nie kto inny, a sam Jacek Stachursky. Dlaczego przez 7 lat nie udało mu się wydać płyty i czy to prawda, że teraz poświecił się już tylko nauce? Jakie badania prowadzi i jakie są ich wyniki? O wszystkim tym opowiedział w towarzystwie płatków ryżowych, rabarbaru i dzikiego ryżu.

    Futomaki, nigiri, maki, temaki, chirashi... Z awokado, łososiem, tuńczykiem lub z rybą maślaną. Niezbędne dodatki to: sos sojowy, zielony chrzan wasabi, czasem pędy bambusa. Sushi - zazwyczaj, jeśli mamy ochotę na to orientalne danie, kupujemy je gotowe, najczęściej na wynos. Szef kuchni Izumi Sushi Alon Than pokazał w Dzień Dobry TVN, że z powodzeniem możemy je zrobić samemu. Zobaczcie, jak!

    Beata Kartowicz z córką Małgorzatą proponuje w Dzień Dobry TVN łatwe w przygotowaniu dania. W jej menu znalazły się: zupa marchewkowo-pomarańczowa ze świeżą kolendrą, sałata z kozim serem w płatkach migdałów, z granatem i mandarynkami, piersi z kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z szafranowym ryżem i wyśmienite kokosanki z miodem.

    Orzech kokosa nie tylko wspaniale smakuje, ale też wspomaga przemianę materii, ułatwia odchudzanie i spowalnia procesy starzenia się. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali dania z kokosem w roli głównej. W ich kokosowym menu znalazły się: kokosowe czekoladki, kokosowe ciasto z galaretką wiśniową, pieczone warzywa z sosen jogurtowo-kokosowym, kokosowa dosza, a także ryż na mleku kokosowym. Palce lizać!