Glutenu nie wolno spożywać tylko osobom, które chorują na celiakię, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten oraz alergię na pszenicę. Zdrowe osoby, u których nie stwierdzono tych chorób, powinny uwzględniać w diecie wszystkie rodzaje zbóż. Dzięki temu dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych składników mineralnych oraz witamin. W codziennej diecie powinno się uwzględniać minimum 3 porcja zbożowych produktów i to codziennie.
Szarlotka sypana - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki kaszy manny,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego.
Składniki na nadzienie:
- ok. 2,5 kg jabłek,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- 200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy).
Składniki do serwowania:
- Lody śmietankowe i kwaśna śmietana 18%.
Sposób przygotowania:
- Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączamy. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy.
- Wszystkie sypkie składniki na ciasto mieszamy i dzielimy na 3 części. Dno formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Papier i boki formy smarujemy masłem.
- Wsypujemy jedną część sypkich składników, później połowa jabłek, znów sypkie, resztę jabłek i pozostałe sypkie składniki. Na wierzchu przykryć ciasto równomiernie startym masłem. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Sałatka z kaszą bulgur, szparagami i groszkiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 150 g kaszy bulgur,
- 1 pęczek zielonych szaragów,
- 250 g świeżego zielonego groszku,
- 150 g sera korycińskiego,
- garść pomidorków koktajlowych,
- garść natki pietruszki,
- garść świeżej mięty.
Dressing:
- olej rzepakowy,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
- Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Od umytych szparag odłamujemy twarde części.
- Gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty, a następnie wrzucamy do wody z kostkami lodu. Kroimy na mniejsze kawałki.
- To samo robimy z zielonym groszkiem. W misce mieszamy kaszę i pozostałe składniki.
- Posypujemy posiekaną pietruszką i miętą. Przed podaniem polewamy dresingiem.
Makaron penne z bobem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g bobu,
- 400 g penne,
- 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek,
- 140 g boczku w plasterkach, drobno pokrojonego,
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 1 garść grubo posiekanej mięty,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mleka, aż będzie al dente (nie możemy rozgotować). Odcedzamy i odstawiamy na bok.
- Na dużej patelni wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy drobno pokrojony boczek. Smażymy, aż będzie chrupiący. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość mieszamy.
- Po 1 minucie na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy bób oraz grubo posiekaną miętę.
- Zmniejszamy ogień i redukujemy sos przez ok. 3 minuty.
- Na koniec wsypujemy starty parmezan, lekko mieszamy całość i dodajemy makaron ugotowany al dente.
Bałkańskie bułki (lepinje) z cevapcici z jagnięciny i sosem tza tziki - przepis krok po kroku
Składniki na bułki:
- 500 g mąki pszennej,
- 375 ml wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na cevapcici:
- 600g mielonej łopatki jagnięcej (można zastąpić mieloną wołowiną),
- 1 czerwona cebula,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka sody,
- 1,5 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 120 ml wody.
Sos tzatziki:
- 3 duże ogórki,
- 400 g jogurtu greckiego,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki suszonego oregano,
- ½ łyżeczki soli + szczypta do smaku.
Do serwowania:
- pomidory,
- czerwona cebula,
- papryczka Jalapeno w zalewie.
Sposób przygotowania:
- Bułki: Mąkę przesiewamy do dużej miski.
- Do osobnej miski wlewamy wodę w temp. ok. 32 stopnie C, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki i rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce (ważne, żeby nie było przeciągów)
- Po tym czasie (kiedy drożdże zaczną pracować) dodajemy je do miski z mąką, dolewamy resztę wody, sól i 2 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto odstawiamy na 1h do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce).
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nakłuwamy je palcami, aby pozbyć się powietrza, dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju i lekko je wyrabiamy.
- Następnie ciasto wykładamy na blat oprószony mąką, dzielimy je na 6 równych części (ok. 150g każda) i formujemy z nich kulki, przypominające bułeczki.
- Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 25 minut).
- Po tym czasie kulki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (po 2 na 1 blachę) rozpłaszczamy je na cienkie placki i odstawiamy na kolejne 10 minut.
- Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 stopni C i pieczemy przez 10 minut.
- Cevapcici: Czosnek siekamy drobno, wkładamy do małego rondelka, zalewamy 120ml wody i gotujemy ok. 3 minuty od momentu wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Mięso wkładamy do miski, cebulę siekamy drobno i dodajemy do mięsa, następnie wlewamy wodę z czosnkiem, sól i pieprz oraz sodę.
- Mięso wyrabiamy ok. 5 minut.
- Następnie odstawiamy do marynowania na kilka godzin (możemy na całą noc)
- Po tym czasie odmierzamy porcje po 50g, i formujemy podłużne, cienkie „ruloniki” przypominające szaszłyki. Pieczemy na grillu, bądź smażymy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony.
- Tza Tziki: Z ogórków wycinamy gniazda nasienne i ścieramy je na drobnym oczku na cienkie wiórki. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż ogórki puszczą wodę.
- Dobrze odsączamy na sicie i z powrotem wkładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, sól oraz jogurt. Dobrze mieszamy. Na koniec dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy energicznie. W razie konieczności dodajemy odrobinę więcej soli.
- Bułkę przecinamy robiąc kieszonkę, środek skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do środka 2 łyżki tza tzików, 2 lub 3 cevapcici i serwujemy.
Zobacz także:
- Szarlotka – proste przepisy na pyszne ciasto
- Bób i jego wartości odżywcze. Jak długo gotować bób?
- Makaron penne - z brokułami i kurczakiem, z sosem - przepisy
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN