Materiał promocyjny

Prawdziwa uczta dla mięsożerców. Przepisy na dania z grilla od Martyny Niemiec z "MasterChef Nastolatki"

Prawdziwa uczta dla mięsożerców. Przepisy na dania z grilla od Martyny Niemiec z "MasterChef Nastolatki"
Francja elegancja na grillu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon grillowy w pełni. Wiele osób nie tylko organizuje przyjęcia przy grillu, ale też korzysta z niego w celu przygotowania codziennych posiłków. Kilka przepisów na dania, zawierające pyszne, grillowane mięso i wędliny, zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Martyna Niemiec, zwyciężczyni programu "MasterChef Nastolatki". Oto jej propozycje.

Karkówka z sosem winno-śliwkowym i puree ziemniaczanym 

Składniki:

  • karkówka Sokołów,
    • 500 g ziemniaków,
      • 100 ml śmietanki 30%,
        • 100 g masła,
          • łyżeczka soli,
            • łyżeczka tymianku suszonego,
              • 250 ml wina czerwonego półsłodkiego,
                • 100 g śliwek suszonych wędzonych,
                  • łyżeczka mąki,
                    • szczypta soli,
                      • szczypta pieprzu,
                        • łyżeczka miodu,
                          • ząbek czosnku.

                            Przygotowanie:

                            Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie rozgniatamy, dodając śmietankę, sól, połowę masła oraz tymianek, i przez 5 minut ubijamy trzepaczką. Wino wlewamy do garnka i gotujemy przez około 8 minut, wraz z posiekanymi śliwkami. Następnie dodajemy resztę masła, posiekany czosnek i przyprawy, a na koniec łyżeczkę mąki. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Karkówkę smażymy na patelni grillowej do miękkości, z odrobiną masła. Na talerz wykładamy puree ziemniaczane, polewamy sosem i na samą górę wykładamy karkówkę. 

                            Kiełbaski bałkańskie, pieczone w białym sosie szpinakowym 

                            Składniki:

                            • kiełbaski bałkańskie Sokołów,
                              • 250 ml śmietany 18%,
                                • liście szpinaku,
                                  • 4 ząbki czosnku,
                                    • szczypta soli i pieprzu,
                                      • 100 ml białego wina,
                                        • 80 g parmezanu.
                                          Kiełbaski bałkańskie, pieczone, w białym sosie szpinakowym
                                          Kiełbaski bałkańskie, pieczone, w białym sosie szpinakowym
                                          Kiełbaski bałkańskie, pieczone, w białym sosie szpinakowym
                                          Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                          Przygotowanie:

                                          Na patelni podsmażamy szpinak z posiekanym czosnkiem. Po 5 minutach dodajemy przyprawy oraz wino i nadal gotujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy śmietanę i parmezan. Kiełbaski wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Posypujemy jeszcze odrobiną startego sera i wszystko pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut.

                                          Kiełbaski frankońskie w boczku, z glazurą BBQ

                                          Składniki:

                                          • kiełbaski frankońskie Sokołów,
                                            • 150 g boczku surowego, w długich cienkich plastrach,
                                              • 100 ml sosu BBQ,
                                                • 50 ml oliwy z oliwek,
                                                  • 10 ml tabasco,
                                                    • szczypta soli i pieprzu,
                                                      • szczypta ziół prowansalskich,
                                                        • łyżka miodu,
                                                          • 2 łyżki soku z cytryny.

                                                            Przygotowanie:

                                                            Kiełbaski owijamy plastrami boczku i wykładamy na żeliwną patelnię (musi być taka, którą można umieścić w piekarniku). Do miseczki przekładamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania glazury. Mieszamy. Gotową glazurą pokrywamy kiełbaski. Wszystko wkładamy do piekarnika na najwyższą temperaturę i co 5 minut smarujemy ponownie glazurą. Całość pieczemy przez około 20-25 minut. 

                                                            Kiełbaski frankońskie w boczku, z glazurą BBQ
                                                            Kiełbaski frankońskie w boczku, z glazurą BBQ
                                                            Kiełbaski frankońskie w boczku, z glazurą BBQ
                                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                            Hot dog z sosem miodowym na ostro 

                                                            Składniki:

                                                            • kiełbaski faszerowane Sokołów,
                                                              • bułki do hot dogów,
                                                                • 50 g masła,
                                                                  • 4 łyżki miodu,
                                                                    • 4 łyżki Tabasco,
                                                                      • 2 łyżki śmietany 18%,
                                                                        • 4 łyżki majonezu,
                                                                          • łyżka soku z cytryny,
                                                                            • duża szczypta soli i pieprzu,
                                                                              • 5 ogórków konserwowych,
                                                                                • 2 duże cebule,
                                                                                  • 50 g masła.

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Faszerowane kiełbaski podsmażamy na patelni grillowej lub przypiekamy w jakikolwiek inny sposób. Bułki do hot dogów smarujemy masłem i podpiekamy w piekarniku. Do miski wlewamy Tabasco i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy również majonez, śmietanę oraz bardzo drobno posiekane ogórki konserwowe. Dwie duże cebule kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, na patelni, aż cebula będzie miała złoty kolor. Podpieczone bułki smarujemy przygotowanym sosem i wkładamy do nich kiełbaski. Na wierzchu układamy podsmażoną cebulkę.

                                                                                    Hot dog z sosem miodowym na ostro 
                                                                                    Hot dog z sosem miodowym na ostro 
                                                                                    Hot dog z sosem miodowym na ostro 
                                                                                    Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                    Kiełbasa śląska, smażona z cebulką, w przypieczonej bułce, z sosem chrzanowym  

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • kiełbaski śląskie Sokołów,
                                                                                      • 3 duże cebule,
                                                                                        • maślane bułki do burgerów,
                                                                                          • łyżeczka soli,
                                                                                            • łyżeczka pieprzu,
                                                                                              • 20 g masła,
                                                                                                • 250 ml śmietany 18%,
                                                                                                  • 100 g ostrego chrzanu ze słoiczka,
                                                                                                    • szczypta soli i pieprzu,
                                                                                                      • łyżeczka musztardy stołowej,
                                                                                                        • 20 g masła,
                                                                                                          • jabłko.
                                                                                                            Kiełbasa śląska, smażona z cebulką, w przypieczonej bułce, z sosem chrzanowym  
                                                                                                            Kiełbasa śląska, smażona z cebulką, w przypieczonej bułce, z sosem chrzanowym  
                                                                                                            Kiełbasa śląska, smażona z cebulką, w przypieczonej bułce, z sosem chrzanowym  
                                                                                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            Bułki kroimy wzdłuż i podpiekamy na patelni lub w piekarniku. Cebulę kroimy w piórka, a kiełbaski w plasterki. Podsmażamy wszystko na patelni, na maśle, dodając sól oraz pieprz, przez około 15 minut. Do garnka przekładamy 20 g masła, dodajemy obrane, starte na grubych oczkach jabłko, a następnie smażymy przez 5 minut. Dodajemy chrzan, a następnie śmietanę oraz musztardę. Gotujemy jeszcze przez 5 minut, uważając, aby śmietana się nie zważyła. Na bułkę wykładamy kiełbasę z cebulką, a następnie polewamy sosem i przykrywamy drugą częścią bułki.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Źródło: Martyna Niemiec

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                            Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć
                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                            Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć

                                                                                                            Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?
                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                            Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?