Proste i pyszne dania z pieczarkami: portobello, kurczak pieczony i flan

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Dania z pieczarkami są smaczne i zdrowe. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Były to: portobello nadziewane boczkiem, portobello nadziewane serkiem i natką pietruszki, flan z pieczarkami z ricottą, a także kurczak pieczony w maśle z pieczarkami.

Portobello nadziewane boczkiem

Składniki na portobello nadziewane boczkiem:

  • 8 dużych pieczarek portobello
  • 100 g boczku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • mały pęczek pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 2 gałązki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować portobello nadziewane boczkiem:

Z grzybów odcinamy ogonki i drobno siekamy. Cebulę, czosnek i pietruszkę kroimy na drobne kawałki. Na łyżce masła i łyżce oliwy obsmażamy cebulę, boczek i czosnek. Na końcu dodajemy pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Naczynie w którym będziemy układać faszerowane grzyby smarujemy delikatnie masłem. Każdego grzyba nadziewamy farszem, posypujemy posiekanym tymiankiem i lekko skrapiamy oliwą. Pieczemy przez około 20 minut. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Portobello nadziewane serkiem i natką pietruszki

Składniki na portobello nadziewane serkiem i natką pietruszki:

  • 6 dużych pieczarek
  • 2 serki topione dobrej jakości
  • 10 kg sera mozzarella
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować portobello nadziewane serkiem i natką pietruszki:

W miseczce mieszamy sery. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek, pietruszkę i posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Naczynie w którym będziemy układać faszerowane grzyby smarujemy delikatnie masłem. Każdego grzyba nadziewamy masą serową. Pieczemy przez około 20 minut. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Flan z pieczarkami z ricottą

Składniki na flan z pieczarkami z ricottą:

  • 500 g pieczarek
  • 500 g ricotty
  • 3 jajka
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g startego żółtego sera
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Jak przygotować flan z pieczarkami z ricottą:

Piekarnik rozgrzewamy do 185 st. C. Czosnek i szalotkę drobno kroimy, pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy czosnek z szalotką. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie porzucamy posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W miseczce rozbijamy jajka, mieszamy z ricottą i startym serem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy z wcześniej przygotowanymi grzybami. Przelewamy do wysmarowanym masłem małych foremek. Pieczemy około 20 minut.

Kurczak pieczony w maśle z pieczarkami

Składniki na kurczaka pieczonego w maśle z pieczarkami:

Pieczarki:

  • 3-4 łyżki masła
  • 15 małych pieczarek
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • garść posiekanego tymianku
  • garść posiekanej pietruszki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku

Kurczak:

  • kurczak o wadze około 1,5-1,7 kg
  • 200 g miękkiego masła
  • niepełna łyżeczka drobnej soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • sól i pieprz do posypania
  • cytryna
  • kilka gałązek tymianku

Jak przygotować kurczaka pieczonego w maśle z pieczarkami:

Pieczarki: grzyby myjemy i obieramy ze skórki. Na maśle i oliwie obsmażamy najpierw cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy chwilę, aż nabiorą złocistego koloru. Wlewamy wino i świeżo posiekane przyprawy. Chwilę smażymy. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku.

Kurczak: kurczaka smarujemy w całości miękkim masłem. Solimy, pieprzymy i doprawiamy świeżym tymiankiem. Do wnętrza kurczaka wsadzamy pokrojoną cytrynę i świeży tymianek. Związujemy całego kurczaka sznurkiem. Pieczemy około 1,5 godz. pod przykryciem w temperaturze 180 st. C (ostatnie 10 minut pod grillem).

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości