Bób w deserach
Choć bób jest najczęściej używany w daniach głównych, sałatkach lub spożywany tylko w towarzystwie soli i masła, może być też składnikiem deserów.
W niektórych kulturach, zwłaszcza w Azji, bób często jest wykorzystywany do produkcji słodkich past czy deserów. Na przykład w Japonii popularny jest zielony deser z bobu, zwany zunda. W Chinach bób jest składnikiem pasty bobowej, która jest używana w wielu tradycyjnych deserach. Jednak dla większości kuchni zachodnich, bób w deserach gości niezwykle rzadko. Czekoladowe ciasto z bobem może być więc świetną opcją na spróbowanie czegoś zupełnie nowego i zaskoczenie nie tylko siebie, ale też tych, których poczęstujemy tym wypiekiem.
Czekoladowe ciasto z bobem - przepis
Składniki:
- ok. 220 g bobu
- 150 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 100 gramów cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 50 ml zimnego mleka
- 70 g miękkiego masła
- kawałki ciemnej czekolady do posypania na wierzchu
- opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
- Bób ugotować w wodzie bez soli, po czym zdjąć skórki.
- Wyłuskany bób zblendować na gładką papkę. Do oddzielnej miski wsypać przesianą mąkę, kakao, sodę i cukier.
- W drugiej rozbić dokładnie jajko, dodać ekstrakt z wanilii, mleko, masło i wcześniej przygotowany bób.
- Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać - na idealnie gładką masę.
- Małą keksówkę o wymiarach 25x7 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do środka przelać bobowe ciasto.
- Całość piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Być może wystarczy mniej czasu. Pod koniec pieczenia wierzch posypać kawałkami ciemnej czekolady.
- Ciasto po upieczeniu wystudzić na kratce. Kroić i podawać po całkowitym ostygnięciu.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Lody z bobu. Wyjątkowy, prosty przepis w czterech krokach
- Dania z bobem warte spróbowania. Przepisy Sebastiana Olmy
- Przepis na sałatkę z bobu. Idealna na lato - odświeżająca i z sezonowych warzyw
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: 500px