Materiał promocyjny

Jak przyrządzić gotowe warzywne burgery? Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kalafiorowa zawierucha
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz smacznych, szybkich i prostych rozwiązań, które staną się podstawą ciekawych posiłków? Z pomocą przychodzą produkty FRoSTA, które stały się podstawą pysznych dań przygotowanych w kuchni Dzień Dobry TVN przez Grzegorza Zawieruchę. Jak zrobić kanapkę z burgerem kalafiorowym, burgery z kalafiora z surówką i ziemniaczkami oraz pieczone burgery w sosie pomidorowym? Sprawdź przepisy.

Kanapka z burgerem kalafiorowym, jajkiem sadzonym i sosem tatarskim - przepis

Składniki:

  • 4 burgery z kalafiora i brokuła FRoSTA
    • 4 bułki pełnoziarniste
      • 1 pomidor
        • 4 jajka
          • olej rzepakowy do smażenia
            • masło
              • kilka liści sałaty

                Sos:

                • 250 ml oleju rzepakowego
                  • 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo (+ jedno jajko )
                    • 4 małe ogórki konserwowe
                      • 1 szalotka
                        • 2 listki estragonu
                          • 1 łyżka natki pietruszki
                            • 3 łyżki kaparów
                              • 1 łyżeczka octu
                                • 1 łyżeczka musztardy Dijon
                                  • sól i pieprz do smaku

                                    Szalotkę, kapary, pietruszkę, estragon i ogórki siekamy na drobną kosteczkę. Z dwóch ugotowanych jajek na twardo wyjmujemy żółtka i rozdrabniamy je. Trzecie żółtko ubijamy mikserem. Następnie powoli wlewamy olej, aż do uzyskania konsystencji majonezu. Dodajemy musztardę, sól, pieprz, ocet, wcześniej posiekane produkty i rozgniecione jajko na twardo. Dobrze mieszamy i odkładamy sos do lodówki, aby dobrze się schłodził. Burgery smażymy z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu. Bułki lekko grillujemy w piekarniku. Na drugiej patelni smażymy na maśle jajka sadzone według uznania. Na bułce układamy sałatę, plasterek pomidora, burgera z kalafiora i brokuła. Smarujemy sosem i układamy jajko sadzone. Serwujemy od razu!

                                    burger
                                    Kanapka z burgerem kalafiorowym, jajkiem sadzonym i sosem tatarskim
                                    burger
                                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                    Burgery z kalafiora z surówką i ziemniaczkami - przepis

                                    Składniki:

                                    • 2 burgery z kalafiora i brokuła FRoSTA
                                      • ½ kg młodych ziemniaków
                                        • masło
                                          • 2 ząbki czosnku
                                            • garść posiekanej natki pietruszki
                                              • sól i pieprz

                                                Surówka:

                                                • mała główka młodej kapusty
                                                  • pęczek rzodkiewek
                                                    • 1 świeży mały ogórek
                                                      • 1 łyżka posiekanego koperku

                                                        Sos:

                                                        • 4 łyżki jogurtu greckiego
                                                          • 1/2 łyżki soku z cytryny
                                                            • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
                                                              • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
                                                                • sól i pieprz do smaku

                                                                  Kapustę szatkujemy. Rzodkiewki i ogórka kroimy w pół-plasterki. Warzywa mieszamy w dużej salaterce i dodajemy posiekany koperek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Całość zalewamy sosem według uznania. W międzyczasie gotujemy ziemniaczki. Po odcedzeniu dodajemy masło, posiekany czosnek i pietruszkę. Burgery smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złocistego koloru.

                                                                  burger
                                                                  Burgery z kalafiora z surówką i ziemniaczkami
                                                                  burger
                                                                  Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                  Pieczone burgery w sosie pomidorowym - przepis

                                                                  • 4 burgery z kalafiora i brokuła FRoSTA

                                                                    Sos:

                                                                    • 500 g pomidorów bez skórki lub z puszki
                                                                      • 200 g sera feta
                                                                        • 100 g tartej mozzarelli
                                                                          • 1 cebula
                                                                            • 3-4 ząbki czosnku
                                                                              • kilka gałązek tymianku
                                                                                • kilka listków świeżej bazylii
                                                                                  • oliwa
                                                                                    • sól do smaku

                                                                                      Cebulę kroimy w talarki, czosnek w plasterki. W formie do pieczenia układamy pomidory, tymianek, bazylię, cebulę, czosnek i ser feta. Polewamy delikatnie oliwą. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy tymianek i blendujemy sos. Jeżeli zajdzie potrzeba, solimy i pieprzymy. Burgery pieczemy w piekarniku zgodnie z opisem na opakowaniu. Upieczone burgery przekładamy do sosu i posypujemy mozzarellą. Całość grillujemy około 3-5 minut, aż ser dobrze się rozpuści i zarumieni.

                                                                                      Pieczone burgery w sosie pomidorowym
                                                                                      Pieczone burgery w sosie pomidorowym
                                                                                      Pieczone burgery w sosie pomidorowym
                                                                                      Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana