Ser typu śródziemnomorskiego i biały ser często kojarzą się z sałatkami letnimi oraz kulinariami greckimi. Ale biały ser posiada znacznie szersze zastosowanie, od zamiennika sera w ulubionych przepisach po dodatek do deserów, nadający im lekko słonawy smak. Tylko wyobraźnia wyznacza granice, gdyż biały ser jest wszechstronnym składnikiem, który można dodać praktycznie do każdego dania.
Pieczona grecka sałatka - przepis
Składniki:
- obwarzanek krakowski,
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka suszonego oregano,
- opakowanie sera typu śródziemnomorskiego,
- łyżka jasnego miodu,
- 1/2 łyżki nasion sezamu,
- 325 g pomidorów koktajlowych,
- 1/2 ogórka długiego,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- garść mięty.
Dressing:
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Obwarzanka rwiemy na kawałki i układamy na papierze do pieczenia. Polewamy olejem, posypujemy oregano i szczyptą soli. Pieczemy przez 6-8 minut i odkładamy na bok. Kostki sera smarujemy miodem i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy około 5 minut. Kroimy pomidorki na pół i pozostałe składniki. Łączymy ze sobą wszystkie składniki do sosu. Na sałatce układamy grzanki, ciepłą fetę i polewamy dressingiem. Serwujemy od razu.
Sałatka z ciecierzycy z ogórkiem, pomidorami, serem typu śródziemnomorskiego i oliwkami - przepis
Składniki:
- 2 średnie puszki ciecierzycy,
- średni ogórek,
- 2 pomidory malinowe,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- opakowanie sera typu śródziemnomorskiego,
- 1/2 szklanki oliwek kalamata bez pestek,
- 2 łyżki posiekanej pietruszka i bazylii.
Dressing:
- 125 ml oliwy z oliwek,
- sok z cytryny,
- ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
- sól i pieprz,
- kwiatki jadalne do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę płuczemy i dobrze odsączamy. Pomidorki, ogórki i cebulę kroimy na małe kawałki. Oliwki w krążki. Dodajemy posiekane zioła. Zalewamy dressingiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki ze szpinakiem, serem i kiełbasą - przepis
Składniki na ciasto na naleśniki:
- szklanka mąki,
- szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia.
Składniki na farsz:
- 300 g szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 g szynki krakowskiej,
- opakowanie sera typu śródziemnomorskiego,
- oliwa z oliwek do smażenia.
Składniki na sos:
- jogurt grecki,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki majonezu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- kilka kropli tabasco,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do ciasta umieszczamy w misce i ubijamy za pomocą trzepaczki. Pozostawiamy na jakieś 15-20 minut. Smażymy na małej ilości oleju cienkie naleśniki. Na drugiej patelni smażymy posiekany czosnek z dodatkiem oliwy. Po chwili dorzucamy szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdym naleśniku dajemy trochę szpinaku, serka i kilka plastrów kiełbasy krakowskiej. Zawijamy. Gotowe naleśniki kroimy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Składniki do sosu mieszamy ze sobą. Naleśniki serwujemy na ciepło z sosem czosnkowym.
Zobacz także:
- Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem - śniadaniowy przepis Lorentyny Mikulskiej
- Pieczona feta z czereśniami i tymiankiem - przepis Darii Ładochy
- Feta Pasta - kultowy, szybki, tani i smaczny przepis Szymona Czerwińskiego
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN