Flan szparagowy z pastą z czosnku niedźwiedziego - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g szparagów,
- 100 ml mleka,
- 4 jajka,
- 15 g masła,
- 1 łyżeczka pasty z czosnku niedźwiedziego,
- 1 szczypta pieprzu cayenne,
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz.
- Pasta z czosnku niedźwiedziego:
- garść czosnku niedźwiedziego,
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania flanu szparagowego z pastą z czosnku niedźwiedziego
- Szparagi myjemy i odcinamy końce. Resztę kroimy na małe kawałki.
- W rondelku podgrzewamy mleko z odrobią soli, pieprzu, pieprzu cayenne i gałki muszkatołowej.
- Dodajemy szparagi i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż szparagi będą bardzo miękkie.
- Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy wszystko do robota kuchennego. Mielimy, aż uzyskamy puree, które nie będzie zbyt drobne.
- Rozbijamy jajka i dodajemy purée ze szparagów oraz pastę z czosnku niedźwiedziego.
- Smarujemy 4 kokilki masłem o średnicy 8 cm. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 180 stopni.
- Przekładamy na talerz i serwujemy z jajkiem ugotowanym w koszulce oraz sosem holenderskim.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Proste i pyszne dania z pieczarkami: portobello, kurczak pieczony i flan
- Naleśniki z serem feta i dipem pomidorowym - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Kuchnia według pór roku. Wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: