Kanapka z burgerem kalafiorowym, jajkiem sadzonym i sosem tatarskim - przepis
Składniki:
- 4 burgery z kalafiora i brokuła FRoSTA
- 4 bułki pełnoziarniste
- 1 pomidor
- 4 jajka
- olej rzepakowy do smażenia
- masło
- kilka liści sałaty
Sos:
- 250 ml oleju rzepakowego
- 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo (+ jedno jajko )
- 4 małe ogórki konserwowe
- 1 szalotka
- 2 listki estragonu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 3 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
Szalotkę, kapary, pietruszkę, estragon i ogórki siekamy na drobną kosteczkę. Z dwóch ugotowanych jajek na twardo wyjmujemy żółtka i rozdrabniamy je. Trzecie żółtko ubijamy mikserem. Następnie powoli wlewamy olej, aż do uzyskania konsystencji majonezu. Dodajemy musztardę, sól, pieprz, ocet, wcześniej posiekane produkty i rozgniecione jajko na twardo. Dobrze mieszamy i odkładamy sos do lodówki, aby dobrze się schłodził. Burgery smażymy z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu. Bułki lekko grillujemy w piekarniku. Na drugiej patelni smażymy na maśle jajka sadzone według uznania. Na bułce układamy sałatę, plasterek pomidora, burgera z kalafiora i brokuła. Smarujemy sosem i układamy jajko sadzone. Serwujemy od razu!
Burgery z kalafiora z surówką i ziemniaczkami - przepis
Składniki:
- 2 burgery z kalafiora i brokuła FRoSTA
- ½ kg młodych ziemniaków
- masło
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Surówka:
- mała główka młodej kapusty
- pęczek rzodkiewek
- 1 świeży mały ogórek
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sos:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy. Rzodkiewki i ogórka kroimy w pół-plasterki. Warzywa mieszamy w dużej salaterce i dodajemy posiekany koperek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Całość zalewamy sosem według uznania. W międzyczasie gotujemy ziemniaczki. Po odcedzeniu dodajemy masło, posiekany czosnek i pietruszkę. Burgery smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złocistego koloru.
Pieczone burgery w sosie pomidorowym - przepis
- 4 burgery z kalafiora i brokuła FRoSTA
Sos:
- 500 g pomidorów bez skórki lub z puszki
- 200 g sera feta
- 100 g tartej mozzarelli
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- kilka listków świeżej bazylii
- oliwa
- sól do smaku
Cebulę kroimy w talarki, czosnek w plasterki. W formie do pieczenia układamy pomidory, tymianek, bazylię, cebulę, czosnek i ser feta. Polewamy delikatnie oliwą. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy tymianek i blendujemy sos. Jeżeli zajdzie potrzeba, solimy i pieprzymy. Burgery pieczemy w piekarniku zgodnie z opisem na opakowaniu. Upieczone burgery przekładamy do sosu i posypujemy mozzarellą. Całość grillujemy około 3-5 minut, aż ser dobrze się rozpuści i zarumieni.
Zobacz także:
- Dania z gotowymi wege burgerami - przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
- Wielkie grillowanie na plaży. Burgery i cevapcici w wersji klasycznej oraz wege
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News