Szerokie zastosowanie mąki ryżowej. Dlaczego warto jej używać? Sprawdź proste przepisy

mąka ryżowa
Szerokie zastosowanie mąki ryżowej. Dlaczego warto jej używać?
Źródło: olgakr/Getty Images
Mąka ryżowa to bezglutenowy produkt, który można wykorzystać do przygotowania wielu smacznych dań w kuchni. Posłuży do zrobienia naleśników, pierożków, ciast czy puddingów. Sprawdź, jakie ma właściwości i poznaj smaczne przepisy.

Mąkę ryżową można wykorzystać m.in. do zrobienia naleśników, pierogów czy ciast. Sprawdzi się również jako zagęszczacz do sosów bądź zup. Warto jednak mieć świadomość, że ze względu na brak glutenu jest mniej kleista niż mąka pszenna.

Dalszą część artykułu przeczytasz pod materiałem wideo.

Jak mądrze gospodarować jedzeniem? - napisy
Jak mądrze gospodarować jedzeniem? - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Mąka ryżowa – wartość odżywcza i właściwości

Mąka ryżowa wykorzystywana jest powszechnie w kuchni azjatyckiej. Z uwagi na jej dostępność w polskich marketach coraz częściej stosowana jest też to przygotowania dań, które są znane i jadane w nadwiślańskim kraju nie od dziś. Istnieje kilka powodów, które przemawiają za tym, aby zaopatrzyć się w mąkę ryżową, a jednym z nich jest wysoka wartość odżywcza.

Mąka ryżowa, której wartość kaloryczna to 348 kcal na 100 gramów, jest źródłem białka (7,3 g w 100 g) i węglowodanów (76,5 g w 100 g). Niewiele jest w niej tłuszczu (2,8 g w 100 g). Znaleźć w niej za to można błonnik – w 100 g mąki jest ok. 4,6 g tego składnika. Warto podkreślić, że nie każdy rodzaj mąki ryżowej ma taki sam indeks glikemiczny. Wartość tego wskaźnika uzależniona jest od tego, z jakiego ziarna dana mąka została wyprodukowana. Mąka ryżowa pełnoziarnista wyróżnia się niższym IG niż jasna mąka ryżowa.

Każdy, kto jeszcze nie wie, czy mąka ryżowa jest zdrowa, powinien mieć świadomość, że stanowi ona źródło cennych dla zdrowia składników mineralnych:

  • potas (289,0 mg w 100 g),
  • wapń (11 mg w 100 g),
  • cynk (2,5 mg w 100 g),
  • fosfor (337,0 mg w 100 g),
  • magnez (112 mg w 100 g).

W mące ryżowej nie brakuje również witamin, przede wszystkim z grupy B, m.in. witamina B1 (0,44 mg w 100 g), B2 (0,08 mg w 100 g), B3 (6,34 mg w 100 g) i B6 (0,74 mg w 100g). Mąka ryżowa, dzięki zawartości lignanów, powinna znaleźć się w diecie osób zmagających się z osteoporozą. Nie jest to jedyna korzyść wynikająca z korzystania z tego rodzaju mąki. Bezglutenowa mąka ryżowa jest polecana osobom chorym na celiakię.

Jak zrobić mąkę ryżową?

Mąka ryżowa znajduje się na półkach w wielu marketach. Można ją też przygotować samodzielnie, zwłaszcza że nie jest to trudne zadanie. Każdy, kto jeszcze nie wie, jak zrobić mąkę ryżową, powinien mieć świadomość, że można ją uzyskać z różnych rodzajów ryżu. Do jej przygotowania wykorzystywany jest ryż basmati, długoziarnisty, pełnoziarnisty jaśminowy czy brązowy. Rodzaj ryżu użytego do zrobienia mąki ma wpływ m.in. na kolor produktu.

Poza ryżem do zrobienia mąki potrzebny jest sprawny młynek elektryczny lub dobrej jakości blender. Ryż warto mielić stopniowo, tzn. niewielkimi partiami. Wskazane jest też robienie przerw, dzięki czemu urządzeniu nie będzie groziło przegrzanie.

Zastosowanie mąki ryżowej

Mąka ryżowa ma właściwości technologiczne zbliżone do tych, jakie wyróżniają mąkę pszenną. Wykorzystuje się ją na wiele sposobów. Popularnością cieszą się naleśniki z mąki ryżowej, robi się z niej też pierogi, puddingi, ciasta, wypieka chleb i bułki. Również z mąki ryżowej powstaje popularny w kuchni azjatyckiej papier ryżowy. Należy jednak wiedzieć, że ten rodzaj mąki z uwagi na brak glutenu jest mniej kleisty niż inne znane mąki, a upieczone z niego ciasta bywają kruche i mogą się rozsypywać.

Naleśniki z mąki ryżowej - przepis

Składniki (na 10 porcji):

  • 200 g mąki ryżowej,
  • 500 ml dowolnego mleka,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżeczki oleju,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  • Do przesianej mąki ryżowej dodaj mleko, jajka, sól i olej.
  • Składniki na naleśniki wymieszaj trzepaczką bądź mikserem.
  • Patelnie natłuść równomiernie olejem, po nagrzaniu tłuszczu wlej pierwszą porcję ciasta.
  • Naleśniki należy smażyć z obu stron, powinny być równomiernie zarumienione.
  • Przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta na patelnię należy je dokładnie wymieszać, mąka ryżowa szybko opada na dno miski.
  • Naleśniki z mąki ryżowej można serwować ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami.

Ciasto z mąki ryżowej - przepis

Składniki (na 6 porcji):

  • 300 g mąki ryżowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki oleju,
  • 5 brzoskwiń z puszki.

Przygotowanie:

  1. Przez sito przesiej mąkę ryżową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, po czym dodaj biały cukier i cukier waniliowy.
  2. Po wymieszaniu sypkich składników dodaj do nich jajka, jogurt, olej, a następnie połącz wszystko mikserem.
  3. Foremkę do ciasta (20 × 20 cm) wysmaruj tłuszczem, wlej ciasto, a na wierzchu ułóż pocięte w paski brzoskwinie.
  4. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez 35 minut.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości