Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy Andrzeja Polana
Jesienna tarta z owocami i serem
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
- ocet jabłkowy,
- 100 g orzechów laskowych prażonych,
- 250 ml śmietany 18%,
- 250 g mascarpone,
- 150 g sera dojrzewającego tartego,
- roszponka,
- 100 g masła,
- śliwki, gruszki, jabłka kolorowe, winogrona polskie zielone i czarne,
- rokitnik, czarny bez, dereń (jeśli będzie dostępny).
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masłem dla uzyskania bardziej maślanego smaku i układamy jeden płat na drugim. Aby uzyskać ładny rant naszej tarty, nacinamy wokół całego płatu ciasta w odległości 2 cm. Wstawiamy do pieczenia. Na drugą blaszkę, wyłożoną pergaminem, wykładamy pokrojone owoce i również wstawiamy do pieczenia.
Śmietanę, mascarpone i ser dojrzewający łączymy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczony blat ciasta wgniatamy w środku i wykładamy masę serowo-śmietanową. Na wierzch układamy pieczone owoce.
W rondelku podgrzewamy delikatnie miód, dodajemy ocet jabłkowy i orzechy laskowe. Całość podgrzewamy maksymalnie do 50 stopni i polewamy tartę po wierzchu.
Gulasz jesienny z fasoli, dyni, z dodatkiem czuszki i miodu
Składniki:
- seler naciowy,
- por,
- 3 szt. marchewek,
- 2-3 kawałki dyni,
- 500 g fasoli Jaś (namoczonej),
- ostra papryczka,
- 4-5 szt. pomidorów,
- włoszczyzna,
- kilka ziemniaków,
- świeży jarmuż,
- 2-3 łyżki miodu,
- kilka jajek,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Na oleju przesmażamy pokrojony seler naciowy, por, marchew i dynię. Włoszczyznę obieramy, związujemy sznurkiem i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy namoczoną fasolę. Dodajemy sól i kmin rzymski. Gotujemy do miękkości fasoli.
Do przesmażonych warzyw dodajemy pokrojone ziemniaki i pomidory, podlewając wodą z gotowania fasoli. Kiedy fasola będzie miękka, przekładamy ją do gulaszu. Całość jeszcze raz doprawiamy.
Jajka smażymy na sposób sadzonych i układamy na każdej porcji gulaszu. Posypujemy zgniecionym jarmużem z solą i na koniec polewamy miodem wymieszanym z czuszką, octem jabłkowym i odrobiną oleju.
Kurczak w miodzie i musztardzie - klasyczny, ale warty grzechu
Składniki:
- cały kurczak,
- słoik musztardy francuskiej z ziarnami,
- 2 łyżki ostrej musztardy,
- olej rzepakowy,
- 2-3 łyżki miodu,
- cebula,
- sól, pieprz czarny,
- świeża bazylia.
Dodatkowo:
- 1 kg ziemniaków,
- 100 g boczku wędzonego surowego (pokrojonego w kostkę),
- 100 g świeżych grzybów (dowolnych),
- szczypiorek i koperek.
Sposób przygotowania:
Kurczaka przekrawamy na pół i dokładnie oprószamy solą. Musztardę, miód, olej rzepakowy, pokrojoną cebulę i bazylię łączymy razem. Kurczaka obsmażamy w połówkach na patelni, aż będzie złoty. Następnie dokładnie smarujemy go naszą mieszanką musztardowo-miodową i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 minut.
Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli. Boczek wysmażamy na skwarki, dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, a na koniec zioła. Ugotowane ziemniaki ubijamy na puree i mieszamy z przesmażonym boczkiem i grzybami. Podajemy do kurczaka.
Babeczki miodowe z kremem i śliwkami
Składniki:
- 2 jajka,
- 200 g cukru,
- 100 g miodu wielokwiatowego,
- 100 g masła,
- ok. 600 g mąki,
- soda oczyszczona.
Składniki na krem:
- 100 g kaszy manny,
- 500 ml mleka,
- cukier wanilinowy,
- 100 g cukru,
- 200 g masła.
Dodatkowo: 600 g małych śliwek węgierek.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy razem, ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciastem wylepiamy foremki do babeczek i pieczemy w temp. 180 stopni. Jeśli mamy czas, przed pieczeniem warto wstawić babeczki do lodówki.
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy kaszę mannę i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy i dodajemy do kaszy manny.
Śliwki pozbawiamy pestek. Część pozostawiamy do dekoracji, a resztę smażymy jak na powidła. Babeczki wypełniamy powidłami i kremem, a na wierzch układamy świeże śliwki.
Zobacz także:
- Pyszne tarty Andrzeja Polana
- Babeczki jabłkowo-bananowe Andrzeja Polana
- Jesienne obiady z dodatkiem serka z przepisów Andrzeja Polana zachwycą podniebienia największych niejadków
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News