Dzień Placków z Szymonem Czerwińskim. Poznaj jego propozycje na różnorodne wersje placków

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Anita Walczewska/East News
Placek niejedno ma imię. Chociaż w Polsce królują ziemniaczane, to warto znać pyszne alternatywy również z innych zakątków świata. Poznajcie najlepsze przepisy na placki z kuchni Dzień Dobry TVN, które przygotował Szymon Czerwiński.

U nas król jest tylko jeden – mąka, jajko, starte ziemniaki i sól. Tylko tyle potrzeba do idealnych placków ziemniaczanych. Do tego, w zależności od upodobań, śmietana i cukier, powidła albo gulasz. W Polsce święto placków ziemniaczanych mamy 13 listopada. 2 grudnia obchodzimy "Firitters Day". Co kryje się pod nazwą fritters? Jest wiele wersji, ale jest to ciasto, zazwyczaj drożdżowe, smażone w tłuszczu. Takie placki często są czymś wypełnione. Najbardziej znana wersja placków zza oceanu to placki z jabłkami, u nas zwane racuchami. W innych wersjach mogą być wypełnione innymi owocami, mięsem albo nawet owocami morza.

Racuchy Drożdżowe z jabłkami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 30 dag drożdże świeże,
  • 2 żółtka,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • sól,
  • cukier puder,
  • masło klarowane.

Dodatkowo 4 twarde jabłka.

Sposób przygotowania:

Zaczyn: Do miski przełóż drożdże, dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Połącz ze sobą składniki w jednolitą masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

Do wyrośniętego zaczynu dodaj dwa żółtka, resztę mąki, cukier waniliowy, mleka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie ze sobą wymieszaj przy pomocy miksera z hakiem. Ciasto odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

Na patelni rozpuść masło klarowane. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż z obu stron na złocisty kolor.

Serwuj z cukrem pudrem.

Placki po Litewsku z mięsem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków TYP C,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • cebula,
  • 2 jajko,
  • łyżka śmietany kwaśnej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżka czosnku niedźwiedziego,
  • sól i pieprz,
  • pęczek świeżej pietruszki,
  • 200 ml kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zetrzyj na tarce lub przy użyciu maszyny. Odsącz dokładnie z wody na sitku. Pamiętaj, aby ziemniaków nie zostawiać na dłuższy czas, ponieważ będą czarne. Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę oraz czosnek. Dodaj również jajo, sól i pieprz. Łyżkę śmietany – zapobiegnie czarnieniu ziemniaków.

Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę, przesmaż na złoto. Dodaj do mięsa razem z przyprawami i odrobiną zimnej wody. Połącz ze sobą składniki.

Masz już gotową bazę do placków. Na rozgrzanej patelni wyłóż porcję ziemniaków, następnie na nie mięso mielone i kolejną warstwę ziemniaków. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone placki przełóż na papier, aby odsączyć z tłuszczu.

Cebulaki czyli placki z cebuli

Składniki:

  • 4 cebule białe,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • jajko,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz,
  • śmietana 18%,
  • świeży koperek,
  • ząbek czosnku,
  • cienki szczypior.

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i dobro posiekaj. Przełóż do naczynia i dodaj przyprawy. Odstaw cebulę na kwadrans. W drugim naczyniu rozbełtaj jajko. Połącz ze sobą składniki i dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Smaż placki na rozgrzanym oleju i serwuj z dipem koperkowym.

Placki z cukinii z sosem borowikowym

Składniki na placki:

  • 50 g maki pszennej,
  • 1 jajko od szczęśliwych kur,
  • 50 ml mleka ciepłego,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka zioła prowansalskie,
  • pęczek pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Składniki na sos grzybowy:

  • 300 g borowików lub pieczarki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 200 g śmietany 30%,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Grzyby umyj pod zimną wodą i oczyść z ziemi. Osusz ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkuj w kostkę i dodaj do niej przeciśnięty przez prasę czosnek.

Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i przesmaż cebulę z czosnkiem. Następnie po upływie 5 minut - jak cebula będzie rumiana, dodaj grzyby i smaż kolejne 10 minut. Dodaj sól, pieprz, koper i sok z cytryny. Zmniejsz moc palnika na mały. Na koniec dodaj śmietankę słodką 30%.

Do miski dodaj mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Połącz z rozbełtanym jajkiem. Dodaj mleko i wymieszaj na jednolite ciasto.

Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij z niej wodę. Tak samo zrób z cebulą. Całość dodaj do ciasta razem ze świeżym i suszonymi ziołami i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż z obu stron aż będą rumiane.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Klasyka i nowoczesność – wybierz deski podłogowe układane w jodełkę
Materiał promocyjny

Klasyka i nowoczesność – wybierz deski podłogowe układane w jodełkę