Przepisy kulinarne

Wolno pieczona Karkówka według Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Piotr Kucharski
Piotr Kucharski
Joanna KruczekPiotr Kucharski w Dzień Dobry TVN

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszną, wolno pieczoną karkówkę. Można ją wykorzystać do tradycyjnego obiadu lub do kolejnych dań, np. kanapki lub burrito. Sprawdź, jak ją przyrządzić i cieszyć się pysznym, aromatycznym mięsem.

Wolno pieczona Karkówka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • około 2 kg karkówki wieprzowej,
  • 0,5 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka cukru trzcinowego,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka listków tymianku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • łyżka octu winnego,
  • 3 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania pieczonej karkówki

  1. 1Przyprawy, cukier, ocet i oliwę zmiksować blenderem na pastę.
  2. 2Pastą natrzeć mięso, ułożyć w misce i wstawić do lodówki, aby się zamarynowało na około 3 godziny, najlepiej na noc.
  3. 3Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Mięso ułożyć na kratce ułożonej na blaszce i wstawić do piekarnika.
  4. 4Piec mięso przez około 3 godziny.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek

Pozostałe wiadomości