Sałatki i surówki idealne na grilla. Poznaj dodatki, które wkomponują się do dań z rusztu

Sałatki i surówki idealne na grilla. Poznaj dodatki, które wkomponują się do dań z rusztu
Sałatki i surówki idealne na grilla
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Aleksandra Juszkiewicz, miłośniczka dobrego gotowania, przygotowała sałatki i surówki idealne na grilla. Poznajcie nieoczywiste dodatki, które zachwycą gości i wkomponują się do dań z rusztu. Co przygotowała nasza gościni?

Chrupiący coleslaw

Chrupiący coleslaw
Chrupiący coleslaw
Chrupiący coleslaw
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • kapusta stożkowa,
  • 0,5 kg marchewki,
  • por,
  • owoc granatu,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • 2 łyżeczki płynnego miodu,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • 50 ml soku z pomarańczy,
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Kapustę posiekaj bardzo drobno, dodaj potarkowaną marchewkę, drobno pokrojony por (jasna część) i ziarenka granatu. Dodaj majonez, sos sojowy, miód, soki z cytrusów i dokładnie wymieszaj składniki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sałatka z botwiny i sera blue

Sałatka z botwiny i sera blue
Sałatka z botwiny i sera blue
Sałatka z botwiny i sera blue
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 3 pęczki młodej botwiny,
  • 2 opakowania sera z niebieską pleśnią,
  • 5 gruszek,
  • 1 kg malin (mogą być mrożone),
  • około 50 ml sosu sojowego,
  • 2 łyżki musztardy miodowej,
  • 100 ml oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Botwinę dokładnie umyj, osusz, liście wrzuć do miski, buraczki obierz i pokrój w cienkie plasterki, dodaj do liści. Gruszki pokrój w ósemki, zgrilluj, odstaw do wystudzenia, następnie dodaj do botwiny. Ser pokrój w kostkę i również dodaj do sałatki.

Składniki delikatnie wymieszaj i polej malinowym dressingiem: maliny duś na patelni na małej mocy palnika. Kiedy woda wyparuje przetrzyj owoce przez cienkie sitko tak, by pestki zostały na sitku, a mus był w oddzielnej misce. Do musu dodaj sos sojowy, musztardę, odrobinę soli i pieprzu. Małym strumieniem wlewaj olej cały czas mieszając, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą.

Carpaccio z kolorowych pomidorów

Carpaccio z kolorowych pomidorów
Carpaccio z kolorowych pomidorów
Carpaccio z kolorowych pomidorów
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów czerwonych,
  • 6 dużych pomidorów żółtych,
  • 3 pomidory czekoladowe,
  • 2 opakowanie pomidorów malinowych,
  • 2 burraty,
  • 2 opakowania suszonej figi,
  • opakowanie łuskanych pistacji,
  • ocet balsamiczny,
  • 5 łyżeczek płynnego miodu,
  • pęczek młodego szczypiorku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Duże pomidory pokrój w bardzo cienkie plastry i ułóż naprzemiennie kolorami na półmisku. Pomidory malinowe pokrój w ćwiartki i ułóż na plastry kolorowych pomidorów. Suszone figi przekrój na pół i również dodaj do carpaccio. Na środku sałatki umieść burratę. W miseczce połącz ocet balsamiczny z miodem, odrobiną oliwy, szczyptą soli i polej takim dressingiem carpaccio. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Posiekaj pistacje i szczypiorek, i posyp gotowe danie.

Sałatka z karmelizowanej cykorii

Sałatka z karmelizowanej cykorii
Sałatka z karmelizowanej cykorii
Sałatka z karmelizowanej cykorii
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 4 opakowania cykorii,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • 4 łyżki masła,
  • oliwa,
  • 6 ugotowanych buraków,
  • 2 opakowania greckiej fety,
  • 2 garści orzechów włoskich,
  • 4 łyżki prażonego sezamu,
  • trochę domowego winegretu.

Sposób przygotowania:

Cykorie opłucz zimną wodą i przetnij na pół lub na ćwiartki - w zależności od wielkości. Na patelni rozpuść masło, dodaj trochę oliwy i umieść cykorię. Duś na małej mocy palnika, aż sałata lekko zmięknie, następnie dodaj miód i ciągle duś warzywa na niewielkiej mocy.

Gotową cykorię rozłóż na półmiskach, na nią wyłóż pokrojone w niewielką kostkę buraki i polej całość niedużą ilością dressingu. Na koniec pokrusz fetę i posyp orzechami oraz sezamem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości