Materiał promocyjny

Dania z gotowymi wege burgerami - przepisy Grzegorza Zawieruchy

Warzywne burgery
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry Wakacje tym razem propozycje na pyszne dania z wykorzystaniem gotowych produktów najwyższej jakości. Sprawdź przepisy Grzegorza Zawieruchy na wegetariańską miskę z wege burgerem, awokado i ryżem z soczewicą, wege burgera z guacamole i piklowaną cebulą lub w wersji z zasmażaną młodą kapustą kiszoną i aromatycznymi ziemniakami.

Wegetariańska miska z wege burgerem, awokado i ryżem z soczewicą

  • 4 wege burgery Frosta

    Ryż:

    • ½ szklanki brązowego ryżu
      • ½ szklanki zielonej soczewicy
        • 1 puszka czarnej fasoli
          • 2 ½ szklanki wody

            Enchilada sos:

            • 1 cebula drobno pokrojona
              • 1 posiekany ząbek czosnku
                • 1 i ½ szklanki sosu pomidorowego
                  • 1 łyżeczka chili w proszku (2 jeśli lubisz bardziej pikantne)
                    • ¼ łyżeczki mielonego kminku
                      • 1 łyżeczka suszonego oregano
                        • 1 łyżka octu jabłkowego
                          • 3 łyżki płatków drożdżowych
                            • ½ łyżeczki soli

                              Dodatki:

                              • 2 awokado pokrojone w plasterki
                                • 2 garści kiełków fasoli mung
                                  • pęczek kolendry
                                    • 2 limonki

                                      Sposób przygotowania:

                                      1. Do garnka z grubym dnem wsypujemy ryż i soczewicę, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
                                        1. Po tym czasie ryż studzimy, czarną fasolę odsączamy z zalewy i dodajemy do ryżu i soczewicy. Całość delikatnie mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok.
                                          1. W tym czasie robimy sos.
                                            1. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy cebulę i lekko rumienimy.
                                              1. Po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek i po kolejnych 2 minutach dodajemy sos pomidorowy oraz przyprawy. Całość gotujemy jeszcze kolejne 7 minut na małym ogniu. W razie konieczności doprawiamy odrobinę solą.
                                                1. Powstały sos wlewamy do ryżu i czarnej fasoli i całość dobrze mieszamy.
                                                  1. Teraz pora zająć się naszym wege burgerem. Na rozgrzanej patelni kładziemy jednego burgera i zgodnie z instrukcją na opakowaniu obsmażamy z jednej i drugiej strony.
                                                    1. Awokado kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z limonki. Kolendrę drobno siekamy.
                                                      1. Na talerzu układamy porcję ryżu w sosie enchilades, na wierzchu kładziemy burgera, dookoła dodatki, całość posypujemy kolendrą i lekko skrapiamy sokiem z limonki.

                                                        Wege burger z guacamole i piklowaną cebulą

                                                        Składniki na 6 sztuk:

                                                        • 6 wege burgerów Frosta

                                                          Brioszka:

                                                          • 30 g świeżych drożdży
                                                            • 100 ml mleka (o temp. 30°C)
                                                              • 380 g mąki
                                                                • 50 g cukru
                                                                  • 3 jajka
                                                                    • 170 g masła (o temp. pokojowej)
                                                                      • 1 łyżeczka atramentu z ośmiornicy

                                                                        Guacamole:

                                                                        • 1 awokado haas
                                                                          • 1 pomidor
                                                                            • sok z 1 limonki
                                                                              • 1/2 czerwonej cebuli
                                                                                • 4 łyżki świeżej kolendry
                                                                                  • sól

                                                                                    Sos jogurtowy:

                                                                                    • 4 łyżki greckiego
                                                                                      • 1 łyżka majonezu
                                                                                        • 1 łyżeczka soku z limonki
                                                                                          • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
                                                                                            • szczypta pieprzu cayenne
                                                                                              • 1 łyżka sosu chili czosnkowego
                                                                                                • sól

                                                                                                  Piklowana cebula:

                                                                                                  • 2 czerwone cebule
                                                                                                    • 1 pomarańcza
                                                                                                      • 2 limonki
                                                                                                        • 1 papryczka habanero
                                                                                                          • cukier, sól i pieprz do smaku
                                                                                                            • 4 łyżki świeżo posiekanej kolendry

                                                                                                              Dodatki:

                                                                                                              • 1/2 świeżego ogórka
                                                                                                                • 1/2 pęczka rzodkiewki
                                                                                                                  • 100 g roszponki
                                                                                                                    • olej rzepakowy do smażenia

                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                      1. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru. Pozostałą mąkę mieszamy z cukrem.
                                                                                                                        1. Gdy zaczyn drożdżowy zacznie pracować, wlewamy go do naczynia z mąką i cukrem.
                                                                                                                          1. Następnie wbijamy po 1 jajku, dodajemy 1 łyżeczkę atramentu z ośmiornicy i dodajemy stopniowo masło, ciągle ugniatając. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
                                                                                                                            1. Następnie lekko ponownie zagniatamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Formujemy kulki (ok. 120 g) w kształcie bułeczek.
                                                                                                                              1. Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Wyjmujemy i ostawiamy do wystygnięcia.
                                                                                                                                1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i zalewamy gorącą wodą, aby zmiękła.
                                                                                                                                  1. Wyciskamy sok z pomarańczy i limonek, dodajemy przyprawy i mieszamy. Zalewamy cebulę. Na końcu wsypujemy posiekaną kolendrę i mieszamy.
                                                                                                                                    1. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy kotlety około 4 minuty z każdej strony.
                                                                                                                                      1. W międzyczasie grillujemy lekko wcześniej upieczone bułki. Smarujemy spód sosem jogurtowym.
                                                                                                                                        1. Układamy wege burgera, kilka plasterków ogórka, rzodkiewkę i trochę roszponki.
                                                                                                                                          1. Na to układamy guacamole i piklowaną cebulę.

                                                                                                                                            Wege burger z zasmażaną młodą kapustą kiszoną i aromatycznymi ziemniakami

                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                            • 4 wege burgery Frosta

                                                                                                                                              Kapusta:

                                                                                                                                              • 1 kg młodej kapusty kiszonej
                                                                                                                                                • 2 średniej wielkości cebule
                                                                                                                                                  • 1 marchewka
                                                                                                                                                    • 4 liście laurowe
                                                                                                                                                      • 4 ziarenka ziela angielskiego
                                                                                                                                                        • ½ łyżeczki majeranku
                                                                                                                                                          • ½ łyżeczki kminku
                                                                                                                                                            • ½ łyżeczki cząbru
                                                                                                                                                              • 1 łyżka miodu
                                                                                                                                                                • 2 łyżki oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                  • 2 łyżki masła
                                                                                                                                                                    • 2 łyżki mąki pszennej
                                                                                                                                                                      • sól i pieprz do smaku

                                                                                                                                                                        Ziemniaki ze szparagami:

                                                                                                                                                                        • 12 młodych ziemniaków
                                                                                                                                                                          • Pęczek szparagów
                                                                                                                                                                            • 2 łyżki masła
                                                                                                                                                                              • 1 ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                • 1 łyżka śmietany 12 %
                                                                                                                                                                                  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
                                                                                                                                                                                    • 1 mały pęczek świeżego tymianku

                                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                      1. Wege burgery smażymy na suchej patelni po 4 minuty z każdej strony lub w pieczemy w piekarniku według instrukcji na opakowaniu.
                                                                                                                                                                                        1. Młodą kapustę siekamy nożem, wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby była lekko przykryta.
                                                                                                                                                                                          1. Marchewkę ścieramy na tarce, 1 cebulę drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Dodajemy przyprawy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu od momentu zagotowania ok. 50 minut. Następnie lekko ją odcedzamy z nadmiaru wody (tak aby pozostało przynajmniej połowę wody z gotowania).
                                                                                                                                                                                            1. Po tym czasie robimy zasmażkę. Pozostałą cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Kiedy się ładnie zarumieni dodajemy masło oraz mąkę i energicznie mieszamy.
                                                                                                                                                                                              1. Następnie dodajemy odrobinę pozostałej wody i ciągle mieszamy. Czynność powtarzamy, aż uzyskamy lekko płynną zasmażkę. Dodajemy ją do kapusty, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                                                1. Młode ziemniaki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą. Dodajemy rozmaryn oraz tymianek i gotujemy. Ok. 5 minut przed końcem gotowania ziemniaków dodajemy obrane szparagi pokrojone w 5 cm kawałki.
                                                                                                                                                                                                  1. Kiedy ziemniaki się ugotują, całość odcedzamy i wyjmujemy zioła .
                                                                                                                                                                                                    1. Dodajemy masło, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz śmietanę i dobrze ze sobą mieszamy.
                                                                                                                                                                                                      1. Na talerzu serwujemy burgera, do niego dodatki z kapusty oraz ziemniaków.
                                                                                                                                                                                                        1. Wege burger świetnie zastąpi nam kotleta schabowego, sznycla czy inne kawałki mięsa.

                                                                                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                          Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry Wakacje

                                                                                                                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana