Dynia pieczona, grapefruit czerwony, brzoskwinia i ser - przepis
Składniki:
- 300 g dyni lungo di Napoli lub muskat,
- ser Arla Apetina,
- masło klarowane do smażenia,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżku miodu,
- 4 brzoskiwinie polskie,
- 4 grapefruity czerwonych,
- olej rzepakowy,
- listki i kwiaty nasturcji,
- popcorn.
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy w cienkie plastry i układamy na wysmarowanym masłem pergaminie. Posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia, w temperaturze 200 stopni Celsjusza, na około 8 minut. Dwa grapefruity filetujemy, pozostałe wyciskamy z nich sok. Sok łączymy ze szczypiorkiem, olejem rzepakowym. Doprawiamy miodem i czarnym pieprzem. Brzoskwinie kroimy w cienkie półplasterki. Podpieczoną dynię polewamy sosem, posypujemy filetami z grapefruita, brzoskwiniami, serem Arla Apetina. Na koniec zielone akcenty i gotowe. Dynię z przepisu możemy podawać też na surowo jak carpaccio.
Tarta pomidorowa z serem Arla Apetina - przepis
Składniki:
- 400 g mąki,
- 200 g masła,
- 2 jajka,
- opakowanie sera Arla Apetina,
- oregano suszone,
- łyżka miodu,
- sól, czarny pieprz,
- 4 polskie pomidory,
- 10 pomidorów suszonych,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- opakowanie sera Arla Apetina,
- oliwki czarne,
- 200 g szynki wieprzowej w plastrach,
- musztarda ostra.
Sposób przygotowania:
Z mąki, jajek, masła, sera Arla Aapetina (jednego opakowania), miodu oraz przypraw przygotowujemy ciasto, którym wylepiamy formę do tarty. Wstawiamy na 20 min do lodówki i schłodzone wypiekamy w temperaturze 190 stopni C przez około 12 minut.
Pomidory kroimy w kostkę, odcedzamy z nadmiaru soku. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Łączymy z koncentratem, pokrojonymi świeżymi pomidorami, serem Arla Apetina, oliwkami. Doprawiamy musztardą, solą, pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy plastry szynki. Następnie farsz serowo-pomidorowy. Wstawiamy do zapieczenia temperaturze 200 stopni C na około 15 minut.
Kopytka szałwiowe w sosie z borowików, serem Arla Apetina i chrupiącym boczkiem - przepis
Składniki:
- 1 kg gotowanych ziemniaków,
- 250 g mąki ziemniaczanek,
- kilka listków szałwi,
- sól, pieprz biały,
- 300 g świeżego borowika,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek natki pietruszki,
- masło klarowane do smażenia,
- opakowanie sera Arla Apetina,
- 300 g boczku wędzonego surowego w kostce,
- 150 ml śmietanki 36%,
- sól, pieprz czarny, kminek mielony.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, ser Arla Apetina przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, łączymy z mąką, siekaną szałwią solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto, formujemy cienkie ruloniki i kroimy drobne kopytka, gotujemy w wodzie osolonej.
Na maśle przesmażamy szczypiorek parę sekund, dodajemy pokrojone borowiki w kostkę. Smażymy razem kilka minut, dodajemy śmietankę oraz zielone. Doprawiamy przyprawami. Boczek wysmażamy na chrupiąco. Do gotowego sosu dodajemy kopytka, ser Arla Apetina i mieszamy razem.
Racuszki ze śliwkami i serem Arla Apetina - przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 20 g drożdży,
- 250 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- miód,
- 15 śliwek węgierek,
- opakowanie sera Arla Apetina,
- rozmaryn świeży,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
Z mąki, drożdży, mleka, jaj, szczypty soli oraz cukru przygotowujemy luźne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z masłem, na ciasto kładziemy kawałki śliwek. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. I smażone posypujemy serem Arla Apetina z rozmarynem, polewamy miodem.
Zobacz także:
- Popularne rodzaje dyni. Jak je rozróżnić?
- Dynia piżmowa - odkryj z nami to ciekawe warzywo! Uprawa i najciekawsze przepisy
- Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia!
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN