Kurki na lato jak w domu - przepis
Składniki:
- 500 g świeżych kurka
- Apetina kubek classic
- masło klarowane do smażenia
- szczypiorek,
- koperek,
- natka pietruszki
- 2 bułki rustykalne
Bułki rwiemy na mniejsze kawałki niczym duże okruchy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i wysmażamy na lekko złoty kolor. Kiedy tak się stanie, wrzucamy oczyszczone kurki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na koniec wszystko posypujemy serem Apetina.
Guacamole na lato - jak u Greka - przepis
Składniki:
- 4-5 szt. dojrzałych avocado
- sok z 1 cytryny
- sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
- 4 ogórki gruntowe
- czerwona papryka pieczona w zalewie
- ser Apetina Snack z Mango i Chilli
- 1 ostra papryka
- świeża kolendra
- koperek
- chleb kukurydziany lub bułki
- masło klarowane do smażenia
Avocado ucieramy w misce i łączymy z sokiem z cytryny, solą, czarnym pieprzem. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę pieczoną, cienkie paski ostrej papryki. Na koniec ser Apetina. Jeszcze zioła. Pieczywo kroimy jak najcieniej i obsmażamy na złoty kolor na maśle. Guacamole podajemy na grzankach posypane raz jeszcze Apetiną wymieszaną z posiekanymi ziołami.
Cukinia na lato jak pizza od Włocha - przepis
Składniki:
- 4 szt cukinii średniej wielkości
- 200 g sera Apetina wiórki
- mozzarella
- bułka tarta do panierowania
- 4 jajka
- 4-5 szt. pomidorów polskich
- 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
- oregano świeże
- bazylia świeża
- 150 g kindziuka w plastrach
- olej rzepakowy do smażenia
Cukinię kroimy wzdłuż w plastry na grubość ok. 1 cm. Jajka doprawiamy solą, pieprzem. Cukinię obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor, kindziuka przesmażamy na chrupiąco. Pomidory miksujemy z bazylią i oregano, łączymy z ketchupem. Sosem smarujemy pizzę cukiniową, wykładamy ser Apetina, plasterki kabanosa i podajemy. Oczywiście posypujemy posiekaną bazylią.
Kurczak na lato jak od Polana - przepis
Składniki:
- 4 szt. pierś z kurczaka
- masło klarowane do smażenia
- pieprz, sól do smaku
- papryka czerwona ostra w proszku
- 2 pomidory
- 2 brzoskwinie
- 1 cebula czerwona
- 2 cytryny
- Apetina Snack z Mango i Chilli
- dodatkowo Apetina kubek classic
Pierś kurczaka nacinamy w poprzek, ale nie do końca. Pomidora, cytryny, brzoskwinię i cebulę kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w nacięciach kurczaka. Tak przygotowane piersi smażymy na patelni. Kiedy tylko poczujemy aromat przysmażonego mięsa, posypujemy wszystko serem Apetina, dodajemy śmietankę i troszkę wody lub bulionu. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jeszcze chwilę.
Zobacz także:
- Obiad w minutę? To możliwe. Szymon Czerwiński zdradził nam przepis na lekką i szybką zupę owocową
- Wakacyjne inspiracje na lekki i pyszny obiad Grzegorza Zawieruchy
- (Od)wagi dzieciaki: Ten zdrowy i pyszny obiad wykonasz w zaledwie 20 minut
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN