Przepis na sałatkę z bobu. Idealna na lato - odświeżająca i z sezonowych warzyw

Najlepsze smaki Hanny Lis
Źródło: Dzień Dobry TVN
Trwa sezon na bób i młode ziemniaki. Co można z nich zrobić? Pyszną i orzeźwiającą sałatkę z miętą i natką pietruszki. Jak ją przygotować? Poznaj przepis Hanny Lis z kuchni Dzień Dobry TVN na to danie.

Sałatka z bobu i młodych ziemniaków z miętą i natką pietruszki - przepis

Składniki:

  • 600 g młodych, niewielkich ziemniaków,
    • 350 g bobu,
      • 2 łyżki orzeszków pinii, lub garsteczka ulubionych orzechów,
        • kilka łyżek octu balsamicznego,
          • 3-4 łyżki oliwy extra vergine,
            • sok z 1/2 cytryny,
              • świeża mięta,
                • zielona część dymki,
                  • natka pietruszki,
                    • 100 g fety,
                      • sól, świeżo zmielony pieprz.

                        Sposób przygotowania sałatki z bobu

                        Ugotuj bób w osolonej wodzie (3-4 minuty), odcedź, przełóż do miski wypełnionej zimną wodą i kostkami lodu. Kiedy będzie już zimny odcedź. Ugotuj ziemniaki w łupinach al dente, przelej zimną wodą, odcedź, pozostaw do ostygnięcia.

                        Wrzuć orzeszki pinii na suchą, rozgrzaną patelnię, kiedy zaczną nabierać koloru podlej je octem balsamicznym i mieszając, podsmażaj chwilę, aż się skarmelizują. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Przekrój ziemniaki na połówki. Przełóż bób i ziemniaki do dużej miski wymieszaj z winegretem. Ułóż ziemniaki i bób na dużym półmisku, posyp posiekanymi ziołami, orzeszkami pinii i pokruszoną palcami fetą.

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło: Hanna Lis

                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana