Materiał promocyjny

Prawdziwa uczta dla mięsożerców. Przepisy na dania z grilla od Martyny Niemiec z "MasterChef Nastolatki"

Prawdziwa uczta dla mięsożerców. Przepisy na dania z grilla od Martyny Niemiec z "MasterChef Nastolatki"
Francja elegancja na grillu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon grillowy w pełni. Wiele osób nie tylko organizuje przyjęcia przy grillu, ale też korzysta z niego w celu przygotowania codziennych posiłków. Kilka przepisów na dania, zawierające pyszne, grillowane mięso i wędliny, zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Martyna Niemiec, zwyciężczyni programu "MasterChef Nastolatki". Oto jej propozycje.

Karkówka z sosem winno-śliwkowym i puree ziemniaczanym 

Składniki:

  • karkówka Sokołów,
  • 500 g ziemniaków,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 100 g masła,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka tymianku suszonego,
  • 250 ml wina czerwonego półsłodkiego,
  • 100 g śliwek suszonych wędzonych,
  • łyżeczka mąki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka miodu,
  • ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie rozgniatamy, dodając śmietankę, sól, połowę masła oraz tymianek, i przez 5 minut ubijamy trzepaczką. Wino wlewamy do garnka i gotujemy przez około 8 minut, wraz z posiekanymi śliwkami. Następnie dodajemy resztę masła, posiekany czosnek i przyprawy, a na koniec łyżeczkę mąki. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Karkówkę smażymy na patelni grillowej do miękkości, z odrobiną masła. Na talerz wykładamy puree ziemniaczane, polewamy sosem i na samą górę wykładamy karkówkę. 

Kiełbaski bałkańskie, pieczone w białym sosie szpinakowym 

Składniki:

  • kiełbaski bałkańskie Sokołów,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • liście szpinaku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 100 ml białego wina,
  • 80 g parmezanu.
Kiełbaski bałkańskie, pieczone, w białym sosie szpinakowym
Kiełbaski bałkańskie, pieczone, w białym sosie szpinakowym
Kiełbaski bałkańskie, pieczone, w białym sosie szpinakowym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy szpinak z posiekanym czosnkiem. Po 5 minutach dodajemy przyprawy oraz wino i nadal gotujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy śmietanę i parmezan. Kiełbaski wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Posypujemy jeszcze odrobiną startego sera i wszystko pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut.

Kiełbaski frankońskie w boczku, z glazurą BBQ

Składniki:

  • kiełbaski frankońskie Sokołów,
  • 150 g boczku surowego, w długich cienkich plastrach,
  • 100 ml sosu BBQ,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 10 ml tabasco,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Kiełbaski owijamy plastrami boczku i wykładamy na żeliwną patelnię (musi być taka, którą można umieścić w piekarniku). Do miseczki przekładamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania glazury. Mieszamy. Gotową glazurą pokrywamy kiełbaski. Wszystko wkładamy do piekarnika na najwyższą temperaturę i co 5 minut smarujemy ponownie glazurą. Całość pieczemy przez około 20-25 minut. 

Kiełbaski frankońskie w boczku, z glazurą BBQ
Kiełbaski frankońskie w boczku, z glazurą BBQ
Kiełbaski frankońskie w boczku, z glazurą BBQ
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Hot dog z sosem miodowym na ostro 

Składniki:

  • kiełbaski faszerowane Sokołów,
  • bułki do hot dogów,
  • 50 g masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki Tabasco,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 4 łyżki majonezu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • duża szczypta soli i pieprzu,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 2 duże cebule,
  • 50 g masła.

Przygotowanie:

Faszerowane kiełbaski podsmażamy na patelni grillowej lub przypiekamy w jakikolwiek inny sposób. Bułki do hot dogów smarujemy masłem i podpiekamy w piekarniku. Do miski wlewamy Tabasco i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy również majonez, śmietanę oraz bardzo drobno posiekane ogórki konserwowe. Dwie duże cebule kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, na patelni, aż cebula będzie miała złoty kolor. Podpieczone bułki smarujemy przygotowanym sosem i wkładamy do nich kiełbaski. Na wierzchu układamy podsmażoną cebulkę.

Hot dog z sosem miodowym na ostro 
Hot dog z sosem miodowym na ostro 
Hot dog z sosem miodowym na ostro 
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Kiełbasa śląska, smażona z cebulką, w przypieczonej bułce, z sosem chrzanowym  

Składniki:

  • kiełbaski śląskie Sokołów,
  • 3 duże cebule,
  • maślane bułki do burgerów,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • 20 g masła,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 100 g ostrego chrzanu ze słoiczka,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • łyżeczka musztardy stołowej,
  • 20 g masła,
  • jabłko.
Kiełbasa śląska, smażona z cebulką, w przypieczonej bułce, z sosem chrzanowym  
Kiełbasa śląska, smażona z cebulką, w przypieczonej bułce, z sosem chrzanowym  
Kiełbasa śląska, smażona z cebulką, w przypieczonej bułce, z sosem chrzanowym  
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Przygotowanie:

Bułki kroimy wzdłuż i podpiekamy na patelni lub w piekarniku. Cebulę kroimy w piórka, a kiełbaski w plasterki. Podsmażamy wszystko na patelni, na maśle, dodając sól oraz pieprz, przez około 15 minut. Do garnka przekładamy 20 g masła, dodajemy obrane, starte na grubych oczkach jabłko, a następnie smażymy przez 5 minut. Dodajemy chrzan, a następnie śmietanę oraz musztardę. Gotujemy jeszcze przez 5 minut, uważając, aby śmietana się nie zważyła. Na bułkę wykładamy kiełbasę z cebulką, a następnie polewamy sosem i przykrywamy drugą częścią bułki.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości