Materiał promocyjny

Letnie pyszności - przepisy Andrzeja Polana na kurki, greckie guacamole i cukinię jak pizzę

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Wakacyjne inspiracje na lekki obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lato to doskonały czas dla wszystkich miłośników świeżości, sezonowości, lekkości i łączenia smaków. Swoimi propozycjami spełniającymi wszystkie te warunki w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Andrzej Polan. Jak zrobić letnie kurki, greckie guacamole, cukinię jak pizzę i kurczaka na lato? Sprawdź przepisy.
Kurki na lato
Kurki na lato
Źródło: Ola Skowron/East News

Kurki na lato jak w domu - przepis

Składniki:

  • 500 g świeżych kurka
  • Apetina kubek classic
  • masło klarowane do smażenia
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • natka pietruszki
  • 2 bułki rustykalne

Bułki rwiemy na mniejsze kawałki niczym duże okruchy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i wysmażamy na lekko złoty kolor. Kiedy tak się stanie, wrzucamy oczyszczone kurki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na koniec wszystko posypujemy serem Apetina.

Guacamole na lato
Guacamole na lato
Źródło: Ola Skowron/East News

Guacamole na lato - jak u Greka - przepis

Składniki:

  • 4-5 szt. dojrzałych avocado
  • sok z 1 cytryny
  • sól do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 4 ogórki gruntowe
  • czerwona papryka pieczona w zalewie
  • ser Apetina Snack z Mango i Chilli
  • 1 ostra papryka
  • świeża kolendra
  • koperek
  • chleb kukurydziany lub bułki
  • masło klarowane do smażenia

Avocado ucieramy w misce i łączymy z sokiem z cytryny, solą, czarnym pieprzem. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę pieczoną, cienkie paski ostrej papryki. Na koniec ser Apetina. Jeszcze zioła. Pieczywo kroimy jak najcieniej i obsmażamy na złoty kolor na maśle. Guacamole podajemy na grzankach posypane raz jeszcze Apetiną wymieszaną z posiekanymi ziołami.

Cukinia na lato jak pizza od Włocha
Cukinia na lato jak pizza od Włocha
Źródło: Ola Skowron/East News

Cukinia na lato jak pizza od Włocha - przepis

Składniki:

  • 4 szt cukinii średniej wielkości
  • 200 g sera Apetina wiórki
  • mozzarella
  • bułka tarta do panierowania
  • 4 jajka
  • 4-5 szt. pomidorów polskich
  • 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
  • oregano świeże
  • bazylia świeża
  • 150 g kindziuka w plastrach
  • olej rzepakowy do smażenia

Cukinię kroimy wzdłuż w plastry na grubość ok. 1 cm. Jajka doprawiamy solą, pieprzem. Cukinię obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor, kindziuka przesmażamy na chrupiąco. Pomidory miksujemy z bazylią i oregano, łączymy z ketchupem. Sosem smarujemy pizzę cukiniową, wykładamy ser Apetina, plasterki kabanosa i podajemy. Oczywiście posypujemy posiekaną bazylią.

Kurczak na lato jak od Polana
Kurczak na lato jak od Polana
Źródło: Ola Skowron/East News

Kurczak na lato jak od Polana - przepis

Składniki:

  • 4 szt. pierś z kurczaka
  • masło klarowane do smażenia
  • pieprz, sól do smaku
  • papryka czerwona ostra w proszku
  • 2 pomidory
  • 2 brzoskwinie
  • 1 cebula czerwona
  • 2 cytryny
  • Apetina Snack z Mango i Chilli
  • dodatkowo Apetina kubek classic

Pierś kurczaka nacinamy w poprzek, ale nie do końca. Pomidora, cytryny, brzoskwinię i cebulę kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w nacięciach kurczaka. Tak przygotowane piersi smażymy na patelni. Kiedy tylko poczujemy aromat przysmażonego mięsa, posypujemy wszystko serem Apetina, dodajemy śmietankę i troszkę wody lub bulionu. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jeszcze chwilę.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości