Materiał promocyjny

Glutenowy zawrót głowy: pomysły na dania z produktami zbożowymi Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia z produktami zbożowymi
Kuchnia z produktami zbożowymi
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
W kuchni Dzień Dobry TVN glutenowy zawrót głowy. Z tej okazji Grzegorz Zawierucha zaprezentował pomysły na dania z produktami zbożowymi, idealne na śniadanie, obiad i kolację. Sprawdź jego przepisy na szarlotkę sypaną, sałatkę z kaszą bulgur, szparagami i groszkiem, makaron penne z bobem i bałkańskie bułki (lepinje) z cevapcici z jagnięciny i sosem tzatziki. 

Glutenu nie wolno spożywać tylko osobom, które chorują na celiakię, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten oraz alergię na pszenicę. Zdrowe osoby, u których nie stwierdzono tych chorób, powinny uwzględniać w diecie wszystkie rodzaje zbóż. Dzięki temu dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych składników mineralnych oraz witamin. W codziennej diecie powinno się uwzględniać minimum 3 porcja zbożowych produktów i to codziennie. 

Szarlotka sypana - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego.

Składniki na nadzienie:

  • ok. 2,5 kg jabłek,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy).

Składniki do serwowania:

  • Lody śmietankowe i kwaśna śmietana 18%.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączamy. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto mieszamy i dzielimy na 3 części. Dno formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Papier i boki formy smarujemy masłem.
  3. Wsypujemy jedną część sypkich składników, później połowa jabłek, znów sypkie, resztę jabłek i pozostałe sypkie składniki. Na wierzchu przykryć ciasto równomiernie startym masłem. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Sałatka z kaszą bulgur, szparagami i groszkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 g kaszy bulgur,
  • 1 pęczek zielonych szaragów,
  • 250 g świeżego zielonego groszku,
  • 150 g sera korycińskiego,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • garść natki pietruszki,
  • garść świeżej mięty.

Dressing:

  • olej rzepakowy,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Od umytych szparag odłamujemy twarde części.
  2. Gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty, a następnie wrzucamy do wody z kostkami lodu. Kroimy na mniejsze kawałki.
  3. To samo robimy z zielonym groszkiem. W misce mieszamy kaszę i pozostałe składniki.
  4. Posypujemy posiekaną pietruszką i miętą. Przed podaniem polewamy dresingiem.

Makaron penne z bobem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g bobu,
  • 400 g penne,
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek,
  • 140 g boczku w plasterkach, drobno pokrojonego,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 garść grubo posiekanej mięty,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mleka, aż będzie al dente (nie możemy rozgotować). Odcedzamy i odstawiamy na bok.
  2. Na dużej patelni wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy drobno pokrojony boczek. Smażymy, aż będzie chrupiący. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość mieszamy.
  3. Po 1 minucie na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy bób oraz grubo posiekaną miętę.
  4. Zmniejszamy ogień i redukujemy sos przez ok. 3 minuty.
  5. Na koniec wsypujemy starty parmezan, lekko mieszamy całość i dodajemy makaron ugotowany al dente.

Bałkańskie bułki (lepinje) z cevapcici z jagnięciny i sosem tza tziki - przepis krok po kroku

Składniki na bułki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 375 ml wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na cevapcici:

  • 600g mielonej łopatki jagnięcej (można zastąpić mieloną wołowiną),
  • 1 czerwona cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1,5 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 120 ml wody.

Sos tzatziki:

  • 3 duże ogórki,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki soli + szczypta do smaku.

Do serwowania:

  • pomidory,
  • czerwona cebula,
  • papryczka Jalapeno w zalewie.

Sposób przygotowania:

  1. Bułki: Mąkę przesiewamy do dużej miski.
  2. Do osobnej miski wlewamy wodę w temp. ok. 32 stopnie C, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki i rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce (ważne, żeby nie było przeciągów)
  3. Po tym czasie (kiedy drożdże zaczną pracować) dodajemy je do miski z mąką, dolewamy resztę wody, sól i 2 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto odstawiamy na 1h do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce).
  4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nakłuwamy je palcami, aby pozbyć się powietrza, dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju i lekko je wyrabiamy.
  5. Następnie ciasto wykładamy na blat oprószony mąką, dzielimy je na 6 równych części (ok. 150g każda) i formujemy z nich kulki, przypominające bułeczki.
  6. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 25 minut).
  7. Po tym czasie kulki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (po 2 na 1 blachę) rozpłaszczamy je na cienkie placki i odstawiamy na kolejne 10 minut.
  8. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 stopni C i pieczemy przez 10 minut.
  9. Cevapcici: Czosnek siekamy drobno, wkładamy do małego rondelka, zalewamy 120ml wody i gotujemy ok. 3 minuty od momentu wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
  10. Mięso wkładamy do miski, cebulę siekamy drobno i dodajemy do mięsa, następnie wlewamy wodę z czosnkiem, sól i pieprz oraz sodę.
  11. Mięso wyrabiamy ok. 5 minut.
  12. Następnie odstawiamy do marynowania na kilka godzin (możemy na całą noc)
  13. Po tym czasie odmierzamy porcje po 50g, i formujemy podłużne, cienkie „ruloniki” przypominające szaszłyki. Pieczemy na grillu, bądź smażymy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony.
  14. Tza Tziki: Z ogórków wycinamy gniazda nasienne i ścieramy je na drobnym oczku na cienkie wiórki. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż ogórki puszczą wodę.
  15. Dobrze odsączamy na sicie i z powrotem wkładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, sól oraz jogurt. Dobrze mieszamy. Na koniec dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy energicznie. W razie konieczności dodajemy odrobinę więcej soli.
  16. Bułkę przecinamy robiąc kieszonkę, środek skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do środka 2 łyżki tza tzików, 2 lub 3 cevapcici i serwujemy.
Glutenowy zawrót głowy
Glutenowy zawrót głowy
Źródło: mat. prasowe

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości