Materiał promocyjny

Jesienne obiady z dodatkiem serka z przepisów Andrzeja Polana zachwycą podniebienia największych niejadków

Serowe love Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował jesienne dania z sezonowych warzyw. W swoich potrawach wykorzystał sezonowe warzywa, ale w zupełnie nowej, eksperymentalnej formie. Wypróbuj nowe smaki z jego przepisów: na dynię pieczoną, tartę pomidorową, kopytka szałwiowe i racuszki ze śliwkami, a wszystko to okraszone dodatkiem serka. 
Dynia pieczona, grapefruit czerwony, brzoskwinia i ser
Dynia pieczona, grapefruit czerwony, brzoskwinia i ser
Dynia pieczona, grapefruit czerwony, brzoskwinia i ser
Źródło: Michał Woźniak/East News

Dynia pieczona, grapefruit czerwony, brzoskwinia i ser - przepis

Składniki:

  • 300 g dyni lungo di Napoli lub muskat,
    • ser Arla Apetina,
      • masło klarowane do smażenia,
        • pęczek szczypiorku,
          • 2 łyżku miodu,
            • 4 brzoskiwinie polskie,
              • 4 grapefruity czerwonych,
                • olej rzepakowy,
                  • listki i kwiaty nasturcji,
                    • popcorn.

                      Sposób przygotowania:

                      Dynię kroimy w cienkie plastry i układamy na wysmarowanym masłem pergaminie. Posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia, w temperaturze 200 stopni Celsjusza, na około 8 minut. Dwa grapefruity filetujemy, pozostałe wyciskamy z nich sok. Sok łączymy ze szczypiorkiem, olejem rzepakowym. Doprawiamy miodem i czarnym pieprzem. Brzoskwinie kroimy w cienkie półplasterki. Podpieczoną dynię polewamy sosem, posypujemy filetami z grapefruita, brzoskwiniami, serem Arla Apetina. Na koniec zielone akcenty i gotowe. Dynię z przepisu możemy podawać też na surowo jak carpaccio.

                      Popcorn
                      Popcorn
                      Popcorn
                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                      Tarta pomidorowa z serem Arla Apetina - przepis

                      Składniki:

                      • 400 g mąki,
                        • 200 g masła,
                          • 2 jajka,
                            • opakowanie sera Arla Apetina,
                              • oregano suszone,
                                • łyżka miodu,
                                  • sól, czarny pieprz,
                                    • 4 polskie pomidory,
                                      • 10 pomidorów suszonych,
                                        • łyżka koncentratu pomidorowego,
                                          • opakowanie sera Arla Apetina,
                                            • oliwki czarne,
                                              • 200 g szynki wieprzowej w plastrach,
                                                • musztarda ostra.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Z mąki, jajek, masła, sera Arla Aapetina (jednego opakowania), miodu oraz przypraw przygotowujemy ciasto, którym wylepiamy formę do tarty. Wstawiamy na 20 min do lodówki i schłodzone wypiekamy w temperaturze 190 stopni C przez około 12 minut.

                                                  Pomidory kroimy w kostkę, odcedzamy z nadmiaru soku. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Łączymy z koncentratem, pokrojonymi świeżymi pomidorami, serem Arla Apetina, oliwkami. Doprawiamy musztardą, solą, pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy plastry szynki. Następnie farsz serowo-pomidorowy. Wstawiamy do zapieczenia temperaturze 200 stopni C na około 15 minut.

                                                  Kopytka
                                                  Kopytka
                                                  Kopytka
                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                  Kopytka szałwiowe w sosie z borowików, serem Arla Apetina i chrupiącym boczkiem - przepis

                                                  Składniki:

                                                  • 1 kg gotowanych ziemniaków,
                                                    • 250 g mąki ziemniaczanek,
                                                      • kilka listków szałwi,
                                                        • sól, pieprz biały,
                                                          • 300 g świeżego borowika,
                                                            • pęczek szczypiorku,
                                                              • pęczek natki pietruszki,
                                                                • masło klarowane do smażenia,
                                                                  • opakowanie sera Arla Apetina,
                                                                    • 300 g boczku wędzonego surowego w kostce,
                                                                      • 150 ml śmietanki 36%,
                                                                        • sól, pieprz czarny, kminek mielony.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Ziemniaki, ser Arla Apetina przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, łączymy z mąką, siekaną szałwią solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto, formujemy cienkie ruloniki i kroimy drobne kopytka, gotujemy w wodzie osolonej.

                                                                          Na maśle przesmażamy szczypiorek parę sekund, dodajemy pokrojone borowiki w kostkę. Smażymy razem kilka minut, dodajemy śmietankę oraz zielone. Doprawiamy przyprawami. Boczek wysmażamy na chrupiąco. Do gotowego sosu dodajemy kopytka, ser Arla Apetina i mieszamy razem.

                                                                          Racuszki ze śliwkami i serem Arla Apetina - przepis

                                                                          Składniki:

                                                                          • 500 g mąki pszennej,
                                                                            • 2 jajka,
                                                                              • 20 g drożdży,
                                                                                • 250 ml mleka,
                                                                                  • 2 łyżki cukru,
                                                                                    • szczypta soli,
                                                                                      • miód,
                                                                                        • 15 śliwek węgierek,
                                                                                          • opakowanie sera Arla Apetina,
                                                                                            • rozmaryn świeży,
                                                                                              • masło klarowane do smażenia.

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Z mąki, drożdży, mleka, jaj, szczypty soli oraz cukru przygotowujemy luźne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z masłem, na ciasto kładziemy kawałki śliwek. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. I smażone posypujemy serem Arla Apetina z rozmarynem, polewamy miodem.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana