Ciasto marchewkowe
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 140 g masła
 - 150 g brązowego cukru
 - 4 jajka
 - 300 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
 - 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody do pieczenia
 - 0,5 łyżeczki soli
 - 100 g orzechów pecan
 - 300 g marchewki
 - 200 g ananasa z puszki
 - Krem:
 - 100 g cukru pudru
 - 300 g kremowego serka
 - 100 g masła
 - skórka otarta z jednej pomarańczy
 
Jak przyrządzić ciasto marchewkowe
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Utrzeć masło z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Ciągle ucierając, dodawać jajka. Dodać mąkę, proszek i sodę do pieczenia, przyprawy i posiekane orzechy, dobrze wymieszać. Pod koniec dodać startą marchewkę i drobno pokrojonego ananasa.
Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o wymiarach ok średnicy 25 cm. Piec około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasta do ostygnięcia i przygotować krem. Kremowy serek utrzeć z masłem i cukrem na gładką konsystencję. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Kremem posmarować ciasto po wierzchu.
Sznycle z indyka z marchewką po „koreańsku”
Składniki na sznycle z indyka z marchewką po „koreańsku”:
- 8 dużych marchewek
 - 1 duża cebula
 - 1 łyżeczki soli
 - 80 ml oleju z pestek winogron
 - 10 ząbków czosnku
 - 1 łyżeczka pieprzu
 - 1 łyżeczka ostrej papryki
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 1 łyżka cukru
 - 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
 - 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry
 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
 - Sznycle:
 - 600 g fileta z indyka
 - jajko
 - 2 łyżki mleka
 - bułka tarta
 - sól i pieprz
 - masło klarowane do smażenia
 
Jak przyrządzić sznycle z indyka z marchewką po „koreańsku”
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce (najlepiej na takiej która trze na zapałki). W rondelku rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy będzie miękka, dodać posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Przesmażyć przez chwilę. Dodać resztę oleju i lekko podgrzać. Ciepłym olejem zalać marchewkę. Dodać łyżkę octu, posiekaną natkę i dokładnie wymieszać. Wstawić na dwie godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Mięso podzielić na cztery cześć. Każdą z części rozbić tłuczkiem na duży cienki płat mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Jajko rozmącić z mlekiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na patelni koniecznie na klarowanym maśle z obu stron na zloty kolor. Podawać z marchewką.
„Żelki” z marchewki
Składniki na „żelki” z marchewki
- 500 g słodkiej marchewki
 - 40 g skrobi ziemniaczanej
 - 80 g cukru
 - 2 łyżki masła klarowanego
 - 200 ml wody
 - wiórki kokosowe do obtoczenia
 
Jak przyrządzić „żelki” z marchewki
Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować na gładkie puree, można dodatkowo przetrzeć przez sito. Wodę wymieszać z mąką i cukrem, dodać do marchewki i dokładnie wymieszać. Puree przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć dodać masło, wymieszać i dalej gotować do momentu, aż zrobi się bardzo klejące, zwarte i będzie odklejać się od garnka przy mieszaniu.
Przelać do wyłożonego papierem do pieczenia prostokątnego naczynia o wymiarach 10x15 cm. Odstawić do schłodzenia na godzinę. Wyjąć z naczynia, pokroić i obtoczyć we wiórkach kokosowych.
Marchewkowe curry ze Sri Lanki
Składniki na marchewkowe curry ze Sri Lanki:
- 2 łyżki oleju
 - 1 łyżeczka kminu rzymskiego
 - 1 łyżeczka czarnej gorczycy
 - 1 cebula
 - kawałek imbiru wielkości kciuka
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 czerwone chili
 - 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
 - 4 duże marchewki
 - 1 puszka mleczka kokosowego
 - sok z połówki cytryny
 - 1 pęczek kolendry
 - ryż basmati
 
Jak przyrządzić marchewkowe curry ze Sri Lanki
Na oleju podgrzej kmin rzymski i nasiona gorczycy. Gdy zaczną strzelać, dodaj posiekaną cebulę i podsmażyć przez 5 minut. Dodać posiekany czosnek, imbir, papryczkę, czarny pieprz i marchewkę pokrojoną w 1 cm plasterki. Podsmaż przez 10 minut.
Zalej mlekiem kokosowym i 100 ml wody. Gotuj około 20-25 minut, aż marchewka będzie miękka. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem i kolendrą.
Zobacz także:
- Dania pełne endorfin: tort bezowy, zupa z żeń-szeniem i kurczak z ziarnami wanilii
 - Azjatyckie dania według przepisów Darii Ładochy
 - Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?
 
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN