U nas król jest tylko jeden – mąka, jajko, starte ziemniaki i sól. Tylko tyle potrzeba do idealnych placków ziemniaczanych. Do tego, w zależności od upodobań, śmietana i cukier, powidła albo gulasz. W Polsce święto placków ziemniaczanych mamy 13 listopada. 2 grudnia obchodzimy "Firitters Day". Co kryje się pod nazwą fritters? Jest wiele wersji, ale jest to ciasto, zazwyczaj drożdżowe, smażone w tłuszczu. Takie placki często są czymś wypełnione. Najbardziej znana wersja placków zza oceanu to placki z jabłkami, u nas zwane racuchami. W innych wersjach mogą być wypełnione innymi owocami, mięsem albo nawet owocami morza.
Racuchy Drożdżowe z jabłkami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- 30 dag drożdże świeże,
- 2 żółtka,
- łyżka cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- sól,
- cukier puder,
- masło klarowane.
Dodatkowo 4 twarde jabłka.
Sposób przygotowania:
Zaczyn: Do miski przełóż drożdże, dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Połącz ze sobą składniki w jednolitą masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodaj dwa żółtka, resztę mąki, cukier waniliowy, mleka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie ze sobą wymieszaj przy pomocy miksera z hakiem. Ciasto odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozpuść masło klarowane. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż z obu stron na złocisty kolor.
Serwuj z cukrem pudrem.
Placki po Litewsku z mięsem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków TYP C,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cebula,
- 2 jajko,
- łyżka śmietany kwaśnej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 200 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżeczka majeranku,
- łyżka czosnku niedźwiedziego,
- sól i pieprz,
- pęczek świeżej pietruszki,
- 200 ml kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzyj na tarce lub przy użyciu maszyny. Odsącz dokładnie z wody na sitku. Pamiętaj, aby ziemniaków nie zostawiać na dłuższy czas, ponieważ będą czarne. Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę oraz czosnek. Dodaj również jajo, sól i pieprz. Łyżkę śmietany – zapobiegnie czarnieniu ziemniaków.
Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę, przesmaż na złoto. Dodaj do mięsa razem z przyprawami i odrobiną zimnej wody. Połącz ze sobą składniki.
Masz już gotową bazę do placków. Na rozgrzanej patelni wyłóż porcję ziemniaków, następnie na nie mięso mielone i kolejną warstwę ziemniaków. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone placki przełóż na papier, aby odsączyć z tłuszczu.
Cebulaki czyli placki z cebuli
Składniki:
- 4 cebule białe,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- jajko,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz,
- śmietana 18%,
- świeży koperek,
- ząbek czosnku,
- cienki szczypior.
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i dobro posiekaj. Przełóż do naczynia i dodaj przyprawy. Odstaw cebulę na kwadrans. W drugim naczyniu rozbełtaj jajko. Połącz ze sobą składniki i dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Smaż placki na rozgrzanym oleju i serwuj z dipem koperkowym.
Placki z cukinii z sosem borowikowym
Składniki na placki:
- 50 g maki pszennej,
- 1 jajko od szczęśliwych kur,
- 50 ml mleka ciepłego,
- 1 mała cukinia,
- 1 cebula,
- 1 łyżka zioła prowansalskie,
- pęczek pietruszki,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz,
- olej.
Składniki na sos grzybowy:
- 300 g borowików lub pieczarki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 200 g śmietany 30%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Grzyby umyj pod zimną wodą i oczyść z ziemi. Osusz ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkuj w kostkę i dodaj do niej przeciśnięty przez prasę czosnek.
Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i przesmaż cebulę z czosnkiem. Następnie po upływie 5 minut - jak cebula będzie rumiana, dodaj grzyby i smaż kolejne 10 minut. Dodaj sól, pieprz, koper i sok z cytryny. Zmniejsz moc palnika na mały. Na koniec dodaj śmietankę słodką 30%.
Do miski dodaj mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Połącz z rozbełtanym jajkiem. Dodaj mleko i wymieszaj na jednolite ciasto.
Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij z niej wodę. Tak samo zrób z cebulą. Całość dodaj do ciasta razem ze świeżym i suszonymi ziołami i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż z obu stron aż będą rumiane.
Zobacz także:
- (Nie)codzienne placuszki. Poznaj wyśmienite przepisy Natalii Maszkowskiej
- Tofuczniaki i inne pyszne przepisy na placki z okazji Dnia Placków
- Masz ochotę na słodkie danie na obiad i śniadanie? Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego na placuszki i racuchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News