Dania cud-miód z przepisów Andrzeja Polana. Poznajcie jesienne, rozgrzewające przysmaki

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Miodowe przepisy Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował kuchnię rozgrzewającą brzuch i nie tylko. A jak rozgrzewające przysmaki jesienią, to nie można zapomnieć o miodzie. Poznajcie pyszne dania z wykorzystaniem tego składnika, które nie zawsze są zupełnie na słodko.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Jesienna tarta z owocami i serem

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • ocet jabłkowy,
  • 100 g orzechów laskowych prażonych,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 250 g mascarpone,
  • 150 g sera dojrzewającego tartego,
  • roszponka,
  • 100 g masła,
  • śliwki, gruszki, jabłka kolorowe, winogrona polskie zielone i czarne,
  • rokitnik, czarny bez, dereń (jeśli będzie dostępny).

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masłem dla uzyskania bardziej maślanego smaku i układamy jeden płat na drugim. Aby uzyskać ładny rant naszej tarty, nacinamy wokół całego płatu ciasta w odległości 2 cm. Wstawiamy do pieczenia. Na drugą blaszkę, wyłożoną pergaminem, wykładamy pokrojone owoce i również wstawiamy do pieczenia.

Śmietanę, mascarpone i ser dojrzewający łączymy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczony blat ciasta wgniatamy w środku i wykładamy masę serowo-śmietanową. Na wierzch układamy pieczone owoce.

W rondelku podgrzewamy delikatnie miód, dodajemy ocet jabłkowy i orzechy laskowe. Całość podgrzewamy maksymalnie do 50 stopni i polewamy tartę po wierzchu.

Gulasz jesienny z fasoli, dyni, z dodatkiem czuszki i miodu

Składniki:

  • seler naciowy,
  • por,
  • 3 szt. marchewek,
  • 2-3 kawałki dyni,
  • 500 g fasoli Jaś (namoczonej),
  • ostra papryczka,
  • 4-5 szt. pomidorów,
  • włoszczyzna,
  • kilka ziemniaków,
  • świeży jarmuż,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • kilka jajek,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Na oleju przesmażamy pokrojony seler naciowy, por, marchew i dynię. Włoszczyznę obieramy, związujemy sznurkiem i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy namoczoną fasolę. Dodajemy sól i kmin rzymski. Gotujemy do miękkości fasoli.

Do przesmażonych warzyw dodajemy pokrojone ziemniaki i pomidory, podlewając wodą z gotowania fasoli. Kiedy fasola będzie miękka, przekładamy ją do gulaszu. Całość jeszcze raz doprawiamy.

Jajka smażymy na sposób sadzonych i układamy na każdej porcji gulaszu. Posypujemy zgniecionym jarmużem z solą i na koniec polewamy miodem wymieszanym z czuszką, octem jabłkowym i odrobiną oleju.

Kurczak w miodzie i musztardzie - klasyczny, ale warty grzechu

Składniki:

  • cały kurczak,
  • słoik musztardy francuskiej z ziarnami,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • olej rzepakowy,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • cebula,
  • sól, pieprz czarny,
  • świeża bazylia.

Dodatkowo:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 g boczku wędzonego surowego (pokrojonego w kostkę),
  • 100 g świeżych grzybów (dowolnych),
  • szczypiorek i koperek.

Sposób przygotowania:

Kurczaka przekrawamy na pół i dokładnie oprószamy solą. Musztardę, miód, olej rzepakowy, pokrojoną cebulę i bazylię łączymy razem. Kurczaka obsmażamy w połówkach na patelni, aż będzie złoty. Następnie dokładnie smarujemy go naszą mieszanką musztardowo-miodową i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 minut.

Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli. Boczek wysmażamy na skwarki, dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, a na koniec zioła. Ugotowane ziemniaki ubijamy na puree i mieszamy z przesmażonym boczkiem i grzybami. Podajemy do kurczaka.

Babeczki miodowe z kremem i śliwkami

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 100 g miodu wielokwiatowego,
  • 100 g masła,
  • ok. 600 g mąki,
  • soda oczyszczona.

Składniki na krem:

  • 100 g kaszy manny,
  • 500 ml mleka,
  • cukier wanilinowy,
  • 100 g cukru,
  • 200 g masła.

Dodatkowo: 600 g małych śliwek węgierek.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy razem, ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciastem wylepiamy foremki do babeczek i pieczemy w temp. 180 stopni. Jeśli mamy czas, przed pieczeniem warto wstawić babeczki do lodówki.

Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy kaszę mannę i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy i dodajemy do kaszy manny.

Śliwki pozbawiamy pestek. Część pozostawiamy do dekoracji, a resztę smażymy jak na powidła. Babeczki wypełniamy powidłami i kremem, a na wierzch układamy świeże śliwki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości