Pieczone jabłka z winogronami, jarmużem, orzechami i serem
Składniki:
500 g winogron zielonych
500 g winogron czarnych
1 kg jabłek polskich
kilka listków jarmużu zielonego i czerwonego
garść szpinaku zielonego
300 g orzechów włoskich tegorocznych
300 g sera typu blue cheese
olej rzepakowy do smażenia
pieprz czarny mielony,
sok z cytryny
ocet jabłkowy
sól
Przygotowanie:
Winogrona dzielimy na małe kiście, kilka owoców pozostawiamy pojedynczo i odstawiamy. Podzielone kiście winogron układamy na blaszce, posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na kilka minut, do momentu aż owoce lekko napęcznieją. Lekko przestudzone skrapiamy octem jabłkowym, sokiem z cytryny i olejem. Pojedyncze winogrona zgniatamy i dodajemy sok z owoców do winogron pieczonych. Doprawiamy czarnym pieprzem. Jabłka pozbawiamy rdzenia i kroimy w plastry ok. 1 cm. Plastry skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Orzechy włoskie obieramy i dzielimy na połówki. Jabłka i owoce wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż jabłka będą skruszałe a orzechy lekko się "zezłocą". Upieczone jabłka układamy na dużym talerzu, na wierzch kładziemy pieczone kiście winogron, posypujemy obranym jarmużem, pozbawionym twardych części, kawałkami sera pleśniowego i orzechami. Na koniec skrapiamy wineigrette, jaki powstał z winogron.
Risotto z jabłkami i kurczak pieczony
Składniki:
200 g ryżu arborio
500 ml soku jabłkowego
100 ml cydru jabłkowego
5 jabłek polskich
2 cytryny
kurczak cały
kilka listków szałwii
2 szalotki
80 g masła
100 g sera parmezan
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie sprawiamy sola, pieprzem i szałwią. Wstawiamy do pieczenia wraz z ćwiartkami cytryny. Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, dodajemy ryż. Chwilę smażymy, podlewamy cydrem i dodajemy powoli bulion na przemian z sokiem jabłkowym. Pod koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki, ale wyczuwalny na języku, przed podaniem dodajemy masło i ser, mieszamy. Kurczaka podajemy z risotto jabłkowym, listkami szałwii i pieczoną cytryną.
Babeczki jabłkowo-bananowe z musem czekoladowym
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
100 g masła
2 jajka
cukier wanilinowy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jabłka
2 banany
200 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietany 36%
150 g lodów orzechowych
Przygotowanie:
Banany, jabłka miksujemy na papkę. Mieszamy z rozpuszczonym masłem i jajkami. Cukier, jajka, cukier wanilinowy, mąka dokładnie mieszamy i łączymy z musem owocowym. Ciasto wylewamy do foremek do muffinów i wypiekamy na złoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do niej w dwóch częściach ubitą śmietanę. Babeczki podajemy z musem czekoladowym i lodami orzechowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN