Materiał promocyjny

Michał Piróg i wegetariańska kuchnia

Od lat nie je mięsa. To, co ląduje na jego talerzu nie mogło powstać przez cierpienie. Michał Piróg przygotował czerowną zupę rozgrzewającą, mleko z pistacjami i tofu w agawie. Smacznego!

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Czerwona zupa rozgrzewająca

Składniki:

250 g ciecierzycy gotowanej, puszka lub w zalewie

400 g soczewicy gotowanej, puszka

600 g pomidorów drobno krojonych lub zmiksowanych

165 ml mleka kokosowego

2 średnie marchewki

imbir świeży starty

2 ząbki czosnku

sól

pieprz czarny mielony

curry

kurkuma

czerwona papryka w proszku

sok z 1 cytryny

2-3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Do zmiksowanych pomidorów dorzucamy cieciorkę i soczewice dolewamy oliwę miksujemy za pomocą blendera, a następnie dodajemy zmiksowany imbir marchew oraz czosnek. Następnie przyprawiamy curry, kurkumą, solą, pieprzem czerwona papryką i miksujemy. Gotujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i mleko kokosowe.

Mleko z pistacjami i szafranem ( przepis kenijski )

Składniki:

1 litr mleka

1/4 łyżeczki sproszkowanego szafranu

10 niesolonych orzeszków pistacjowych

1/2 łyżeczki cynamonu

3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Orzeszki pistacjowe obieramy i mielimy w młynku do kawy lub tłuczemy w moździerzu na proszek. Jeżeli nie uda ci się kupić niesolonych orzeszków, możesz użyć solonych - po obraniu dokładnie opłucz je pod ciepłą wodą, a przed zmieleniem dokładnie wysusz. W garnku o grubym dnie zagotuj mleko z dodatkiem szafranu, cynamonu i połowy proszku pistacjowego.

Po podniesieniu się mleka zamieszaj je, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia, dodaj do mleka miód. Rozlej do kubków. Mleko w każdym kubku posyp resztą mielonych pistacji.

Czerwony ryż w sosie musztardowym

Składniki:

czerwony ryż 1 opakowanie

musztarda dijon

oliwa z oliwek

pesto z zielonej bazylii

cytryna

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Oliwę mieszamy z pesto ,musztardą i przyprawami oraz cytryną i mieszamy z ugotowanym ryżem

Tofu w agawie

Składniki:

tofu tradycyjne

oliwa

pieprz

sól

czerwona papryka suszona

sos sojowy

syrop z agawy

Sposób przygotowania:

Tofu kroimy na cienkie plastry osuszamy następnie wkładamy do oliwy wymieszanej z przyprawami odkładamy na kilka minut. Następnie smażymy na patelni dodając sosu sojowego a na samym końcu polewamy syropem z agawy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości