Sałatka z bobu i młodych ziemniaków z miętą i natką pietruszki - przepis
Składniki:
- 600 g młodych, niewielkich ziemniaków,
- 350 g bobu,
- 2 łyżki orzeszków pinii, lub garsteczka ulubionych orzechów,
- kilka łyżek octu balsamicznego,
- 3-4 łyżki oliwy extra vergine,
- sok z 1/2 cytryny,
- świeża mięta,
- zielona część dymki,
- natka pietruszki,
- 100 g fety,
- sól, świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania sałatki z bobu
Ugotuj bób w osolonej wodzie (3-4 minuty), odcedź, przełóż do miski wypełnionej zimną wodą i kostkami lodu. Kiedy będzie już zimny odcedź. Ugotuj ziemniaki w łupinach al dente, przelej zimną wodą, odcedź, pozostaw do ostygnięcia.
Wrzuć orzeszki pinii na suchą, rozgrzaną patelnię, kiedy zaczną nabierać koloru podlej je octem balsamicznym i mieszając, podsmażaj chwilę, aż się skarmelizują. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Przekrój ziemniaki na połówki. Przełóż bób i ziemniaki do dużej miski wymieszaj z winegretem. Ułóż ziemniaki i bób na dużym półmisku, posyp posiekanymi ziołami, orzeszkami pinii i pokruszoną palcami fetą.
Zobacz także:
- Bób i jego wartości odżywcze. Jak długo gotować bób?
- Przetwory z bobu: kiszenie i marynowanie. Zobacz, jakie to proste
- Bób na talerzu w kilku odsłonach. Sprawdź przepisy finalistki "MasterChefa"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Hanna Lis
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski