Karkówka z sosem winno-śliwkowym i puree ziemniaczanym
Składniki:
- karkówka Sokołów,
- 500 g ziemniaków,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 100 g masła,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka tymianku suszonego,
- 250 ml wina czerwonego półsłodkiego,
- 100 g śliwek suszonych wędzonych,
- łyżeczka mąki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- łyżeczka miodu,
- ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie rozgniatamy, dodając śmietankę, sól, połowę masła oraz tymianek, i przez 5 minut ubijamy trzepaczką. Wino wlewamy do garnka i gotujemy przez około 8 minut, wraz z posiekanymi śliwkami. Następnie dodajemy resztę masła, posiekany czosnek i przyprawy, a na koniec łyżeczkę mąki. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Karkówkę smażymy na patelni grillowej do miękkości, z odrobiną masła. Na talerz wykładamy puree ziemniaczane, polewamy sosem i na samą górę wykładamy karkówkę.
Kiełbaski bałkańskie, pieczone w białym sosie szpinakowym
Składniki:
- kiełbaski bałkańskie Sokołów,
- 250 ml śmietany 18%,
- liście szpinaku,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta soli i pieprzu,
- 100 ml białego wina,
- 80 g parmezanu.
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy szpinak z posiekanym czosnkiem. Po 5 minutach dodajemy przyprawy oraz wino i nadal gotujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy śmietanę i parmezan. Kiełbaski wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Posypujemy jeszcze odrobiną startego sera i wszystko pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut.
Kiełbaski frankońskie w boczku, z glazurą BBQ
Składniki:
- kiełbaski frankońskie Sokołów,
- 150 g boczku surowego, w długich cienkich plastrach,
- 100 ml sosu BBQ,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 10 ml tabasco,
- szczypta soli i pieprzu,
- szczypta ziół prowansalskich,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Kiełbaski owijamy plastrami boczku i wykładamy na żeliwną patelnię (musi być taka, którą można umieścić w piekarniku). Do miseczki przekładamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania glazury. Mieszamy. Gotową glazurą pokrywamy kiełbaski. Wszystko wkładamy do piekarnika na najwyższą temperaturę i co 5 minut smarujemy ponownie glazurą. Całość pieczemy przez około 20-25 minut.
Hot dog z sosem miodowym na ostro
Składniki:
- kiełbaski faszerowane Sokołów,
- bułki do hot dogów,
- 50 g masła,
- 4 łyżki miodu,
- 4 łyżki Tabasco,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 4 łyżki majonezu,
- łyżka soku z cytryny,
- duża szczypta soli i pieprzu,
- 5 ogórków konserwowych,
- 2 duże cebule,
- 50 g masła.
Przygotowanie:
Faszerowane kiełbaski podsmażamy na patelni grillowej lub przypiekamy w jakikolwiek inny sposób. Bułki do hot dogów smarujemy masłem i podpiekamy w piekarniku. Do miski wlewamy Tabasco i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy również majonez, śmietanę oraz bardzo drobno posiekane ogórki konserwowe. Dwie duże cebule kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, na patelni, aż cebula będzie miała złoty kolor. Podpieczone bułki smarujemy przygotowanym sosem i wkładamy do nich kiełbaski. Na wierzchu układamy podsmażoną cebulkę.
Kiełbasa śląska, smażona z cebulką, w przypieczonej bułce, z sosem chrzanowym
Składniki:
- kiełbaski śląskie Sokołów,
- 3 duże cebule,
- maślane bułki do burgerów,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- 20 g masła,
- 250 ml śmietany 18%,
- 100 g ostrego chrzanu ze słoiczka,
- szczypta soli i pieprzu,
- łyżeczka musztardy stołowej,
- 20 g masła,
- jabłko.
Przygotowanie:
Bułki kroimy wzdłuż i podpiekamy na patelni lub w piekarniku. Cebulę kroimy w piórka, a kiełbaski w plasterki. Podsmażamy wszystko na patelni, na maśle, dodając sól oraz pieprz, przez około 15 minut. Do garnka przekładamy 20 g masła, dodajemy obrane, starte na grubych oczkach jabłko, a następnie smażymy przez 5 minut. Dodajemy chrzan, a następnie śmietanę oraz musztardę. Gotujemy jeszcze przez 5 minut, uważając, aby śmietana się nie zważyła. Na bułkę wykładamy kiełbasę z cebulką, a następnie polewamy sosem i przykrywamy drugą częścią bułki.
Zobacz także:
- Sekrety soczystego grilla, czyli przepisy na najlepsze marynaty. "Gorczyca bardzo ładnie zmiękczy mięso"
- Amerykańskie BBQ z Ewą Samą. Poznaj przepisy na łatwe i szybkie sosy
- Ostre kiełbaski z sosem pomidorowym, czyli pomidorowa kuchnia Andrzeja Polana
Źródło: Martyna Niemiec
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News