Wolno pieczona Karkówka według Piotra Kucharskiego
16 maja 2022, 7:53
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski Źródło: Joanna Kruczek
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszną, wolno pieczoną karkówkę. Można ją wykorzystać do tradycyjnego obiadu lub do kolejnych dań, np. kanapki lub burrito. Sprawdź, jak ją przyrządzić i cieszyć się pysznym, aromatycznym mięsem.
Wolno pieczona Karkówka - przepis krok po kroku
Składniki:
- około 2 kg karkówki wieprzowej,
- 0,5 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka cukru trzcinowego,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżka listków tymianku,
- 3 ząbki czosnku,
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,
- łyżka octu winnego,
- 3 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania pieczonej karkówki
- 1Przyprawy, cukier, ocet i oliwę zmiksować blenderem na pastę.
- 2Pastą natrzeć mięso, ułożyć w misce i wstawić do lodówki, aby się zamarynowało na około 3 godziny, najlepiej na noc.
- 3Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Mięso ułożyć na kratce ułożonej na blaszce i wstawić do piekarnika.
- 4Piec mięso przez około 3 godziny.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek
Podziel się
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości
Bądź z nami bliżej na
Dzień dobry!Jedno konto do wszystkich usług