Portobello nadziewane boczkiem
Składniki na portobello nadziewane boczkiem:
- 8 dużych pieczarek portobello
- 100 g boczku
- cebula
- ząbek czosnku
- mały pęczek pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- 2 gałązki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować portobello nadziewane boczkiem:
Z grzybów odcinamy ogonki i drobno siekamy. Cebulę, czosnek i pietruszkę kroimy na drobne kawałki. Na łyżce masła i łyżce oliwy obsmażamy cebulę, boczek i czosnek. Na końcu dodajemy pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Naczynie w którym będziemy układać faszerowane grzyby smarujemy delikatnie masłem. Każdego grzyba nadziewamy farszem, posypujemy posiekanym tymiankiem i lekko skrapiamy oliwą. Pieczemy przez około 20 minut. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Portobello nadziewane serkiem i natką pietruszki
Składniki na portobello nadziewane serkiem i natką pietruszki:
- 6 dużych pieczarek
- 2 serki topione dobrej jakości
- 10 kg sera mozzarella
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować portobello nadziewane serkiem i natką pietruszki:
W miseczce mieszamy sery. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek, pietruszkę i posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Naczynie w którym będziemy układać faszerowane grzyby smarujemy delikatnie masłem. Każdego grzyba nadziewamy masą serową. Pieczemy przez około 20 minut. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Flan z pieczarkami z ricottą
Składniki na flan z pieczarkami z ricottą:
- 500 g pieczarek
- 500 g ricotty
- 3 jajka
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 80 g startego żółtego sera
- garść posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
- łyżka masła
- sól i pieprz
Jak przygotować flan z pieczarkami z ricottą:
Piekarnik rozgrzewamy do 185 st. C. Czosnek i szalotkę drobno kroimy, pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy czosnek z szalotką. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie porzucamy posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W miseczce rozbijamy jajka, mieszamy z ricottą i startym serem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy z wcześniej przygotowanymi grzybami. Przelewamy do wysmarowanym masłem małych foremek. Pieczemy około 20 minut.
Kurczak pieczony w maśle z pieczarkami
Składniki na kurczaka pieczonego w maśle z pieczarkami:
Pieczarki:
- 3-4 łyżki masła
- 15 małych pieczarek
- mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- garść posiekanego tymianku
- garść posiekanej pietruszki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
Kurczak:
- kurczak o wadze około 1,5-1,7 kg
- 200 g miękkiego masła
- niepełna łyżeczka drobnej soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- sól i pieprz do posypania
- cytryna
- kilka gałązek tymianku
Jak przygotować kurczaka pieczonego w maśle z pieczarkami:
Pieczarki: grzyby myjemy i obieramy ze skórki. Na maśle i oliwie obsmażamy najpierw cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy chwilę, aż nabiorą złocistego koloru. Wlewamy wino i świeżo posiekane przyprawy. Chwilę smażymy. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku.
Kurczak: kurczaka smarujemy w całości miękkim masłem. Solimy, pieprzymy i doprawiamy świeżym tymiankiem. Do wnętrza kurczaka wsadzamy pokrojoną cytrynę i świeży tymianek. Związujemy całego kurczaka sznurkiem. Pieczemy około 1,5 godz. pod przykryciem w temperaturze 180 st. C (ostatnie 10 minut pod grillem).
Zobacz także:
- Domowe płatki śniadaniowe. Oto banalnie prosty przepis
- Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
- Dania z jednego garnka według przepisów Mariety Mareckiej
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN