Chcesz dłużej żyć? Jedz te konkretne pokarmy. Oto nowe odkrycie naukowców

starsza kobieta je posiłek
Pokarmy, które zapewniają długowieczność
Źródło: Angus Ford-Robertson/Getty Images
Naukowcy zakończyli trwające 10 lat badania, które miały wskazać listę pokarmów sprzyjających długowieczności. Co się na niej znalazło? Według obserwacji i wyciągniętych na jej podstawie wniosków spożywanie posiłków z wysoką zawartością konkretnych organicznych związków chemicznych zmniejszyło o 16 proc. ryzyko śmierci.

Dalsza część tekstu poniżej.

DD_20250429_Dlugowiecznosc_napisy
Geny czy styl życia? Odkrywamy sekret długowieczności - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sposoby na długowieczność

Długowieczność to kwestia, która od dawna fascynuje badaczy. Dotychczas przeprowadzono szereg badań mających na celu ustalenie, w jaki sposób najefektywniej zwiększyć swoje szanse na długie i zdrowe życie. Do głównych czynników uczeni zaliczają priorytetowe traktowanie snu, ograniczenie używek oraz regularne podejmowanie aktywności fizycznej.

Istotne znaczenie w tym kontekście ma także stosowana na co dzień dieta, co udowadniają społeczności zamieszkujące tzw. niebieskie strefy – obszary, w których odnotowuje się najwyższą liczbę stulatków. Kluczem do sukcesu zdaje się być racjonalne podejście do żywienia. - Ich wzorce żywieniowe obejmują jedzenie obfitych śniadań, sięganie głównie po produkty roślinne, umiarkowanie w piciu alkoholu i rezerwowanie słodyczy na specjalne okazje – wylicza w rozmowie z magazynem "Real Simple" dietetyczka Amy Davis.

Nieco bardziej szczegółowych informacji na temat sprzyjającego długowieczności jadłospisu udzielili tymczasem naukowcy z Uniwersytetu Edith Cowan w Australii, Queen’s University Belfast oraz Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu. W ramach trwającego 10 lat badania przeanalizowali oni dane pozyskane od 120 tys. uczestników. Okazało się, że osoby sięgające po żywność bogatą we flawonoidy były obarczone niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.

Co przedłuża życie? Poznaj pokarmy z flawonoidami

Flawonoidy to organiczne związki chemiczne występujące naturalnie w roślinach, takich jak jagody, jabłka, owoce cytrusowe, pomidory, cebula, brokuły czy ziarna kakaowca. Badacze sugerują, że jeśli chcemy zapobiec przewlekłym chorobom, powinniśmy jak najczęściej umieszczać na talerzu owoce i warzywa, a między posiłkami pić herbatę, która także stanowi prawdziwą skarbnicę tych niezwykle cennych substancji. Bodaj najzdrowszym deserem sprzyjającym długowieczności jest zaś czekolada o wysokiej zawartości kakao.

Spożycie flawonoidów na poziomie 500 mg dziennie wiązało się z niższym o 16 proc. ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, a zarazem mniejszym o 10 proc. prawdopodobieństwem zachorowania na cukrzycę typu 2. oraz schorzenia układu krążenia. Taką ilość flawonoidów znajdziemy w dwóch filiżankach herbaty. Najbardziej pożądane jest spożywanie różnorodnych pokarmów zawierających te związki – konkluduje na łamach czasopisma akademickiego "Nature Food" dr Benjamin Parmenter, współautor badania.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości