W skład zestawu wchodzą trzy rodzaje wyselekcjonowanych mięs wieprzowych: schab, boczek i karkówka. Zastrzeżona receptura marynaty stworzonej specjalnie dla tego produktu, zawiera starannie opracowaną i niezwykle aromatyczną mieszankę przypraw i ziół, wśród których dominują papryka, pieprz, cebula i kolendra. Całość jest w pełni zamarynowana, dlatego poza obróbką termiczną, nie wymaga dodatkowych zabiegów. Nadaje się do przyrządzenia na każdym rodzaju grilla, patelni lub w piecu.
Grillowana karkówka z gruszkowym chutney - przepis
Składniki:
- 0,5 kg karkówki z zestawu grillowego
- olej rzepakowy do smażenia
Chutney z gruszki:
- 0,5 kg gruszek
- 50 ml ocet jabłkowy
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- sól
- dodatki: rukola
Sposób przygotowania:
- Gruszki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy owoce. Po chwili dodajemy ocet jabłkowy, a następnie wodę.
- Po kilku minutach doprawiamy mielonym imbirem, chili i cynamonem.
- Dodajemy cukier i doprawiamy solą do smaku.
- Na patelni z odrobiną oleju smażymy karkówkę około 5 minut z każdej stron.
- Po zdjęciu czekamy około 5 minut i kroimy na równe plastry.
- Mięso układamy na rukoli i polewamy gruszkowym chutney.
Pita z grillowanym boczkiem i sosem tzatziki - przepis
Składniki:
- 2 kawałki boczku z zestawu grillowego
Chlebek:
- 400 g mąki pszennej
- 15 gramów świeżych drożdży
- 220 ml letniej wody (około szklanka)
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Sos:
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 świeże ogórki
- 1 płaska łyżeczki oregano
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- liście sałaty
- pomidory
- czarne oliwki
- czerwona cebula
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, wodę, drożdże oliwę i sól. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Ciasto wyrabiamy, aż będzie idealnie gładkie. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 60-90 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 równych porcji.
- Rozwałkowujemy, przykrywamy ścierką i czekamy kolejne 20 minut.
- Pieczemy chlebki na dobrze rozgrzanej suchej patelni około 2 minuty z każdej strony.
- Na patelni grillowej z odrobiną oleju podsmażamy boczek około 3 minuty z każdej strony.
- Następnie mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C na 15 minut.
- Po wyciągnięciu mięso kroimy na małe kawałki.
- Tzatziki: Ogórka ścieramy na tarce z małymi oczkami, solimy i odsączamy z wody. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
- Do chlebków pita wkładamy sos, mięso i warzywa według uznania.
Grillowany schab z odświeżającą sałatką z ogórka i pomidora - przepis
Składniki:
- 2 plastry schabu z zestawu grillowego
- 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 duży ogórek, pokrojony w ćwiartki
- ¼ szklanki śmietany 18%
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kawałki boczku z zestawu grillowego
Chlebek pita:
- 400 g mąki pszennej
- 15 gramów świeżych drożdży
- 220 ml letniej wody (około szklanka)
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Sos:
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 świeże ogórki
- 1 płaska łyżeczki oregano
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Schab układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i obsmażamy na złoto z obu stron na dużym ogniu.
- Następnie zmniejszamy moc palnika i dociągamy mięso, aż będzie miękkie i soczyste.
- Wszystkie warzywa pokrojone wkładamy do miski, dodajemy przyprawy, posiekane zioła, polewamy octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek i sokiem z cytryny i wszystko razem mieszamy.
- Po 30 minutach zlewamy soki, które puszczą warzywa i dodajemy kwaśną śmietanę.
- Dokładnie mieszamy i serwujemy z przygotowanym schabem wieprzowym.
Zobacz także:
- Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
- Nietypowe pomysły na grilla, które smakują wyśmienicie
- Czego nie powinno się grillować? Produkty, które mogą być niebezpieczne lub stracić smak
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: