Materiał promocyjny

Letnie pyszności - przepisy Andrzeja Polana na kurki, greckie guacamole i cukinię jak pizzę

Wakacyjne inspiracje na lekki obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lato to doskonały czas dla wszystkich miłośników świeżości, sezonowości, lekkości i łączenia smaków. Swoimi propozycjami spełniającymi wszystkie te warunki w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Andrzej Polan. Jak zrobić letnie kurki, greckie guacamole, cukinię jak pizzę i kurczaka na lato? Sprawdź przepisy.
Kurki na lato
Kurki na lato
Źródło: Ola Skowron/East News

Kurki na lato jak w domu - przepis

Składniki:

  • 500 g świeżych kurka
    • Apetina kubek classic
      • masło klarowane do smażenia
        • szczypiorek,
          • koperek,
            • natka pietruszki
              • 2 bułki rustykalne

                Bułki rwiemy na mniejsze kawałki niczym duże okruchy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i wysmażamy na lekko złoty kolor. Kiedy tak się stanie, wrzucamy oczyszczone kurki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na koniec wszystko posypujemy serem Apetina.

                Guacamole na lato
                Guacamole na lato
                Źródło: Ola Skowron/East News

                Guacamole na lato - jak u Greka - przepis

                Składniki:

                • 4-5 szt. dojrzałych avocado
                  • sok z 1 cytryny
                    • sól do smaku
                      • świeżo mielony czarny pieprz
                        • 4 ogórki gruntowe
                          • czerwona papryka pieczona w zalewie
                            • ser Apetina Snack z Mango i Chilli
                              • 1 ostra papryka
                                • świeża kolendra
                                  • koperek
                                    • chleb kukurydziany lub bułki
                                      • masło klarowane do smażenia

                                        Avocado ucieramy w misce i łączymy z sokiem z cytryny, solą, czarnym pieprzem. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę pieczoną, cienkie paski ostrej papryki. Na koniec ser Apetina. Jeszcze zioła. Pieczywo kroimy jak najcieniej i obsmażamy na złoty kolor na maśle. Guacamole podajemy na grzankach posypane raz jeszcze Apetiną wymieszaną z posiekanymi ziołami.

                                        Cukinia na lato jak pizza od Włocha
                                        Cukinia na lato jak pizza od Włocha
                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                        Cukinia na lato jak pizza od Włocha - przepis

                                        Składniki:

                                        • 4 szt cukinii średniej wielkości
                                          • 200 g sera Apetina wiórki
                                            • mozzarella
                                              • bułka tarta do panierowania
                                                • 4 jajka
                                                  • 4-5 szt. pomidorów polskich
                                                    • 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
                                                      • oregano świeże
                                                        • bazylia świeża
                                                          • 150 g kindziuka w plastrach
                                                            • olej rzepakowy do smażenia

                                                              Cukinię kroimy wzdłuż w plastry na grubość ok. 1 cm. Jajka doprawiamy solą, pieprzem. Cukinię obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor, kindziuka przesmażamy na chrupiąco. Pomidory miksujemy z bazylią i oregano, łączymy z ketchupem. Sosem smarujemy pizzę cukiniową, wykładamy ser Apetina, plasterki kabanosa i podajemy. Oczywiście posypujemy posiekaną bazylią.

                                                              Kurczak na lato jak od Polana
                                                              Kurczak na lato jak od Polana
                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                              Kurczak na lato jak od Polana - przepis

                                                              Składniki:

                                                              • 4 szt. pierś z kurczaka
                                                                • masło klarowane do smażenia
                                                                  • pieprz, sól do smaku
                                                                    • papryka czerwona ostra w proszku
                                                                      • 2 pomidory
                                                                        • 2 brzoskwinie
                                                                          • 1 cebula czerwona
                                                                            • 2 cytryny
                                                                              • Apetina Snack z Mango i Chilli
                                                                                • dodatkowo Apetina kubek classic

                                                                                  Pierś kurczaka nacinamy w poprzek, ale nie do końca. Pomidora, cytryny, brzoskwinię i cebulę kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w nacięciach kurczaka. Tak przygotowane piersi smażymy na patelni. Kiedy tylko poczujemy aromat przysmażonego mięsa, posypujemy wszystko serem Apetina, dodajemy śmietankę i troszkę wody lub bulionu. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jeszcze chwilę.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Źródło: Andrzej Polan

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana