Materiał promocyjny

Jesienne obiady z dodatkiem serka z przepisów Andrzeja Polana zachwycą podniebienia największych niejadków

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Serowe love Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował jesienne dania z sezonowych warzyw. W swoich potrawach wykorzystał sezonowe warzywa, ale w zupełnie nowej, eksperymentalnej formie. Wypróbuj nowe smaki z jego przepisów: na dynię pieczoną, tartę pomidorową, kopytka szałwiowe i racuszki ze śliwkami, a wszystko to okraszone dodatkiem serka. 
Dynia pieczona, grapefruit czerwony, brzoskwinia i ser
Dynia pieczona, grapefruit czerwony, brzoskwinia i ser
Dynia pieczona, grapefruit czerwony, brzoskwinia i ser
Źródło: Michał Woźniak/East News

Dynia pieczona, grapefruit czerwony, brzoskwinia i ser - przepis

Składniki:

  • 300 g dyni lungo di Napoli lub muskat,
  • ser Arla Apetina,
  • masło klarowane do smażenia,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżku miodu,
  • 4 brzoskiwinie polskie,
  • 4 grapefruity czerwonych,
  • olej rzepakowy,
  • listki i kwiaty nasturcji,
  • popcorn.

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy w cienkie plastry i układamy na wysmarowanym masłem pergaminie. Posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia, w temperaturze 200 stopni Celsjusza, na około 8 minut. Dwa grapefruity filetujemy, pozostałe wyciskamy z nich sok. Sok łączymy ze szczypiorkiem, olejem rzepakowym. Doprawiamy miodem i czarnym pieprzem. Brzoskwinie kroimy w cienkie półplasterki. Podpieczoną dynię polewamy sosem, posypujemy filetami z grapefruita, brzoskwiniami, serem Arla Apetina. Na koniec zielone akcenty i gotowe. Dynię z przepisu możemy podawać też na surowo jak carpaccio.

Popcorn
Popcorn
Popcorn
Źródło: Michał Woźniak/East News

Tarta pomidorowa z serem Arla Apetina - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • opakowanie sera Arla Apetina,
  • oregano suszone,
  • łyżka miodu,
  • sól, czarny pieprz,
  • 4 polskie pomidory,
  • 10 pomidorów suszonych,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • opakowanie sera Arla Apetina,
  • oliwki czarne,
  • 200 g szynki wieprzowej w plastrach,
  • musztarda ostra.

Sposób przygotowania:

Z mąki, jajek, masła, sera Arla Aapetina (jednego opakowania), miodu oraz przypraw przygotowujemy ciasto, którym wylepiamy formę do tarty. Wstawiamy na 20 min do lodówki i schłodzone wypiekamy w temperaturze 190 stopni C przez około 12 minut.

Pomidory kroimy w kostkę, odcedzamy z nadmiaru soku. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Łączymy z koncentratem, pokrojonymi świeżymi pomidorami, serem Arla Apetina, oliwkami. Doprawiamy musztardą, solą, pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy plastry szynki. Następnie farsz serowo-pomidorowy. Wstawiamy do zapieczenia temperaturze 200 stopni C na około 15 minut.

Kopytka
Kopytka
Kopytka
Źródło: Michał Woźniak/East News

Kopytka szałwiowe w sosie z borowików, serem Arla Apetina i chrupiącym boczkiem - przepis

Składniki:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków,
  • 250 g mąki ziemniaczanek,
  • kilka listków szałwi,
  • sól, pieprz biały,
  • 300 g świeżego borowika,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • masło klarowane do smażenia,
  • opakowanie sera Arla Apetina,
  • 300 g boczku wędzonego surowego w kostce,
  • 150 ml śmietanki 36%,
  • sól, pieprz czarny, kminek mielony.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, ser Arla Apetina przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, łączymy z mąką, siekaną szałwią solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto, formujemy cienkie ruloniki i kroimy drobne kopytka, gotujemy w wodzie osolonej.

Na maśle przesmażamy szczypiorek parę sekund, dodajemy pokrojone borowiki w kostkę. Smażymy razem kilka minut, dodajemy śmietankę oraz zielone. Doprawiamy przyprawami. Boczek wysmażamy na chrupiąco. Do gotowego sosu dodajemy kopytka, ser Arla Apetina i mieszamy razem.

Racuszki ze śliwkami i serem Arla Apetina - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 20 g drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • miód,
  • 15 śliwek węgierek,
  • opakowanie sera Arla Apetina,
  • rozmaryn świeży,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

Z mąki, drożdży, mleka, jaj, szczypty soli oraz cukru przygotowujemy luźne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z masłem, na ciasto kładziemy kawałki śliwek. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. I smażone posypujemy serem Arla Apetina z rozmarynem, polewamy miodem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości