Ciasto marchewkowe
Składniki:
Ciasto
250 g mąki
300 g tartej marchwi (około 5 marchewek)
350 g brązowego cukru
300 ml oleju rzepakowego
4 jajka
1 obrane jabłko starte na tarce
1 garść rodzynek
1 garść orzechów pekan
1 garść orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Szczypta soli
Krem
250 g serka mascarpone
50 g cukru pudru
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.
Do drugiej miski wlej olej, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy, jajka, wymieszaj rózgą lub mikserem na wolnych obrotach.
Wymieszaj zawartości obu misek.
Dodaj tartą marchew i jabłko, wymieszaj.
Grubo posiekaj orzechy.
Dodaj orzechy i rodzynki.
Dwie okrągłe formy (22–23 cm) wysmaruj olejem.
Przelej ciasto do foremek, piecz 40 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu całkowicie ostudź.
Aby przygotować masę, wymieszaj rózgą lub mikserem o niskich obrotach mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Połową masy posmaruj jeden krążek ciasta, połóż na niej drugie ciasto, udekoruj z wierzchu masą i orzechami.
Jabłka pod orzechową kruszonką
Składniki:
8 jabłek
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g brązowego cukru
120 g masła
Duża szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, podsmaż na łyżce masła, dodaj cynamon, cukier waniliowy, łyżkę cukru, przełóż do żaroodpornej formy.
Pozostałe masło wymieszaj z cukrem, mąką i orzechami, posyp kruszonką owoce.
Zapiekaj przez 20–30 minut w temperaturze 180 stopni.
Odwrócona tarta gruszkowa
Składniki:
Ciasto
175 g mąki pszennej
75 g masła
40 g cukru pudru
2 żółtka
Szczypta soli
Farsz
6 gruszek (twardych)
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka, sól, cukier.
Wyrabiaj, aż ciasto zlepi się w kulkę.
Jeśli będzie „za suche” możesz dodać trochę zimnej wody.
Ciasto owiń w folię i wstaw na min. 1 godzinę do lodówki.
Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki.
Na gorącą patelnię wsyp cukier.
Poczekaj, aż zmieni kolor na jasnobrązowy, wtedy dodaj masło, wymieszaj.
Do powstałego karmelu wrzuć jabłka, gotuj je około 10–15 minut, aż zmiękną.
Formę do tarty o średnicy 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia, na jej spód wylej jabłka z karmelem z patelni, przykryj je rozwałkowanym ciastem.
Jego brzegi zawiń do środka, tak aby jabłka i sos „nie uciekły”.
Wierzch ciasta nakłuj widelcem.
Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Gdy ciasto będzie gotowe, połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i obróć ją, tak aby na talerzu znajdowała się tarta z jabłkami na górze.
Sernik dyniowy
Składniki:
Spód
200 g herbatników
50 g mielonych orzechów
100 g masła
Duża szczypta cynamonu
Masa serowa
750 g sera białego półtłustego (2-krotnie mielonego)
450g mascarpone
450 g puree z upieczonej dyni
250 g drobnego cukru
Łyżka cukru waniliowego
Pół łyżeczki cynamonu
5 łyżek mąki ziemniaczanej
7 jajek
Do dekoracji
200g masy kajmakowej (z puszki)
Orzechy np. włoskie albo pekan
Przygotowanie:
Herbatniki zmiel na piasek, połącz z orzechami i masłem, wyłóż spód okrągłej tortownicy (26 cm).
Puree z dyni zmiksuj z białym serem i mascarpone, dodaj jajka, masę cukier, cukier waniliowy, cynamon, pamiętaj aby za bardzo nie napowietrza masy, bo sernik wtedy urośnie podczas pieczenia ale opadnie po upieczeniu.
Masę wylej na ciasteczkowy spód, piecz około godziny w 180 stopniach.
Po upieczeniu ostudź i udekoruj podgrzaną masa kajmakową i orzechami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN