Aromatyczne wypieki z jesiennymi skarbami. Słodkie i wytrawne ciasta Szymona Czerwińskiego

Aromatyczne wypieki z jesiennymi skarbami. Słodkie i wytrawne ciasta Szymona Czerwińskiego
Pieczone smaki jesieni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesień zachwyca bogactwem smaków i aromatów prosto z natury. Dynia, jabłka, gruszki, orzechy czy grzyby to tylko niektóre z sezonowych skarbów, które mogą wzbogacić nasze wypieki. Odkryj, jak je wykorzystać i zachwyć bliskich wyjątkowymi ciastami! Przepisy na jesienne wypieki, słodkie i wytrawne, zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński.

Kucharz przyrządził ciasto dyniowo-marchewkowe, tartę z leśnymi grzybami i ciasto "Czekoladowa Krówka".

Ciasto dyniowo-marchewkowe

Ciasto dyniowo-marchewkowe
Ciasto dyniowo-marchewkowe
Ciasto dyniowo-marchewkowe
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 300 g dyni Hokaido,
  • 1/2 szklanki prażonych orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki prażonych orzechów laskowych,
  • 2 szklanki mąki pszennej (300g),
  • szklanka cukru brązowego,
  • szklanka oleju roślinnego,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka ziaren wanilii,
  • 2 szklanki śmietany 30% (400g).

Składniki na krem:

  • 500 g sera Philadelphia lub śniadaniowego,
  • 600 g mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • skórka z pomarańczy,
  • szklanka orzechów pistacjowych.

Przygotowanie:

Dynię obierz, wyjmij z niej pestki, pokrój i wstaw do garnka z gorącą wodą. Gotuj przez około 10 minut (aż dynia będzie miękka). Potem wystudź i zmiksuj. Jajka ubij w mikserze na puszystą masę, a następnie dodaj szklankę cukru brązowego i dalej ubijaj. Masa zacznie zmieniać kolor na jasno żółty, a wówczas, małym strumieniem, zacznij dodawać olej roślinny. Nie przestawaj ubijać. Uprażone wcześniej orzechy przełóż do misy blendera i zmiksuj na mniejsze kawałki. Możesz również posiekać je na desce. Wówczas będziesz mieć większą kontrolę na ich rozmiarem.

Do miski przesiej przez sito mąkę. Dodaj wszystkie suche składniki takie jak: soda oczyszczona, proszek do pieczenia, orzechy. Połącz je łyżką. Do ubijających się jaj z cukrem oraz olejem dodaj ziarna wanilii. Następie zacznij powoli dodawać, łyżka po łyżce, suche składniki z miski. Kontynuuj, aż składniki będą razem połączone. Nie przestawaj ubijać.

Startą marchew dodaj do ciasta. Dokładnie połącz ze sobą składniki, używając packi lub łyżki. Tortownicę wysmaruj masłem. Następnie dodaj przygotowane ciasto. Piecz w piekarniku (góra i dół) w temperaturze 150 stopni. Jeżeli ciasto zacznie przypalać się z góry, zabezpiecz je folią aluminiową. Ciasto powinno wystygnąć w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Następnie nożem do chleba przekrój je na dwie części. Masę, którą należy przełożyć i udekorować nią ciasto, przygotuj dopiero, gdy ciasto będzie ostudzone.

Do dzieży miksera wlej śmietanę i ubij na sztywno, razem z sokiem oraz skórką z pomarańczy. Dodaj również cukier puder. Potem do ubitej śmietany dodaj ser Philadelphia oraz mascarpone. Połącz razem składniki. Wystudzone ciasto przełóż porcją przygotowanego kremu. Następnie cały tort udekoruj masą. Na koniec ciasto udekoruj pistacjami.

Z dyniowo-marchewkowego ciasta można również zrobić muffiny.

Tarta z leśnymi grzybami

Tarta z leśnymi grzybami
Tarta z leśnymi grzybami
Tarta z leśnymi grzybami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek stopionego masła,
  • jajko,
  • sól.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g sera żółtego,
  • 200 g sera pieśniowego niebieskiego,
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
  • 400 g świeżych borowików,
  • 100 g szynki parmeńskiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • 100 masła,
  • 5 jajek,
  • 5 szalotek,
  • 500 ml gęstej śmietany 18%,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito do miski i połącz z jajkiem, masłem oraz solą. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Potem ulep kulę i owiń szczelnie folią spożywczą. Odłóż na 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie formę do tarty wysmaruj masłem, a piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na formę, a potem spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika na około 15 minut - poczekaj, aż będzie rumiane.

W misce wymieszaj: jaja, śmietanę, boczek, szalotkę pokrojoną w piórka oraz sery. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj wyczyszczone i przesmażone na maśle grzyby. Następnie wyjmij z ciasto pieca, wylej na nie masę i wstaw ponownie na około godzinę. Tarta idealnie smakuje z sałatą z winegretem pomarańczowym.

Ciasto "Czekoladowa Krówka"

Ciasto "Czekoladowa Krówka"
Ciasto "Czekoladowa Krówka"
Ciasto "Czekoladowa Krówka"
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 200 g cukru brązowego,
  • 200 g mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g kakao,
  • 50 g orzechów włoskich.

Składniki na masę:

  • puszka masy krówkowej,
  • 50 g płatków migdałów,
  • 500 g mascarpone,
  • 500 g śmietany kremówki.

Przygotowanie:

Jajka ubij w dzieży miksera na puszystą masę razem z cukrem. Następnie, nie przestawając ubijać, dodawaj po łyżce mąki. Miksuj, aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Do ubijającej się masy dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mleko oraz połowę kakao. Połącz ze sobą wszystkie składniki.

Do gotowej masy dodaj orzechy włoskie i za pomocą szpatułki wymieszaj. Ciasto przełóż do prostokątnej formy wysmarowanej masłem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. Na wystudzone ciasto wyłóż warstwę masy krówkowej i oprósz płatkami migdałów. Następnie wyszprycuj przygotowaną wcześniej masę śmietanową.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości