Burrito z szarpaną wieprzowiną - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250-300 g ugotowanego ryżu basmati,
- około 300 g szarpanej karkówki (przepis znajdziesz tutaj: Wolno pieczona karkówka według Piotra Kucharskiego),
- czosnek niedźwiedzi,
- 8 zielonych szparagów,
- 4 tortille,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany plus porcja do podania,
- 4 łyżki tartego sera cheddar.
Sposób przygotowania burrito z szarpaną wieprzowiną
- Ryż wymieszać z karkówką w proporcjach 1:1. Szparagi podpiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni.
- Środek tortilli posmarować łyżką śmietany, nałożyć farsz, szparagi, posypać serem i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.
- Zwinąć tortillę, ułożyć na patelni, opiekać przez kilka minut z każdej strony.
- Podawać z kwaśną śmietaną.
Zobacz także:
- Burrito z mięsem mielonym i fasolą, ryżem lub serem. Przepisy.
- Burrito z kurczakiem - przepisy. Jak przyrządzić burrito z kurczakiem, awokado czy warzywami?
- Burrito wegetariańskie nie różni się zbytnio od wege burrito - również nie zawiera produktów odzwierzęcych
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: