Sprawdzone przepisy Darii Ładochy na dania z ryżem w roli głównej

Różne rodzaje ryżu – który wybrać
Ryż to popularna i sprawdzona dla ziemniaków. Poza tym jest smaczny, zdrowy i pożywny. Daria Ładocha podpowiada, jak wykorzystać go w kuchni. Zainspiruj się i wypróbuj te przepisy.

Smażony ryż jaśminowy z warzywami i kiełkami fasoli mung

Składniki na smażony ryż jaśminowy z warzywami:

  • 1 miska ugotowanego ryżu jaśminowego
    • 1 łyżka oleju
      • 2 ząbki czosnku drobno posiekana
        • 1 szalotka drobno posiekana
          • 200 g pieczarek pokrojonych na plasterki
            • ½ papryki żółtej pokrojonej w słupki
              • szczypiorek drobno posiekany
                • 2 -3 łyżki sosu sojowego
                  • sok z limonki
                    • ½ marchewki pokrojonej na sposób julienne
                      • garść orzechów ziemnych
                        • 1 jajko

                          Jak przygotować ryż smażony z warzywami?

                          1. Na patelni lub w woku rozgrzej olej.
                            1. Podsmaż szalotkę i czosnek.
                              1. Dodaj wszystkie warzywa i chwilę podsmażaj.
                                1. Następnie warzywa przerzuć na bok i dodaj jajko. Delikatnie rozbełtaj.
                                  1. Teraz dodaj ryż i całość wymieszaj wraz z sosem sojowym.
                                    1. Na koniec dodaj szczypiorek i orzechy.

                                      Risotto z cukinią, szpinakiem, gorgonzolą i orzechami włoskimi

                                      Składniki na risotto z cukinią:

                                      • 1 szklanka ryżu włoskiego ryżu arborio
                                        • 2 łyżki masła
                                          • 1 l wywaru z jarzyn
                                            • 1 szklanka wina białego
                                              • 1 cukinia pokrojona na cienkie plasterki
                                                • 1 cebula drobno posiekana
                                                  • 2 garście szpinaku
                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                      • 110 g sera gorgonzola
                                                        • garść orzechów włoskich
                                                          • świeżo mielony pieprz

                                                            Jak przygotować risotto z cukinią?

                                                            1. Na łyżce masła podsmaż czosnek i cebulę.
                                                              1. Dodaj cukinię i chwilę podsmażaj.
                                                                1. Następnie dodaj ryż surowy i wymieszaj.
                                                                  1. Podsmażaj aż ryż zrobi się szklisty.
                                                                    1. Następnie dodaj odrobinę wywaru oraz wino i podsmażaj aż ryż wsiąknie płyn.
                                                                      1. Następnie czynność powtarzaj aż ryż się ugotuje i całkowicie wchłonie cały płyn.
                                                                        1. Wówczas dodać gorgonzolę, szpinak i wymieszaj.
                                                                          1. Dopraw pieprzem, dodaj 1 łyżkę masła i posyp orzechami włoskimi.

                                                                            Ryż dziki na sposób meksykański z kolorowymi paprykami i kukurydzą

                                                                            Składniki na ryż dziki na sposób meksykański:

                                                                            • 2 x szklanka ugotowanego ryżu dzikiego (czarny ryż)
                                                                              • 1 czerwona papryka
                                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                                  • 1 czerwona cebula
                                                                                    • 1 żółta papryka
                                                                                      • mała puszka kukurydzy
                                                                                        • 3 łyżki ugotowanej czerwonej fasoli
                                                                                          • przyprawy: papryka ostra, papryka wędzona, papryka słodka, oregano
                                                                                            • 1 łyżka oleju
                                                                                              • 250 g pomidorków koktajlowych
                                                                                                • sól i pieprz

                                                                                                  Do dekoracji: miękkie awokado, limonka, papryczka chili, pęczek kolendry, kwaśna śmietana

                                                                                                  Jak przygotować dziki ryż po meksykańsku?

                                                                                                  1. Ugotuj ryż dziki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
                                                                                                    1. Następnie na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj wszystkie przyprawy.
                                                                                                      1. Podsmażaj chwilę, ale tak by się nie spaliły.
                                                                                                        1. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek.
                                                                                                          1. Potem dodaj papryki pokrojone w kostkę i duś aż papryka puści wodę.
                                                                                                            1. Dodaj ryż, kukurydzę oraz fasolę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
                                                                                                              1. Na sam koniec dodaj pomidorki koktajlowe i poczekaj aż puszczą wodę.
                                                                                                                1. Podawaj z kleksem śmietany, awokado, limonką i kolendrą oraz posiekanym chili.

                                                                                                                  Indyjski ryż basmati z kurczakiem marynowanym w jogurcie z przyprawami

                                                                                                                  Składniki na indyjski ryż basmati z kurczakiem:

                                                                                                                  • 200 g ryżu basmati
                                                                                                                    • 600 g piersi z kurczaka
                                                                                                                      • 1 cebula
                                                                                                                        • 1 łyżka masła klarowanego
                                                                                                                          • imbir wielkości kciuka
                                                                                                                            • 1 cebula
                                                                                                                              • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                • 3 goździki
                                                                                                                                  • 3 liście laurowe
                                                                                                                                    • 2 laski cynamonu
                                                                                                                                      • 5 ziarenek kardamonu
                                                                                                                                        • 1 puszka odsączonej ciecierzycy
                                                                                                                                          • 1 puszka mleka kokosowego
                                                                                                                                            • szczypta szafranu
                                                                                                                                              • pęczek kolendry

                                                                                                                                                Marynata do kurczaka:

                                                                                                                                                • garam masala
                                                                                                                                                  • szczypta kurkumy
                                                                                                                                                    • mielony kmin rzymski
                                                                                                                                                      • 50 g jogurtu naturalnego

                                                                                                                                                        Jak przygotować indyjski ryż basmati z kurczakiem?

                                                                                                                                                        1. Mięso natrzeć przyprawami, dodać jogurt naturalny i wrzucić do lodówki najlepiej na całą noc.
                                                                                                                                                          1. Szafran połącz z mlekiem kokosowym i odstaw na bok.
                                                                                                                                                            1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
                                                                                                                                                              1. Cebulę posiekaj w piórka i zasyp solą, odstaw na 10 minut.
                                                                                                                                                                1. Następnie odciśnij i podsmaż na maśle klarowanym.
                                                                                                                                                                  1. Na dużej patelni podsmaż na maśle klarowanym kardamon, cynamon, liście laurowe i goździki.
                                                                                                                                                                    1. Dodaj czosnek i imbir.
                                                                                                                                                                      1. Możesz dodać trochę wody. Następnie dodaj kurczaka i podsmażaj.
                                                                                                                                                                        1. Dodaj ryż, mleko z szafranem, cebulę oraz ciecierzycę odsączoną na sitku .
                                                                                                                                                                          1. Całość przykryj i duś 10 minut.
                                                                                                                                                                            1. Podawaj z kolendrą.

                                                                                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                                                                                              Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu

                                                                                                                                                                              Bułeczki z kapustą, marchewkowe kimchi i inne pomysły na zdrowe dania z kiszonkami

                                                                                                                                                                              Postna kuchnia staropolska - ciekawsza od współczesnej? "Pewne rzeczy są tak stare, że aż nowe"

                                                                                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                                                                                              Autor: Mateusz Łysiak

                                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości