Sprawdzone przepisy Darii Ładochy na dania z ryżem w roli głównej

Różne rodzaje ryżu – który wybrać
Ryż to popularna i sprawdzona dla ziemniaków. Poza tym jest smaczny, zdrowy i pożywny. Daria Ładocha podpowiada, jak wykorzystać go w kuchni. Zainspiruj się i wypróbuj te przepisy.

Smażony ryż jaśminowy z warzywami i kiełkami fasoli mung

Składniki na smażony ryż jaśminowy z warzywami:

  • 1 miska ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekana
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 200 g pieczarek pokrojonych na plasterki
  • ½ papryki żółtej pokrojonej w słupki
  • szczypiorek drobno posiekany
  • 2 -3 łyżki sosu sojowego
  • sok z limonki
  • ½ marchewki pokrojonej na sposób julienne
  • garść orzechów ziemnych
  • 1 jajko

Jak przygotować ryż smażony z warzywami?

  1. Na patelni lub w woku rozgrzej olej.
  2. Podsmaż szalotkę i czosnek.
  3. Dodaj wszystkie warzywa i chwilę podsmażaj.
  4. Następnie warzywa przerzuć na bok i dodaj jajko. Delikatnie rozbełtaj.
  5. Teraz dodaj ryż i całość wymieszaj wraz z sosem sojowym.
  6. Na koniec dodaj szczypiorek i orzechy.

Risotto z cukinią, szpinakiem, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Składniki na risotto z cukinią:

  • 1 szklanka ryżu włoskiego ryżu arborio
  • 2 łyżki masła
  • 1 l wywaru z jarzyn
  • 1 szklanka wina białego
  • 1 cukinia pokrojona na cienkie plasterki
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 garście szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 110 g sera gorgonzola
  • garść orzechów włoskich
  • świeżo mielony pieprz

Jak przygotować risotto z cukinią?

  1. Na łyżce masła podsmaż czosnek i cebulę.
  2. Dodaj cukinię i chwilę podsmażaj.
  3. Następnie dodaj ryż surowy i wymieszaj.
  4. Podsmażaj aż ryż zrobi się szklisty.
  5. Następnie dodaj odrobinę wywaru oraz wino i podsmażaj aż ryż wsiąknie płyn.
  6. Następnie czynność powtarzaj aż ryż się ugotuje i całkowicie wchłonie cały płyn.
  7. Wówczas dodać gorgonzolę, szpinak i wymieszaj.
  8. Dopraw pieprzem, dodaj 1 łyżkę masła i posyp orzechami włoskimi.

Ryż dziki na sposób meksykański z kolorowymi paprykami i kukurydzą

Składniki na ryż dziki na sposób meksykański:

  • 2 x szklanka ugotowanego ryżu dzikiego (czarny ryż)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • mała puszka kukurydzy
  • 3 łyżki ugotowanej czerwonej fasoli
  • przyprawy: papryka ostra, papryka wędzona, papryka słodka, oregano
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz

Do dekoracji: miękkie awokado, limonka, papryczka chili, pęczek kolendry, kwaśna śmietana

Jak przygotować dziki ryż po meksykańsku?

  1. Ugotuj ryż dziki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Następnie na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj wszystkie przyprawy.
  3. Podsmażaj chwilę, ale tak by się nie spaliły.
  4. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek.
  5. Potem dodaj papryki pokrojone w kostkę i duś aż papryka puści wodę.
  6. Dodaj ryż, kukurydzę oraz fasolę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Na sam koniec dodaj pomidorki koktajlowe i poczekaj aż puszczą wodę.
  8. Podawaj z kleksem śmietany, awokado, limonką i kolendrą oraz posiekanym chili.

Indyjski ryż basmati z kurczakiem marynowanym w jogurcie z przyprawami

Składniki na indyjski ryż basmati z kurczakiem:

  • 200 g ryżu basmati
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • imbir wielkości kciuka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 2 laski cynamonu
  • 5 ziarenek kardamonu
  • 1 puszka odsączonej ciecierzycy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • szczypta szafranu
  • pęczek kolendry

Marynata do kurczaka:

  • garam masala
  • szczypta kurkumy
  • mielony kmin rzymski
  • 50 g jogurtu naturalnego

Jak przygotować indyjski ryż basmati z kurczakiem?

  1. Mięso natrzeć przyprawami, dodać jogurt naturalny i wrzucić do lodówki najlepiej na całą noc.
  2. Szafran połącz z mlekiem kokosowym i odstaw na bok.
  3. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Cebulę posiekaj w piórka i zasyp solą, odstaw na 10 minut.
  5. Następnie odciśnij i podsmaż na maśle klarowanym.
  6. Na dużej patelni podsmaż na maśle klarowanym kardamon, cynamon, liście laurowe i goździki.
  7. Dodaj czosnek i imbir.
  8. Możesz dodać trochę wody. Następnie dodaj kurczaka i podsmażaj.
  9. Dodaj ryż, mleko z szafranem, cebulę oraz ciecierzycę odsączoną na sitku .
  10. Całość przykryj i duś 10 minut.
  11. Podawaj z kolendrą.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu

Bułeczki z kapustą, marchewkowe kimchi i inne pomysły na zdrowe dania z kiszonkami

Postna kuchnia staropolska - ciekawsza od współczesnej? "Pewne rzeczy są tak stare, że aż nowe"

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Mateusz Łysiak

podziel się:

Pozostałe wiadomości