Sałatki i surówki idealne na grilla. Poznaj dodatki, które wkomponują się do dań z rusztu

Sałatki i surówki idealne na grilla
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Aleksandra Juszkiewicz, miłośniczka dobrego gotowania, przygotowała sałatki i surówki idealne na grilla. Poznajcie nieoczywiste dodatki, które zachwycą gości i wkomponują się do dań z rusztu. Co przygotowała nasza gościni?

Chrupiący coleslaw

Chrupiący coleslaw
Chrupiący coleslaw
Chrupiący coleslaw
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • kapusta stożkowa,
    • 0,5 kg marchewki,
      • por,
        • owoc granatu,
          • 4-5 łyżek majonezu,
            • 2 łyżeczki płynnego miodu,
              • 50 ml sosu sojowego,
                • 50 ml soku z pomarańczy,
                  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki,
                    • sól,
                      • pieprz.

                        Sposób przygotowania:

                        Kapustę posiekaj bardzo drobno, dodaj potarkowaną marchewkę, drobno pokrojony por (jasna część) i ziarenka granatu. Dodaj majonez, sos sojowy, miód, soki z cytrusów i dokładnie wymieszaj składniki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

                        Sałatka z botwiny i sera blue

                        Sałatka z botwiny i sera blue
                        Sałatka z botwiny i sera blue
                        Sałatka z botwiny i sera blue
                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                        Składniki:

                        • 3 pęczki młodej botwiny,
                          • 2 opakowania sera z niebieską pleśnią,
                            • 5 gruszek,
                              • 1 kg malin (mogą być mrożone),
                                • około 50 ml sosu sojowego,
                                  • 2 łyżki musztardy miodowej,
                                    • 100 ml oleju rzepakowego.

                                      Sposób przygotowania:

                                      Botwinę dokładnie umyj, osusz, liście wrzuć do miski, buraczki obierz i pokrój w cienkie plasterki, dodaj do liści. Gruszki pokrój w ósemki, zgrilluj, odstaw do wystudzenia, następnie dodaj do botwiny. Ser pokrój w kostkę i również dodaj do sałatki.

                                      Składniki delikatnie wymieszaj i polej malinowym dressingiem: maliny duś na patelni na małej mocy palnika. Kiedy woda wyparuje przetrzyj owoce przez cienkie sitko tak, by pestki zostały na sitku, a mus był w oddzielnej misce. Do musu dodaj sos sojowy, musztardę, odrobinę soli i pieprzu. Małym strumieniem wlewaj olej cały czas mieszając, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą.

                                      Carpaccio z kolorowych pomidorów

                                      Carpaccio z kolorowych pomidorów
                                      Carpaccio z kolorowych pomidorów
                                      Carpaccio z kolorowych pomidorów
                                      Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                      Składniki:

                                      • 6 dużych pomidorów czerwonych,
                                        • 6 dużych pomidorów żółtych,
                                          • 3 pomidory czekoladowe,
                                            • 2 opakowanie pomidorów malinowych,
                                              • 2 burraty,
                                                • 2 opakowania suszonej figi,
                                                  • opakowanie łuskanych pistacji,
                                                    • ocet balsamiczny,
                                                      • 5 łyżeczek płynnego miodu,
                                                        • pęczek młodego szczypiorku,
                                                          • oliwa z oliwek,
                                                            • sól i świeżo mielony pieprz.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Duże pomidory pokrój w bardzo cienkie plastry i ułóż naprzemiennie kolorami na półmisku. Pomidory malinowe pokrój w ćwiartki i ułóż na plastry kolorowych pomidorów. Suszone figi przekrój na pół i również dodaj do carpaccio. Na środku sałatki umieść burratę. W miseczce połącz ocet balsamiczny z miodem, odrobiną oliwy, szczyptą soli i polej takim dressingiem carpaccio. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Posiekaj pistacje i szczypiorek, i posyp gotowe danie.

                                                              Sałatka z karmelizowanej cykorii

                                                              Sałatka z karmelizowanej cykorii
                                                              Sałatka z karmelizowanej cykorii
                                                              Sałatka z karmelizowanej cykorii
                                                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                              Składniki:

                                                              • 4 opakowania cykorii,
                                                                • 4 łyżki płynnego miodu,
                                                                  • 4 łyżki masła,
                                                                    • oliwa,
                                                                      • 6 ugotowanych buraków,
                                                                        • 2 opakowania greckiej fety,
                                                                          • 2 garści orzechów włoskich,
                                                                            • 4 łyżki prażonego sezamu,
                                                                              • trochę domowego winegretu.

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Cykorie opłucz zimną wodą i przetnij na pół lub na ćwiartki - w zależności od wielkości. Na patelni rozpuść masło, dodaj trochę oliwy i umieść cykorię. Duś na małej mocy palnika, aż sałata lekko zmięknie, następnie dodaj miód i ciągle duś warzywa na niewielkiej mocy.

                                                                                Gotową cykorię rozłóż na półmiskach, na nią wyłóż pokrojone w niewielką kostkę buraki i polej całość niedużą ilością dressingu. Na koniec pokrusz fetę i posyp orzechami oraz sezamem.

                                                                                Zobacz także:

                                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                                Źródło: Aleksandra Juszkiewicz

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości