Cenne właściwości ryżu jaśminowego i sposoby gotowania

ryż jaśminowy
Ge JiaJun/Getty Images
Źródło: Moment RF
Ryż jaśminowy jest lekki, zdrowy i bardzo pożywny. Króluje w chińskich potrawach i słodkich deserach. Jak gotować ryż jaśminowy i jakie ma wartości odżywcze?

Ryż jaśminowy to doskonały dodatek do dań i sałatek, a nawet deserów. Pochodzi z Tajlandii i wyróżnia go lekko orzechowy posmak oraz zdolność do formowania. Ma cenne właściwości odżywcze, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu.

Właściwości ryżu jaśminowego

Ryż jaśminowy jest cennym produktem w diecie diabetyków , ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Ponadto jest bezglutenowy, więc chętnie wybierają go chorzy na celiakię. Ryż uzupełnia zapotrzebowanie na witaminę B, potas i wapń oraz niezbędny błonnik pokarmowy. Właściwości ryżu jaśminowego doceniają osoby na diecie redukującej tkankę tłuszczową oraz ci z problemami serca. Ryż jaśminowy doskonale wpływa na układ nerwowy i działa odstresowująco. Ta odmiana białego ryżu należy do lekkostrawnych, nie obciąża żołądka i zapobiega wzdęciom.

Jak gotować ryż jaśminowy?

Zdania na temat gotowania ryżu jaśminowego są podzielone – jedni proponują opłukanie ryżu z nadmiaru skrobi, natomiast inni bezpośrednie gotowanie w woreczku, bez uprzednich zabiegów oczyszczających. Innym ze sposobów jest gotowanie ryżu na sypko, które rozpoczynamy od płukania produktu, a następnie podsmażamy go na głębokiej patelni lub w garnku z odrobiną oleju. Do zeszklonego ryżu dodajemy wodę w ilości 1:2, pół łyżeczki soli i przykrywamy szczelnie do momentu ugotowania. Na zakończenie całość wkładamy do kuchenki i pieczemy w 120℃ przez kilkanaście minut.

Jak ugotować ryż jaśminowy na sypko bez czasochłonnego procesu? Po pierwsze, należy go dokładnie oczyścić poprzez kilkukrotne płukanie w misce. Kolejnym krokiem jest ugotowanie wody (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu) i wrzucenie do niej ryżu. W międzyczasie gotujący się ryż skrupulatnie mieszamy do czasu zagotowania i przykrywamy przykrywką na 10 minut. Po tym czasie zostawiamy ugotowany ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut i delikatnie mieszamy. Mniej skomplikowanym sposobem na to, jak gotować ryż jaśminowy , jest pominięcie kroków płuczenia, smażenia oraz pieczenia. Wystarczy wrzucić ryż do garnka, zalać go zimną wodą i gotować do momentu całkowitego wchłonięcia wody, tak jak w przypadku ryżu do sushi.

Do czego ryż jaśminowy pasuje najbardziej?

Ryż jaśminowy to bardzo popularny ryż azjatycki, który doskonale współgra z mleczkiem kokosowym, kurczakiem curry i zupą rybną. Ryż jaśminowy pasuje do dań wegetariańskich i wegańskich oraz słodkich deserów z mlekiem i owocami.

Ryż jaśminowy z warzywami – przepis

Ryż jaśminowy z warzywami to propozycja nie tylko dla wegan. Jest popularnym daniem w restauracjach chińskich, które można wykonać na kilka sposobów. Ryż jaśminowy doskonale uzupełniają świeże i soczyste warzywa, które zimą zastąpisz mrożonkami. Do ugotowanego na sypko jaśminu dodaj mieszankę, ulubione przyprawy i gotowe!

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g ryżu jaśminowego,
    • 500 g mrożonych warzyw,
      • 1,5 l bulionu warzywnego,
        • 1 cebula,
          • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
            • przyprawy: sól, pieprz, curry do smaku.

              Przygotowanie:

              1. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, a następnie dodaj ryż i przyprawę curry.
                1. Całość zalej połową bulionu i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut, następnie wrzuć warzywa, resztę bulionu i gotuj na małym ogniu, stale sprawdzając, czy danie się nie przypala.
                  1. Dopraw solą, pieprzem i udekoruj szczypiorkiem bądź pietruszką.

                    Ryż jaśminowy z kurczakiem

                    Ryż curry z mleczkiem kokosowym to hit kuchni tajskiej. Danie coraz częściej gości na naszych talerzach i jest łatwe w przygotowaniu.

                    Składniki na 2 porcje:

                    • 200 g ryżu jaśminowego,
                      • 200 ml mleczka kokosowego,
                        • 400 g piersi kurczaka,
                          • 200 g pieczarek,
                            • 100 g groszku cukrowego,
                              • 1 limonka,
                                • 1 cebula,
                                  • 2 łyżki pasty curry,
                                    • 1 ząbek czosnku,
                                      • 1 pęczek szczypiorku,
                                        • olej kokosowy nierafinowany,
                                          • przyprawy: cukier, sól, pieprz.

                                            Przygotowanie:

                                            1. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem, piersi kurczaka pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem, a następnie usmaż na złoty kolor na oleju.
                                              1. Na drugiej patelni na oleju kokosowym podsmaż pokrojone pieczarki, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek oraz pastę curry.
                                                1. Do usmażonych pieczarek dodaj mleczko kokosowe i wodę (jeżeli całość jest zbyt gęsta).
                                                  1. Kiedy mleczko zgęstnieje, dodajemy kurczaka, groszek, sok i startą skórkę z limonki oraz przyprawy: szczyptę cukru, sól i pieprz.
                                                    1. Danie udekoruj posiekanym szczypiorkiem i podawaj z ryżem jaśminowym.

                                                      Ryż jaśminowy na słodko

                                                      Ze względu na swój aromatyczny i lekko orzechowy smak ryż jaśminowy jest popularnym dodatkiem do dań słodkich. Bardzo dobrze sprawdza się w połączeniu z mlekiem (krowim lub roślinnym) i świeżymi owocami.

                                                      Składniki na 2 porcje:

                                                      • 200 g ryżu jaśminowego,
                                                        • 100 ml mleka krowiego lub kokosowego,
                                                          • 2 łyżki masła,
                                                            • 1 jajko,
                                                              • 3 łyżki cukru,
                                                                • dodatki: dżem, świeże owoce lub jogurt.

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  1. Przygotowanie deseru rozpocznij od płukania ryżu (rób to do czasu, aż woda będzie klarowna).
                                                                    1. Wsyp ryż do garnka i zalej wodą w taki sposób, aby zakrywała go na kilka centymetrów. Całość gotuj na małym ogniu do czasu, aż ryż wchłonie wodę.
                                                                      1. Wlej do garnka mleko i gotuj do momentu, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolej do ryżu wodę lub mleko.
                                                                        1. Ostygnięty ryż wymieszaj z cukrem, jajkiem i masłem, a następnie przełóż do kokilek lub szklanek i udekoruj ulubionymi dodatkami.
                                                                          1. Kokilki możesz włożyć na 10 minut do nagrzanego na 200℃ piekarnika, aby nadać ryżowi chrupkości.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Zobacz wideo: Różne rodzaje ryżu – który wybrać

                                                                            Autor: Adrian Adamczyk

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości