Burgery z piekła rodem

Burgery
Burgery
W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowaliśmy: pieczone jesienne warzywa i orzechowy ryż, pieczony boczek oraz piekielne burgery. Smacznego!

Pieczony boczek

Składniki:

2,5 kg chudego boczku bez kości

1 łyżeczka nasion kopru

1 łyżeczka nasion kolendry

2 gwiazdy anyżu

olej do smażenia

3 łyżki sosu miodowego z czosnkiem

Słodko pikantny sos chili

Sos sojowy

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 240ºC. Boczek ponacinać od strony skóry na krzyż. Natrzeć całość mięsa sosem sojowym. W moździerzu rozetrzeć nasiona kopru, kolendry i jedną gwiazdę anyżu. Odłożyć jedną łyżeczkę do sosu, a resztą natrzeć mięso od strony skóry. Na blaszce do pieczenia ułożyć kratkę z piekarnika, na niej ułożyć boczek i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Następnie na blaszkę wlać kubek wody i zmniejszyć temperaturę na 180ºC. Piec kolejne 2 godziny. Boczek pokroić w plasterki i podawać z sosem słodkim chili w bułeczkach hamburgerowych lub bułkach na parze.

Pieczone jesienne warzywa i orzechowy ryż

Warzywa:

1 dynia

2 czerwone cebule

1 biała cebula

2 ziemniaki

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

2 marchewki

Zioła: tymianek, rozmaryn, szałwia

Oliwa z oliwek

Sos sojowy

Pieprz

Ryż:

200 g dzikiego ryżu

100 g orzechów włoskich

4 łyżki klarowanego masła

1 lampka białego wytrawnego wina

1 litr buliony warzywnego

Słodko pikantny sos chilli

Czosnkowy sos chili

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa obrać i pokroić na duże kawałki podobnej wielkości. Ułożyć na dużej płaskiej blasze do pieczenia, obficie skropić oliwą z oliwek. Posypać ziołami i przyprawić solą i pieprzem.

Wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180ºC. W tym czasie rozgrzać klarowane masło i na małej temperaturze prażyć na nim orzechy. Dodać ryż i przesmażyć całość przez chwilę. Podlać winem, poczekać aż odparuje i dolać bulionu. W ten sposób podlewać bulion aż ryż cały wchłonie i się ugotuje. Upieczone warzywa podawać z ryżem i sosami.

Piekielne burgery

Bułki:

10 g drożdży

1 łyżka cukru

200 ml letniego mleka

1 jajko

450 g mąki pszennej

około 70 g miękkiego masła

1 żółtko

1 łyżka mleka

Sezam

Burgery:

600 g antrykotu wołowego

1 papryczka chilli

sos sojowy

1/3 łyżeczki pieprzu

Dodatki:

Sałata lodowa

Korniszony

Słodko pikantny sos chili

Słodki sos chili

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać jajko i mąkę. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Z ciasta uformować 6-8 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka i posypać sezamem. Rozgrzać piec do 210 ºC. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 min. W tym czasie zmielić dwukrotnie mięso razem z papryczką chili i przyprawami na grubych oczkach. Mięsa nie ugniatać, nie mieszać tylko uformować okrągłe kotlety najlepiej w stalowych krążkach. Gdy bułki są upieczone. Usmażyć mięso na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron po 1 minutę z każdej. Burgery podawać z ulubionymi dodatkami i sosami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości