Idealny ryż do sushi
Idealny ryż do sushi jest kleisty. Najlepiej wybierać specjalne odmiany, które przeznaczone są właśnie do tej japońskiej potrawy. Jednak nawet taki zwykły ryż możemy przygotować w taki sposób, aby nie był zupełnie sypki. Sprawdzi się on nie tylko do sushi, ale również do innych azjatyckich potraw, takich jak kimbap, mango sticky rice i innych. Jak go przygotować?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Przede wszystkim ryż powinien zostać wypłukany, do tzw. czystej wody. Ryż, nie w torebce, zalewamy zimną wodą i mieszamy, aż ta zmętnieje. Następnie ją zlewamy i powtarzamy tę czynność 3-4 razy. Woda stanie się bardziej klarowna, ale nadal może być nieco zabarwiona na biało.
Następnym krokiem jest namoczenie ryżu, a dopiero potem jego ugotowanie. Niektóre szkoły mówią, że powinno się moczyć 1-2 godziny, inne, że najlepiej zostawić ryż na noc. W efekcie proces jest długi i nieco uciążliwy. Jednak da się go znacząco skrócić. Podpowiadamy jak.
Szybki sposób na ryż z mikrofalówki
Nie trzeba wielogodzinnych przygotowań ani kosztownego ryżowaru, aby przygotować idealny kleisty ryż. Chociaż można go zrobić w garnku, to znacznie szybciej i prościej możemy to zrobić w mikrofalówce. Nie będzie trzeba przy tym stać przy kuchence i pilnować, aby nic się nie przypaliło.
Wypłukany ryż przekładamy do dużego, najlepiej szklanego naczynia. Zalewamy go wrzątkiem, tak aby nie tylko cały został przykryty wodą, ale też, żeby woda sięgała kilka centymetrów ponad. Przykrywamy płaskim talerzem i zostawiamy na 30-60 minut. Im więcej ryżu, tym dłużej trzymamy w gorącej wodzie.
Po tym czasie odlewamy nadmiar wody, tak, aby jej poziom był teraz równy z ryżem. Ponownie nakrywamy naczyniem i wstawiamy do mikrofalówki. Moc ustawiamy na maksymalną i podgrzewamy przez 8-10 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy talerz. Uwaga - z ryżu buchnie para! Warto go przemieszać i przyprawić. Idealny kleisty ryż gotowy!
Zobacz także:
- Jak gotować ryż paraboliczny? Wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
- Jaki jest prawdziwy powód płukania ryżu? Ciekawostki o białym zbożu
- Sprawdzone przepisy Darii Ładochy na dania z ryżem w roli głównej
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: cerro_photography/Getty Images