Fasola adzuki zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na szerokie zastosowanie, jakie znajduje w kuchni, ale również z powodu swoich właściwości i wartości odżywczych. Ma korzystny wpływ na zdrowie i pomaga schudnąć.
Co to jest fasola adzuki?
Fasola adzuki z rodziny bobowatych to jednoroczna roślina strączkowa osiągająca ok. 30 centymetrów wysokości. Pojedyncze ziarna tej fasoli są niewielkie – mają jedynie pół centymetra długości – i mogą różnić się od siebie kolorem. Najpopularniejsza jest odmiana czerwona.
Przepisy Andrzeja Polana
Fasola adzuki pochodzi ze wschodniej części Azji. To właśnie w tym rejonie świata jest najbardziej popularna. W Polsce w dalszym ciągu jest mało znana. Rosnącą popularnością cieszy się wegetariański pasztet z fasoli adzuki. Zdobył on serca osób, które zrezygnowały z jedzenia mięsa. Znane są też kotlety z fasoli adzuki.
Wartości odżywcze i właściwości fasoli adzuki
Fasola adzuki (inaczej czerwona soja) nie bez przyczyny jest uwzględniana w przepisach na wiele dań wegetariańskich i wegańskich. To źródło białka, którego deficyt mogą odczuwać osoby stroniące od mięsa. W 100 g ziaren fasoli adzuki znajduje się 7,5 g białka. Zawierają również sporo błonnika (7,3 g w 100 g). Fasola ta jest cennym źródłem składników odżywczych, takich jak mangan, fosfor, potas, selen, miedź, magnez, cynk, żelazo.
Polecana jest osobom cierpiącym z powodu deficytu witamin z grupy B. Wzbogaca dietę w kwas pantotenowy i kwas foliowy. Jest prawdziwą kopalnią przeciwutleniaczy. W ziarnach fasoli adzuki znajduje się aż 29 różnych substancji wyróżniających się właściwościami antyoksydacyjnymi. Warto gotować fasolę adzuki i przyrządzać z niej różne potrawy. Jest nie tylko smaczna i pożywna, ale również dzięki wysokiej wartości odżywczej ma wyjątkowe właściwości – wspomaga odchudzanie, skutecznie zwalcza głód i ułatwia trawienie. Czerwona soja działa prozdrowotnie: niweluje problemy moczowe, zmniejsza ryzyko chorób jelit, np. raka okrężnicy, działa odtruwająco na cały organizm. Fasola adzuki jest źródłem fitoestrogenów, które chronią przed zachorowaniem na raka piersi. Zalecana jest kobietom karmiącym, ponieważ wspomaga wytwarzanie mleka w piersiach. Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, ma korzystny wpływ na kondycję serca. Tego, jak gotować fasolę adzuki, powinni dowiedzieć się miłośnicy kulturystyki, ponieważ może ona pomagać w budowaniu masy mięśniowej.
Zastosowanie fasoli adzuki i przepis na pyszną pastę
Znane są przepisy na zupy z fasolą adzuki. Czerwona soja może być składnikiem chilli i dań z ryżu. Można ją również uwzględnić, przyrządzając dania mięsne. Ponadto fasola adzuki jest świetnym dodatkiem do sałatki. Tego typu lekkie, niskokaloryczne potrawy warto także urozmaicić kiełkami fasoli adzuki. W kuchni wschodnioazjatyckiej czerwona soja jadana jest na słodko. Pasta z fasoli adzuki jest powszechnie znana w tamtej części świata. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 300 g fasoli,
- 200 g cukru,
- sól do smaku,
- woda do namoczenia ziaren i ich gotowania.
Przygotowanie:
Fasolę zalej wodą i odstaw na 10 godzin, w tym czasie zmień wodę dwukrotnie. Następnie przełóż czerwoną soję do rondelka, wlej do niego świeżą wodę i włącz ogień. Po zagotowaniu wody zbierz szumowiny, zdejmij rondelek z fasolą z ognia i odstaw go na godzinę. Po tym czasie odcedź fasolę, wsyp ją do garnka i zalej wodą (jej poziom powinien znajdować się 4 centymetry powyżej fasoli).
Po zagotowaniu wlej do garnka 120 ml zimnej wody i gotuj przez 1,5–2 godziny. Po tym czasie odcedź fasolę i przetrzyj ją przez sito. Do powstałej pasty dodaj część wody z gotowania, następnie przełóż pastę na gazę i mocno odciśnij. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pastę z fasoli, cukier oraz szczyptę soli. Smaż przez kilka minut. Gotową pastę przechowuj w lodówce nie dłużej niż 14 dni.
Zupa z fasolą adzuki – przepis
Składniki (porcja dla 1–2 osób):
- ¼ szklanki fasoli adzuki,
- 1½–2 szklanki bulionu warzywnego,
- marchewka,
- ½ cebuli,
- 2 ziemniaki,
- łodyga selera,
- ½ pietruszki,
- ¼ łyżeczki oregano,
- ¼ łyżeczki bazylii,
- ¼ łyżeczki świeżego tymianku,
- liść laurowy,
- 1½ łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej fasolę zalej wodą, powinna się moczyć przez całą noc. Cebulę obierz i posiekaj, oczyszczoną marchewkę pokrój w słupki, to samo zrób z pietruszką i selerem. Następnie wszystko wrzuć do garnka z olejem, smaż przez kilka minut. Do garnka dodaj namoczoną fasolę, smaż ją 2 minuty, następnie wlej bulion warzywny. Dodaj liść laurowy. Kiedy fasola będzie już miękka, do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ich ugotowaniu zupę przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Podawaj ją ze świeżym tymiankiem.
Zobacz także:
- Kurczak z porem i białą fasolą - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Fasola z ziołami i pistacjami - przepis Jagny Niedzielskiej
- Pasta z fasoli w dwóch odsłonach z przepisu Grzegorza Zawieruchy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm