Fasola z ziołami i pistacjami - przepis Jagny Niedzielskiej

Warzywa w półmisku
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszna fasola z ziołami i pistacjami to autorski przepis kucharki i edukatorki ekologicznej, Jagny Niedzielskiej. Sprawdź, jak przygotować danie z fasolą i pistacjami z jej przepisu. 

Fasola z ziołami i pistacjami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1zklanka suszonej fasoli
  • pęczek ulubionych ziół lub mieszanki (u mnie: kolendra, natka pietruszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść solonych lub niesolonych pistacji
  • 2 łyżki octu jabłkowego albo winnego lub sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania fasoli z ziołami i pistacjami

  1. Fasolę namocz przez noc w zimnej wodzie.
  2. Następnie wylej wodę i zalej nową. Gotuj, aż fasola stanie się całkowicie miękka.
  3. W trakcie gotowania także wylej wodę i wlej nową, doprowadzając ponownie do wrzenia. Zrób tak dwukrotnie (za każdym razem po 10 minutach), dzięki temu fasola nie będzie wzdymała.
  4. Po ugotowaniu wymieszaj fasolę z bardzo drobno posiekanymi ziołami, drobno posiekanym czosnkiem, posiekanymi pistacjami, octem, olejem z pestek dyni i sporą ilością oliwy. W razie potrzeby dopraw solą.
eBook Pomysły na lunch
eBook Pomysły na lunch

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości