Czekoladowe ciasto z bobem - przepis na wyjątkowy letni wypiek

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Zimna herbata w upalne dni - to jest to!
Zimna herbata w upalne dni - to jest to!
Oparzenia słoneczne – jak sobie z nimi poradzić?
Oparzenia słoneczne – jak sobie z nimi poradzić?
Rozpoczynamy lato!
Rozpoczynamy lato!
Jakie będzie lato w tym roku?
Jakie będzie lato w tym roku?
Upały i beton nas zabiją?
Upały i beton nas zabiją?
Sezon na bób jest krótki, a jego smak wyjątkowy. Warto więc po niego sięgnąć póki czas i nieco poeksperymentować w kuchni. Wbrew pozorom świetnie sprawdza się nie tylko w wersji wytrawnej, ale również jako składnik deserów. Doskonałym tego przykładem jest głębokie w smaku czekoladowe ciasto z bobem. Jak je zrobić? Sprawdź przepis krok po kroku.

Bób w deserach

Choć bób jest najczęściej używany w daniach głównych, sałatkach lub spożywany tylko w towarzystwie soli i masła, może być też składnikiem deserów.

W niektórych kulturach, zwłaszcza w Azji, bób często jest wykorzystywany do produkcji słodkich past czy deserów. Na przykład w Japonii popularny jest zielony deser z bobu, zwany zunda. W Chinach bób jest składnikiem pasty bobowej, która jest używana w wielu tradycyjnych deserach. Jednak dla większości kuchni zachodnich, bób w deserach gości niezwykle rzadko. Czekoladowe ciasto z bobem może być więc świetną opcją na spróbowanie czegoś zupełnie nowego i zaskoczenie nie tylko siebie, ale też tych, których poczęstujemy tym wypiekiem.

Czekoladowe ciasto z bobem - przepis

Składniki:

  • ok. 220 g bobu
    • 150 g mąki pszennej
      • 50 g kakao
        • 1 łyżeczka sody
          • 100 gramów cukru trzcinowego
            • 1 jajko
              • 50 ml zimnego mleka
                • 70 g miękkiego masła
                  • kawałki ciemnej czekolady do posypania na wierzchu
                    • opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu z wanilii

                      Sposób przygotowania:

                      1. Bób ugotować w wodzie bez soli, po czym zdjąć skórki.
                        1. Wyłuskany bób zblendować na gładką papkę. Do oddzielnej miski wsypać przesianą mąkę, kakao, sodę i cukier.
                          1. W drugiej rozbić dokładnie jajko, dodać ekstrakt z wanilii, mleko, masło i wcześniej przygotowany bób.
                            1. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać - na idealnie gładką masę.
                              1. Małą keksówkę o wymiarach 25x7 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
                                1. Do środka przelać bobowe ciasto.
                                  1. Całość piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Być może wystarczy mniej czasu. Pod koniec pieczenia wierzch posypać kawałkami ciemnej czekolady.
                                    1. Ciasto po upieczeniu wystudzić na kratce. Kroić i podawać po całkowitym ostygnięciu.

                                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło zdjęcia głównego: 500px

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości