Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News
Czerwona zupa rozgrzewająca
Składniki:
250 g ciecierzycy gotowanej, puszka lub w zalewie
400 g soczewicy gotowanej, puszka
600 g pomidorów drobno krojonych lub zmiksowanych
165 ml mleka kokosowego
2 średnie marchewki
imbir świeży starty
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny mielony
curry
kurkuma
czerwona papryka w proszku
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Do zmiksowanych pomidorów dorzucamy cieciorkę i soczewice dolewamy oliwę miksujemy za pomocą blendera, a następnie dodajemy zmiksowany imbir marchew oraz czosnek. Następnie przyprawiamy curry, kurkumą, solą, pieprzem czerwona papryką i miksujemy. Gotujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i mleko kokosowe.
Mleko z pistacjami i szafranem ( przepis kenijski )
Składniki:
1 litr mleka
1/4 łyżeczki sproszkowanego szafranu
10 niesolonych orzeszków pistacjowych
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Orzeszki pistacjowe obieramy i mielimy w młynku do kawy lub tłuczemy w moździerzu na proszek. Jeżeli nie uda ci się kupić niesolonych orzeszków, możesz użyć solonych - po obraniu dokładnie opłucz je pod ciepłą wodą, a przed zmieleniem dokładnie wysusz. W garnku o grubym dnie zagotuj mleko z dodatkiem szafranu, cynamonu i połowy proszku pistacjowego.
Po podniesieniu się mleka zamieszaj je, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia, dodaj do mleka miód. Rozlej do kubków. Mleko w każdym kubku posyp resztą mielonych pistacji.
Czerwony ryż w sosie musztardowym
Składniki:
czerwony ryż 1 opakowanie
musztarda dijon
oliwa z oliwek
pesto z zielonej bazylii
cytryna
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Oliwę mieszamy z pesto ,musztardą i przyprawami oraz cytryną i mieszamy z ugotowanym ryżem
Tofu w agawie
Składniki:
tofu tradycyjne
oliwa
pieprz
sól
czerwona papryka suszona
sos sojowy
Sposób przygotowania:
Tofu kroimy na cienkie plastry osuszamy następnie wkładamy do oliwy wymieszanej z przyprawami odkładamy na kilka minut. Następnie smażymy na patelni dodając sosu sojowego a na samym końcu polewamy syropem z agawy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN