Postna kuchnia staropolska - ciekawsza od współczesnej? "Pewne rzeczy są tak stare, że aż nowe"

Post na bogato
Jak wyglądał post po staropolsku? Jeśli myślisz, że żyto wówczas "o chlebie i wodzie", to jesteś w sporym błędzie. Udowodni ci to Maciej Nowicki - szef kuchni Muzeum Pałacu w Wilanowie. Czyżby nasi przodkowie byli mistrzami kuchni molekularnej?

Maciej Nowicki - jak wskrzesić staropolską kuchnię?

W XVII wieku zjedlibyśmy kolorowo, bogato i ciekawie - oczywiście, pod warunkiem, że mieszkalibyśmy na dworze królewskim, na przykład w Pałacu w Wilanowie. Mistrzem kuchni jest tu Maciej Nowicki. To on zresztą zabrał nas w podróż po XVII-wiecznych smakach. Jako ambasador polskiej kuchni popularyzował rodzime smaki w Europie, a także w Azji. Był np. w Japonii, Chinach, Korei Południowej. Jak mieszkańcy tych krajów spostrzegają nasze staropolskie gotowanie?

- Wbrew pozorom mamy wiele wspólnego - zaznacza Maciej Nowicki - polska kuchnia była kojarzona z mocnym przyprawieniem. Czymś bardzo charakternym, korzennym - podkreśla.

"Przyprawiać po polsku" oznaczało ni mniej, ni więcej tylko "przyprawiać wyraziście".

Co jadano w czasie postu?

Zadziwiające jest to, że większość staropolskich przepisów wykorzystuje składniki, które dziś uznalibyśmy za nowoczesne - na przykład mąkę ryżową, płatki róży, pistacje. Mogłyby wręcz kojarzyć się z kuchnią molekularną i modnymi trendami w gotowaniu. - Pewne rzeczy są tak stare, że aż nowe - podsumowuje Maciej Nowicki.

Co jednak z postem - jak jadano w tym czasie w XVII-wiecznej Polsce? Polecałaby się bijanka - polski deser przypominający panna cottę. Przepis na nią znajdziesz w materiale wideo. Podczas postu wybierano często kalarepę, szafran, raki.

Była dość przewrotna ta wrażliwość XVII-wieczna

- śmieje się szef pałacowej kuchni - W post jadano ogon bobra, wydrę, kaczkę, gęś. Dlaczego? Bo żyły w wodzie. Za nieprzestrzeganie postu groziły jednak surowe kary - opowiada Maciej Nowicki.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

Ciasto czekoladowe, pieczony łosoś, sałatka jajeczna i inne nietypowe przepisy z majonezem

Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na kurczaka curry, pstrąga z młodą kapustą i karpatkę z domowym budyniem

Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna

Autor: Ola Lipecka

Reporter: Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!