Fasola z ziołami i pistacjami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1zklanka suszonej fasoli
 - pęczek ulubionych ziół lub mieszanki (u mnie: kolendra, natka pietruszki)
 - 2 ząbki czosnku
 - garść solonych lub niesolonych pistacji
 - 2 łyżki octu jabłkowego albo winnego lub sok z 1/2 cytryny
 - 2 łyżki oleju z pestek dyni (opcjonalnie)
 - oliwa z oliwek
 - sól
 
Sposób przygotowania fasoli z ziołami i pistacjami
- Fasolę namocz przez noc w zimnej wodzie.
 - Następnie wylej wodę i zalej nową. Gotuj, aż fasola stanie się całkowicie miękka.
 - W trakcie gotowania także wylej wodę i wlej nową, doprowadzając ponownie do wrzenia. Zrób tak dwukrotnie (za każdym razem po 10 minutach), dzięki temu fasola nie będzie wzdymała.
 - Po ugotowaniu wymieszaj fasolę z bardzo drobno posiekanymi ziołami, drobno posiekanym czosnkiem, posiekanymi pistacjami, octem, olejem z pestek dyni i sporą ilością oliwy. W razie potrzeby dopraw solą.
 
eBook Pomysły na lunch
Zobacz także:
- Wartość odżywcza i właściwości fasoli mung. Jak ją przygotować?
 - Fasola - jak ją gotować? Odmiany fasoli i jej wartości odżywcze
 - Pasta z fasoli w dwóch odsłonach z przepisu Grzegorza Zawieruchy
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: