Przepis na sałatkę z bobu. Idealna na lato - odświeżająca i z sezonowych warzyw

Sałatka z bobu i młodych ziemniaków z miętą i natką pietruszki
Najlepsze smaki Hanny Lis
Źródło: Dzień Dobry TVN
Trwa sezon na bób i młode ziemniaki. Co można z nich zrobić? Pyszną i orzeźwiającą sałatkę z miętą i natką pietruszki. Jak ją przygotować? Poznaj przepis Hanny Lis z kuchni Dzień Dobry TVN na to danie.

Sałatka z bobu i młodych ziemniaków z miętą i natką pietruszki - przepis

Składniki:

  • 600 g młodych, niewielkich ziemniaków,
  • 350 g bobu,
  • 2 łyżki orzeszków pinii, lub garsteczka ulubionych orzechów,
  • kilka łyżek octu balsamicznego,
  • 3-4 łyżki oliwy extra vergine,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • świeża mięta,
  • zielona część dymki,
  • natka pietruszki,
  • 100 g fety,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania sałatki z bobu

Ugotuj bób w osolonej wodzie (3-4 minuty), odcedź, przełóż do miski wypełnionej zimną wodą i kostkami lodu. Kiedy będzie już zimny odcedź. Ugotuj ziemniaki w łupinach al dente, przelej zimną wodą, odcedź, pozostaw do ostygnięcia.

Wrzuć orzeszki pinii na suchą, rozgrzaną patelnię, kiedy zaczną nabierać koloru podlej je octem balsamicznym i mieszając, podsmażaj chwilę, aż się skarmelizują. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Przekrój ziemniaki na połówki. Przełóż bób i ziemniaki do dużej miski wymieszaj z winegretem. Ułóż ziemniaki i bób na dużym półmisku, posyp posiekanymi ziołami, orzeszkami pinii i pokruszoną palcami fetą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości