Chrupiący coleslaw
Składniki:
- kapusta stożkowa,
- 0,5 kg marchewki,
- por,
- owoc granatu,
- 4-5 łyżek majonezu,
- 2 łyżeczki płynnego miodu,
- 50 ml sosu sojowego,
- 50 ml soku z pomarańczy,
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Kapustę posiekaj bardzo drobno, dodaj potarkowaną marchewkę, drobno pokrojony por (jasna część) i ziarenka granatu. Dodaj majonez, sos sojowy, miód, soki z cytrusów i dokładnie wymieszaj składniki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sałatka z botwiny i sera blue
Składniki:
- 3 pęczki młodej botwiny,
- 2 opakowania sera z niebieską pleśnią,
- 5 gruszek,
- 1 kg malin (mogą być mrożone),
- około 50 ml sosu sojowego,
- 2 łyżki musztardy miodowej,
- 100 ml oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Botwinę dokładnie umyj, osusz, liście wrzuć do miski, buraczki obierz i pokrój w cienkie plasterki, dodaj do liści. Gruszki pokrój w ósemki, zgrilluj, odstaw do wystudzenia, następnie dodaj do botwiny. Ser pokrój w kostkę i również dodaj do sałatki.
Składniki delikatnie wymieszaj i polej malinowym dressingiem: maliny duś na patelni na małej mocy palnika. Kiedy woda wyparuje przetrzyj owoce przez cienkie sitko tak, by pestki zostały na sitku, a mus był w oddzielnej misce. Do musu dodaj sos sojowy, musztardę, odrobinę soli i pieprzu. Małym strumieniem wlewaj olej cały czas mieszając, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą.
Carpaccio z kolorowych pomidorów
Składniki:
- 6 dużych pomidorów czerwonych,
- 6 dużych pomidorów żółtych,
- 3 pomidory czekoladowe,
- 2 opakowanie pomidorów malinowych,
- 2 burraty,
- 2 opakowania suszonej figi,
- opakowanie łuskanych pistacji,
- ocet balsamiczny,
- 5 łyżeczek płynnego miodu,
- pęczek młodego szczypiorku,
- oliwa z oliwek,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Duże pomidory pokrój w bardzo cienkie plastry i ułóż naprzemiennie kolorami na półmisku. Pomidory malinowe pokrój w ćwiartki i ułóż na plastry kolorowych pomidorów. Suszone figi przekrój na pół i również dodaj do carpaccio. Na środku sałatki umieść burratę. W miseczce połącz ocet balsamiczny z miodem, odrobiną oliwy, szczyptą soli i polej takim dressingiem carpaccio. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Posiekaj pistacje i szczypiorek, i posyp gotowe danie.
Sałatka z karmelizowanej cykorii
Składniki:
- 4 opakowania cykorii,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 4 łyżki masła,
- oliwa,
- 6 ugotowanych buraków,
- 2 opakowania greckiej fety,
- 2 garści orzechów włoskich,
- 4 łyżki prażonego sezamu,
- trochę domowego winegretu.
Sposób przygotowania:
Cykorie opłucz zimną wodą i przetnij na pół lub na ćwiartki - w zależności od wielkości. Na patelni rozpuść masło, dodaj trochę oliwy i umieść cykorię. Duś na małej mocy palnika, aż sałata lekko zmięknie, następnie dodaj miód i ciągle duś warzywa na niewielkiej mocy.
Gotową cykorię rozłóż na półmiskach, na nią wyłóż pokrojone w niewielką kostkę buraki i polej całość niedużą ilością dressingu. Na koniec pokrusz fetę i posyp orzechami oraz sezamem.
Zobacz także:
- Co przygotować na spotkanie z przyjaciółmi przy grillu? Sałatka z młodą kapustą i kiełbasą oraz warzywne pakieciki
- Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i borówkami - ciekawy pomysł na letni obiad
- Szykujesz grilla dla znajomych? Te przekąski zachwycą twoich gości
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Aleksandra Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News