Jaki jest prawdziwy powód płukania ryżu? Ciekawostki o białym zbożu

Źródło: Dzień Dobry TVN
Grilluj, nie marnuj! Jak wykorzystać pozostałe jedzenie?
Grilluj, nie marnuj! Jak wykorzystać pozostałe jedzenie?
Grillowe gadżety
Grillowe gadżety
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Grillowy piątek z DDTVN
Grillowy piątek z DDTVN
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Grillowanie czas start
Grillowanie czas start
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Sałatki idealne na grilla
Sałatki idealne na grilla
Ciekawostki kulinarne to coś, czym bardzo lubimy się dzielić. Tym razem bohaterem jest jeden z najważniejszych, podstawowych produktów spożywczych na świecie - ryż. Ile ton tego zboża zjadamy w ciągu roku? Dlaczego tak naprawdę powinno się go płukać?

Roczne spożycie ryżu

Zanim przejdziemy do tytułowego płukania, najpierw kilka innych, ciekawych faktów. Ryż ma dużo większe globalnie znaczenie, niż to się może wydawać. Jest zbożem o znaczeniu strategicznym z punktu widzenia ekonomii, polityki i społeczeństwa. Według Międzynarodowego Instytutu Badań nad Ryżem (IRRI) stanowi podstawę wyżywienia niemal dla połowy ludzi na świecie. Blisko 90% światowej produkcji ryżu pochodzi z Azji. Łącznie spożywamy go rocznie około 500 mln ton.

Czy płukanie ryżu wpływa na jego lepkość?

Wielu ekspertów kulinarnych twierdzi, że wstępne mycie ryżu zmniejsza ilość skrobi pochodzącej z ziaren. Można ją zobaczyć w mętnej wodzie po opłukaniu. Zalecane jest to zwłaszcza w przypadku potraw, w których stawia się na sypki ryż. Jednak w przypadku dań takich jak risotto, paella czy pudding ryżowy (gdzie potrzebny jest lepki, kremowy efekt), unika się mycia. Czy słusznie?

Badania pokazują, że płukanie ryżu jednak nie zawsze ma wpływ na jego lepkość w potrawie. W niedawnym badaniu porównano wpływ płukania na lepkość i twardość trzech różnych rodzajów ryżu: kleistego, średnioziarnistego i jaśminowego. Na potrzeby badania nie płukano ich wcale albo przelewano wodą 3 razy bądź 10 razy. Lepkość nie była spowodowana skrobią (amylozą) z powierzchni, ale innym jej rodzajem, zwanym amylopektyną, która jest wypłukiwana z ziaren ryżu podczas procesu gotowania.

Badania udowodniły, że to odmiana ryżu – a nie mycie – ma kluczowe znaczenie dla lepkości. Ryż kleisty, a jakże, był najbardziej lepki i miękki, ten średnioziarnisty i jaśminowy już znacznie mniej.

Dlaczego warto płukać ryż?

Przyczyny są dużo bardziej oczywiste niż uzyskanie określonej konsystencji. Płukanie ryżu, podobnie jak wielu innych składników spożywczych, może wpłynąć na usunięcie kurzu, brudu i innych ewentualnych zanieczyszczeń, które dostały się do niego podczas uprawy, transportu i pakowania. Płukanie może usuwać również niektóre pestycydy lub chemikalia stosowane podczas uprawy, a także zmniejszyć ilość mikroplastiku.

Co zrobić z ryżu? Sprawdź nasze przepisy:

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana