Kurczak z porem i białą fasolą - przepis Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Por jest pyszny, niskokaloryczny, zdrowy i świetnie sprawdza się w wielu różnych potrawach. Kilka pyszności w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Grzegorz Zawierucha. Sprawdź przepis na kurczaka z porem i białą fasolą.

Kurczak z porem i białą fasolą - przepis

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka (z podudziami)
    • 2 białe części pora
      • 1 puszka białej fasoli (maślanej)
        • 250 ml bulionu drobiowego
          • 2 łyżki musztardy dijon
            • 1 papryczka chili
              • 1 ząbek czosnku
                • 2 gałązki rozmarynu
                  • sól i pieprz do smaku

                    Do marynaty kurczaka:

                    • 100 g rozpuszczonego masła
                      • 1 łyżeczka soli
                        • 1 łyżeczka startego imbiru
                          • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
                            • ½ łyżeczki ostrej papryki
                              • 1 łyżka soku z cytryny

                                Kurczak z porem i białą fasolą - sposób przygotowania

                                1. Składniki do marynaty mieszamy ze sobą i smarujemy nią udka z kurczaka (odstawiamy na ok. 1 godzinę).
                                  1. Dużą patelnię rozgrzewamy i obsmażamy na niej zamarynowanego kurczaka, aż skórka będzie złota. Po tym czasie wyciągamy udka i odkładamy na chwilę na talerz.
                                    1. Na tą samą patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i wrzucamy por pokrojony w półksiężyce. Lekko obsmażamy, uważając żeby nie przypalić.
                                      1. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną papryczkę. Po ok. 2 minutach dodajemy musztardę, całość mieszamy, następnie wrzucamy fasolę odciśniętą z zalewy i całość zalewamy bulionem.
                                        1. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy gałązki rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do środka podsmażone udka z kurczaka. Oblewamy je sosem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez ok. 40 minut, aż mięso stanie się miękkie.

                                          Zobacz także:

                                          Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                          Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości