Jak gotować ryż paraboliczny? Wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Ryż paraboliczny
Co to jest ryż paraboliczny?
Źródło: Francesco Carta fotografo/GettyImages
Ryż paraboliczny przez wiele osób uznawany jest za znacznie zdrowszy niż pozostałe rodzaje ryżu. Czy jednak tak jest w rzeczywistości? Ludzie często nie zdają sobie sprawy, co tak naprawdę oznacza termin „parboiled” napisany na opakowaniu. Sprawdź, jaki indeks glikemiczny (IG) ma ryż paraboliczny, ile ma kalorii i jak stosować go w kuchni.

Ryż paraboliczny, nazywany również ryżem parboiled, to specjalna odmiana długoziarnistego ryżu białego, który przed zapakowaniem poddawany jest obróbce termicznej przy użyciu pary wodnej. W połączeniu z odpowiednim ciśnieniem ziarenka ryżu zmieniają swoje właściwości fizyczne i wartość odżywczą. Dzięki temu podczas gotowania zachowują więcej witamin, substancji i składników mineralnych, które pozytywnie oddziałują na organizm. To główna zaleta ryżu parabolicznego, która zachęca do wykorzystywania go przy przyrządzaniu różnych potraw. Zanim zdecydujesz, że chcesz zamienić najczęściej stosowany w kuchni rodzaj ryżu, dowiedz się, jaki indeks glikemiczny ma ryż paraboliczny, ile ma kalorii oraz jak prawidłowo go przygotować.

Jak gotować ryż paraboliczny? 

Ryż paraboliczny można przygotować na dwa podstawowe sposoby, w zależności od tego, czy ma być składnikiem zupy czy drugiego dania. Inaczej przygotowuje się również ryż paraboliczny sprzedawany w torebkach, a inaczej ten w formie sypkiej. Poniżej znajdziesz wskazówki dotyczącego jego prawidłowego przygotowania.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Jeśli ryż ma być wyłącznie składnikiem zupy, nie musisz poddawać go wcześniejszej obróbce termicznej. Wystarczy, że przed wrzuceniem do garnka opłuczesz ryż we wrzącej wodzie z czajnika. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru skrobi z powierzchni ziaren i nie przeniesiesz jej do zupy, co mogłoby negatywnie wpłynąć na jej konsystencję i smak. Ryż paraboliczny możesz dodać do garnka w każdym momencie, przy czym musi mieć czas, aby się ugotować i zmięknąć.

Przygotowując drugie danie z ryżem parabolicznym pakowanym w torebki, wybierz duży garnek z pokrywką. Pamiętaj, że torebka musi być całkowicie zanurzona w wodzie. Ryż będzie gotowy, kiedy ziarenka całkowicie zmiękną. Przed ugotowaniem ryżu sypkiego, tak samo jak w przypadku przygotowywania zupy, warto go najpierw dokładnie wypłukać. Na jedną szklankę ryżu sypkiego przypada ok. 1,5 szklanki wody. W trakcie gotowania pokrywka nie powinna w całości zakrywać garnka.

Ryż paraboliczny zawsze gotuj na małym lub średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając, czy woda nie wyparowała. Jeśli okaże się, że tak, a mimo to ryż nadal będzie twardy, dolej jeszcze odrobinę wody i poczekaj, aż się ugotuje. Zazwyczaj ryż biały jest gotowy do spożycia po 15–18 minutach od zagotowania się wody w garnku.

Ryż paraboliczny – wartości odżywcze i indeks glikemiczny

Wartość energetyczna ryżu parabolicznego wynosi około 360 kcal na 100 g, w tym około 75 g węglowodanów, 8 g białka i 1 g tłuszczu, co nie wyróżnia go zbytnio na tle zwykłego ryżu białego. Zupełnie inaczej jest w przypadku zawartości witamin i składników mineralnych. W porównaniu z ryżem białym ryż parboiled zawiera trzy razy więcej pirydoksyny, niacyny oraz tiaminy, dwa razy więcej wapnia oraz o połowę więcej selenu i potasu. Ma również nieco większą zawartość białka i błonnika pokarmowego.

Ryż paraboliczny ma wysoki indeks glikemiczny – 85. Osoby na diecie powinny unikać spożywania zbyt dużych ilości ryżu parabolicznego oraz ryżu białego, którego indeks jest odrobinę niższy (70). Pod tym względem najzdrowszy będzie ryż basmati, najlepiej odmiana brązowa, której indeks glikemiczny wynosi zaledwie 45.

Ryż paraboliczny – jakie ma właściwości?

W porównaniu z innymi rodzajami ryżu odmiana parboiled nie skleja się po ugotowaniu, niezależnie od tego, czy wykorzystuje się ryż sypki czy w torebce. Wyróżnia się również stosunkowo krótkim czasem gotowania oraz sypką konsystencją. Do właściwości ryżu parabolicznego zalicza się również to, że jest produktem lekkostrawnym, nie przyczynia się do zwiększenia wydzielania kwasu żołądkowego, w związku z czym może być spożywany w razie pojawienia się problemów żołądkowych, takich jak zgaga czy wrzody. Z kolei duża ilość witamin i składników mineralnych korzystnie wpływa na ogólny stan organizmu, układ nerwowy oraz kondycję skóry.

Zastosowanie ryżu parabolicznego

Jeśli już wiesz, co to jest ryż paraboliczny, znacznie łatwiej będzie ci znaleźć jego zastosowanie w kuchni. To jeden z nielicznych produktów, które wyśmienicie smakują na słono i na słodko. Możesz podawać go z daniami mięsnymi, rybnymi i warzywnymi, a także przygotowywać w formie deseru z jabłkami lub innymi zapiekanymi owocami. To świetna, zdrowsza alternatywa dla ziemniaków, które często przygotowuje się na obiad. Ryż paraboliczny może stać się niezastąpionym składnikiem kuchni wegetariańskiej oraz diety bezglutenowej. Jest łatwo dostępny, niedrogi i uniwersalny, dlatego warto mieć go w swojej kuchni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości