Spotkania na świeżym powietrzu stają się bardziej atrakcyjne podczas ciepłych dni i wieczorów. Wspólne grillowanie to doskonały sposób na zacieśnienie więzi. Wyobraź sobie delikatnie przypieczone kiełbaski, soczyste steki, aromatyczne warzywa i różnorodne dodatki - od klasycznej bagietki aż po egzotyczne sosy. Grillowanie nie jest jedynie rytuałem kulinarystycznym, lecz przede wszystkim stanowi doskonałą rozrywkę. Zastanawiasz się, co podać na grilla, jak przygotować różne dania i jakie dodatki mogą wzbogacić smak? Sprawdź nasze przepisy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Grill i grillowanie
Mięsne dania na grilla
Grillowanie to prawdziwe święto dla miłośników mięsnych przysmaków. Pozwala na uzyskanie niepowtarzalnego smaku i eksperymentowanie z różnymi rodzajami mięsa. Tradycyjnie na grillu przyrządza się kiełbasy, karkówkę, szaszłyki czy steki. Warto jednak pomyśleć o nieco bardziej wyszukanych potrawach.
Co można podać na grillu? Poznaj sprawdzone przepisy naszych kucharzy:
- Jak przyrządzić kiełbasę, stek czy koftę z grilla?
- Karkówka z sosem winno-śliwkowym i puree ziemniaczanym
- Kiełbaski bałkańskie, pieczone w białym sosie szpinakowym
- Kiełbaski frankońskie w boczku, z glazurą BBQ
- Hot dog z grilla z sosem miodowym na ostro
- Kiełbasa śląska, smażona z cebulką, w przypieczonej bułce, z sosem chrzanowym
- Grillowana pierś z kurczaka po prowansalsku
- Grillowane rarytasy z Wietnamu
- Hot dogi z grilla
- Nietypowe pomysły na grilla, które smakują wyśmienicie. Sprawdź 10 oryginalnych przepisów
- Pstrągi z grilla
- Grillowana karkówka z zielonymi szparagami, pesto ziołowym i sosem holenderskim
- Grillowany stek z antrykotu na podpłomyku serowo – czosnkowym ze świeżymi ziołami i parmezanem
- Grillowana pierś z kurczaka ze słodko-słoną sałatką
- Tomahawk stek wieprzowy w marynacie
- Burger wołowy z grilla
- Karkówka z figą w boczku z ziemniakiem
- Grillowane żeberka wieprzowe w miodzie, chili i limonce
- Dorada z masłem ziołowym i cytrusami
- Grillowane pieczarki z kiełbaską - przepis Andrzeja Polana
Co na wege grilla?
Choć grillowanie kojarzy się przede wszystkim z mięsem, jest również doskonałą opcją dla wegetarian i wegan. Wśród warzywnych potraw na grilla z pewnością królują klasyczne szaszłyki z warzyw, które można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki, jak papryka, cebula, cukinia czy pieczarki. Warto również spróbować grillowanego bakłażana czy warzyw faszerowanych np. papryki nadziewane kuskusem. Grill to znakomite miejsce do eksperymentowania z wegańskimi i wegetariańskimi potrawami, które mogą okazać się równie pyszne jak mięsne dania.
Co przygotować na wege grilla? Poznaj nasze propozycje:
- Grillowana pieczarka portobello z pietruszkowym pesto i sosem tatziki
- Warzywne szaszłyki z musztardowym tofu
- "Karkówka" z seitanu
- Bomby ziemniaczane z ogórkiem małosolnym i granatem
- Pieczone marchewki z pastą tahini
- Pieczona feta z pomidorkami cherry, czereśniami i tymiankim
- Ser śródziemnomorski z grilla
- Pieczone ziemniaki z serem śródziemnomorskim
- Szaszłyki ze szparagami i cytrynowym tofu
- Grillowany ser halloumi z arbuzem i awokado
- Roladki z bakłażana z pastą z orzechów włoskich
- Faszerowane pieczarki z grilla
- Grillowane boczniaki BBQ
- Grillowane wege paluszki
- Grillowana cykoria z tofu
- Grillowane "steki" z bakłażana
Sosy i marynaty na grilla
Sosy i marynaty często stanowią połowę sukcesu udanych dań z grilla. To nie tylko kwestia przesiąknięcia mięsa czy tofu odpowiednimi ziołami, ale również możliwość maczania ich w pysznych sosach. Oto nasze propozycje na pyszne dodatki:
- Sos Tatziki
- Marynata ziołowo-cytrynowa
- Marynata piwna
- Marynata diabelska
- Marynata z nutą imbiru i kolendry
- Marynata w stylu włoskim
- Emulsja w stylu BBQ
- Sekrety soczystego grilla, czyli przepisy na najlepsze marynaty
- Sos kaparowy
- Sos ziołowy
- Sos ajwar
- Sos tatarski
- Sos inspirowany kuchnią indyjską
Dodatki na grilla - co podać na przyjęciu?
Miłośnicy grilla nie powinni ograniczać się tylko do mięsnych dań głównych. Wśród dodatków na grilla, które idealnie dopełnią smak naszych potraw, znajduje się wiele pysznych opcji. Co zatem podać na grilla, aby urozmaicić ucztę? Oto nasze propozycje:
- Ślimaki z ciasta francuskiego z pastą z szynki i pomidorów
- Minipizze na grilla
- Rożki z ciasta francuskiego
- Sałatka na bazie ziemniaków i ogórków kiszonych
- Sałatka z arbuzem, truskawkami i fetą
- Pieczone brzoskwinie
- Saładka słodko-słona
- Sałatka à la tabbouleh z kaszy pęczak
- Orzeźwiająca sałatka z granatem, truskawkami i mozzarellą
- Sałatka Caprese
- Burrata z pistacjami, pomidorkami i czosnkiem
- Pieczona feta z pomidorkami cherry, czereśniami i tymiankiem
Szukasz więcej informacji na temat grillowania? W tym artykule znajdziesz informacje o tym, gdzie wolno go rozpalać, jak wyczyścić grilla, a także o ogólnych zasadach grillowania: Światowy Dzień Grilla. Sprawdź wszystko, co powinieneś wiedzieć o grillowaniu.
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Hinterhaus Productions/Getty Images