Materiał promocyjny

Gotowy zestaw grillowy wykorzystany w innych daniach. Sprawdź wyjątkowe przepisy

Grillowanie czas start
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gotowy zestaw grillowy złożony z trzech rodzajów mięsa to świetna propozycja nie tylko na typowe dania prosto z rusztu. W ciekawy sposób można go wykorzystać również w innych potrawach, co w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić grillowaną karkówkę z gruszkowym chutney, pitę z grillowanym boczkiem i sosem tzatziki i grillowany schab z odświeżającą sałatką z ogórka i pomidora?

W skład zestawu wchodzą trzy rodzaje wyselekcjonowanych mięs wieprzowych: schab, boczek i karkówka. Zastrzeżona receptura marynaty stworzonej specjalnie dla tego produktu, zawiera starannie opracowaną i niezwykle aromatyczną mieszankę przypraw i ziół, wśród których dominują papryka, pieprz, cebula i kolendra. Całość jest w pełni zamarynowana, dlatego poza obróbką termiczną, nie wymaga dodatkowych zabiegów. Nadaje się do przyrządzenia na każdym rodzaju grilla, patelni lub w piecu.

Grillowana karkówka z gruszkowym chutney - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki z zestawu grillowego
    • olej rzepakowy do smażenia

      Chutney z gruszki:

      • 0,5 kg gruszek
        • 50 ml ocet jabłkowy
          • 2 łyżeczki brązowego cukru
            • 1/2 łyżeczka mielonego imbiru
              • 1/2 łyżeczki chili w proszku
                • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
                  • sól
                    • dodatki: rukola

                      Sposób przygotowania:

                      1. Gruszki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy owoce. Po chwili dodajemy ocet jabłkowy, a następnie wodę.
                        1. Po kilku minutach doprawiamy mielonym imbirem, chili i cynamonem.
                          1. Dodajemy cukier i doprawiamy solą do smaku.
                            1. Na patelni z odrobiną oleju smażymy karkówkę około 5 minut z każdej stron.
                              1. Po zdjęciu czekamy około 5 minut i kroimy na równe plastry.
                                1. Mięso układamy na rukoli i polewamy gruszkowym chutney.

                                  Pita z grillowanym boczkiem i sosem tzatziki - przepis

                                  Składniki:

                                  • 2 kawałki boczku z zestawu grillowego

                                    Chlebek:

                                    • 400 g mąki pszennej
                                      • 15 gramów świeżych drożdży
                                        • 220 ml letniej wody (około szklanka)
                                          • 1 łyżka oliwy
                                            • 1/2 łyżeczki soli

                                              Sos:

                                              • 200 g jogurtu greckiego
                                                • 3 świeże ogórki
                                                  • 1 płaska łyżeczki oregano
                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                      • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                        • sól i pieprz do smaku

                                                          Dodatki:

                                                          • liście sałaty
                                                            • pomidory
                                                              • czarne oliwki
                                                                • czerwona cebula

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wodę, drożdże oliwę i sól. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
                                                                    1. Ciasto wyrabiamy, aż będzie idealnie gładkie. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 60-90 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 równych porcji.
                                                                      1. Rozwałkowujemy, przykrywamy ścierką i czekamy kolejne 20 minut.
                                                                        1. Pieczemy chlebki na dobrze rozgrzanej suchej patelni około 2 minuty z każdej strony.
                                                                          1. Na patelni grillowej z odrobiną oleju podsmażamy boczek około 3 minuty z każdej strony.
                                                                            1. Następnie mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C na 15 minut.
                                                                              1. Po wyciągnięciu mięso kroimy na małe kawałki.
                                                                                1. Tzatziki: Ogórka ścieramy na tarce z małymi oczkami, solimy i odsączamy z wody. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
                                                                                  1. Do chlebków pita wkładamy sos, mięso i warzywa według uznania.

                                                                                    Grillowany schab z odświeżającą sałatką z ogórka i pomidora - przepis

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 2 plastry schabu z zestawu grillowego
                                                                                      • 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
                                                                                        • 1 duży ogórek, pokrojony w ćwiartki
                                                                                          • ¼ szklanki śmietany 18%
                                                                                            • 2 łyżeczki octu balsamicznego
                                                                                              • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                • 2 kawałki boczku z zestawu grillowego

                                                                                                  Chlebek pita:

                                                                                                  • 400 g mąki pszennej
                                                                                                    • 15 gramów świeżych drożdży
                                                                                                      • 220 ml letniej wody (około szklanka)
                                                                                                        • 1 łyżka oliwy
                                                                                                          • 1/2 łyżeczki soli

                                                                                                            Sos:

                                                                                                            • 200 g jogurtu greckiego
                                                                                                              • 3 świeże ogórki
                                                                                                                • 1 płaska łyżeczki oregano
                                                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                    • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                                      • sól i pieprz do smaku

                                                                                                                        Dodatki:

                                                                                                                        • 2 łyżeczki soku z cytryny
                                                                                                                          • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
                                                                                                                            • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
                                                                                                                              • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
                                                                                                                                • ½ łyżeczki oregano
                                                                                                                                  • sól i pieprz do smaku

                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                    1. Schab układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i obsmażamy na złoto z obu stron na dużym ogniu.
                                                                                                                                      1. Następnie zmniejszamy moc palnika i dociągamy mięso, aż będzie miękkie i soczyste.
                                                                                                                                        1. Wszystkie warzywa pokrojone wkładamy do miski, dodajemy przyprawy, posiekane zioła, polewamy octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek i sokiem z cytryny i wszystko razem mieszamy.
                                                                                                                                          1. Po 30 minutach zlewamy soki, które puszczą warzywa i dodajemy kwaśną śmietanę.
                                                                                                                                            1. Dokładnie mieszamy i serwujemy z przygotowanym schabem wieprzowym.

                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                              Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana