Materiał promocyjny

Jak przyrządzić gotowe warzywne burgery? Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Kalafiorowa zawierucha
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz smacznych, szybkich i prostych rozwiązań, które staną się podstawą ciekawych posiłków? Z pomocą przychodzą produkty FRoSTA, które stały się podstawą pysznych dań przygotowanych w kuchni Dzień Dobry TVN przez Grzegorza Zawieruchę. Jak zrobić kanapkę z burgerem kalafiorowym, burgery z kalafiora z surówką i ziemniaczkami oraz pieczone burgery w sosie pomidorowym? Sprawdź przepisy.

Kanapka z burgerem kalafiorowym, jajkiem sadzonym i sosem tatarskim - przepis

Składniki:

  • 4 burgery z kalafiora i brokuła FRoSTA
  • 4 bułki pełnoziarniste
  • 1 pomidor
  • 4 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • masło
  • kilka liści sałaty

Sos:

  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo (+ jedno jajko )
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 1 szalotka
  • 2 listki estragonu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku

Szalotkę, kapary, pietruszkę, estragon i ogórki siekamy na drobną kosteczkę. Z dwóch ugotowanych jajek na twardo wyjmujemy żółtka i rozdrabniamy je. Trzecie żółtko ubijamy mikserem. Następnie powoli wlewamy olej, aż do uzyskania konsystencji majonezu. Dodajemy musztardę, sól, pieprz, ocet, wcześniej posiekane produkty i rozgniecione jajko na twardo. Dobrze mieszamy i odkładamy sos do lodówki, aby dobrze się schłodził. Burgery smażymy z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu. Bułki lekko grillujemy w piekarniku. Na drugiej patelni smażymy na maśle jajka sadzone według uznania. Na bułce układamy sałatę, plasterek pomidora, burgera z kalafiora i brokuła. Smarujemy sosem i układamy jajko sadzone. Serwujemy od razu!

burger
Kanapka z burgerem kalafiorowym, jajkiem sadzonym i sosem tatarskim
burger
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Burgery z kalafiora z surówką i ziemniaczkami - przepis

Składniki:

  • 2 burgery z kalafiora i brokuła FRoSTA
  • ½ kg młodych ziemniaków
  • masło
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Surówka:

  • mała główka młodej kapusty
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 świeży mały ogórek
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sos:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę szatkujemy. Rzodkiewki i ogórka kroimy w pół-plasterki. Warzywa mieszamy w dużej salaterce i dodajemy posiekany koperek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Całość zalewamy sosem według uznania. W międzyczasie gotujemy ziemniaczki. Po odcedzeniu dodajemy masło, posiekany czosnek i pietruszkę. Burgery smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złocistego koloru.

burger
Burgery z kalafiora z surówką i ziemniaczkami
burger
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Pieczone burgery w sosie pomidorowym - przepis

  • 4 burgery z kalafiora i brokuła FRoSTA

Sos:

  • 500 g pomidorów bez skórki lub z puszki
  • 200 g sera feta
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól do smaku

Cebulę kroimy w talarki, czosnek w plasterki. W formie do pieczenia układamy pomidory, tymianek, bazylię, cebulę, czosnek i ser feta. Polewamy delikatnie oliwą. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy tymianek i blendujemy sos. Jeżeli zajdzie potrzeba, solimy i pieprzymy. Burgery pieczemy w piekarniku zgodnie z opisem na opakowaniu. Upieczone burgery przekładamy do sosu i posypujemy mozzarellą. Całość grillujemy około 3-5 minut, aż ser dobrze się rozpuści i zarumieni.

Pieczone burgery w sosie pomidorowym
Pieczone burgery w sosie pomidorowym
Pieczone burgery w sosie pomidorowym
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości