Szybki i sprawdzony sposób na ugotowanie ryżu. Idealnie sprawdzi się do domowego sushi

Przygotowanie ryżu
Szybki i sprawdzony sposób na ugotowanie ryżu. Idealnie sprawdzi się do domowego sushi
Źródło: cerro_photography/Getty Images
Idealny, miękki i klejący ryż można zrobić samodzielnie w domu. Nie trzeba przy tym stać godzinami przy kuchence ani długo go namaczać. Idealnie sprawdzi się do domowego sushi, ale nie tylko. 

Idealny ryż do sushi

Idealny ryż do sushi jest kleisty. Najlepiej wybierać specjalne odmiany, które przeznaczone są właśnie do tej japońskiej potrawy. Jednak nawet taki zwykły ryż możemy przygotować w taki sposób, aby nie był zupełnie sypki. Sprawdzi się on nie tylko do sushi, ale również do innych azjatyckich potraw, takich jak kimbap, mango sticky rice i innych. Jak go przygotować?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Przede wszystkim ryż powinien zostać wypłukany, do tzw. czystej wody. Ryż, nie w torebce, zalewamy zimną wodą i mieszamy, aż ta zmętnieje. Następnie ją zlewamy i powtarzamy tę czynność 3-4 razy. Woda stanie się bardziej klarowna, ale nadal może być nieco zabarwiona na biało.

Następnym krokiem jest namoczenie ryżu, a dopiero potem jego ugotowanie. Niektóre szkoły mówią, że powinno się moczyć 1-2 godziny, inne, że najlepiej zostawić ryż na noc. W efekcie proces jest długi i nieco uciążliwy. Jednak da się go znacząco skrócić. Podpowiadamy jak.

Szybki sposób na ryż z mikrofalówki

Nie trzeba wielogodzinnych przygotowań ani kosztownego ryżowaru, aby przygotować idealny kleisty ryż. Chociaż można go zrobić w garnku, to znacznie szybciej i prościej możemy to zrobić w mikrofalówce. Nie będzie trzeba przy tym stać przy kuchence i pilnować, aby nic się nie przypaliło.

Wypłukany ryż przekładamy do dużego, najlepiej szklanego naczynia. Zalewamy go wrzątkiem, tak aby nie tylko cały został przykryty wodą, ale też, żeby woda sięgała kilka centymetrów ponad. Przykrywamy płaskim talerzem i zostawiamy na 30-60 minut. Im więcej ryżu, tym dłużej trzymamy w gorącej wodzie.

Po tym czasie odlewamy nadmiar wody, tak, aby jej poziom był teraz równy z ryżem. Ponownie nakrywamy naczyniem i wstawiamy do mikrofalówki. Moc ustawiamy na maksymalną i podgrzewamy przez 8-10 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy talerz. Uwaga - z ryżu buchnie para! Warto go przemieszać i przyprawić. Idealny kleisty ryż gotowy!

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: cerro_photography/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości