Fasola z ziołami i pistacjami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1zklanka suszonej fasoli
- pęczek ulubionych ziół lub mieszanki (u mnie: kolendra, natka pietruszki)
- 2 ząbki czosnku
- garść solonych lub niesolonych pistacji
- 2 łyżki octu jabłkowego albo winnego lub sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju z pestek dyni (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- sól
Sposób przygotowania fasoli z ziołami i pistacjami
- Fasolę namocz przez noc w zimnej wodzie.
- Następnie wylej wodę i zalej nową. Gotuj, aż fasola stanie się całkowicie miękka.
- W trakcie gotowania także wylej wodę i wlej nową, doprowadzając ponownie do wrzenia. Zrób tak dwukrotnie (za każdym razem po 10 minutach), dzięki temu fasola nie będzie wzdymała.
- Po ugotowaniu wymieszaj fasolę z bardzo drobno posiekanymi ziołami, drobno posiekanym czosnkiem, posiekanymi pistacjami, octem, olejem z pestek dyni i sporą ilością oliwy. W razie potrzeby dopraw solą.
Zobacz także:
- Wartość odżywcza i właściwości fasoli mung. Jak ją przygotować?
- Fasola - jak ją gotować? Odmiany fasoli i jej wartości odżywcze
- Pasta z fasoli w dwóch odsłonach z przepisu Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: