Materiał promocyjny

Co przygotować na spotkanie z przyjaciółmi przy grillu? Sałatka z młodą kapustą i kiełbasą oraz warzywne pakieciki

Proste grillowanie dla przyjaciół
Źródło: Dzień Dobry TVN

Lato to idealna pora, by spędzać czas na świeżym powietrzu. Jeszcze przyjemniej jest celebrować te momenty w gronie najbliższych, przy wspólnym posiłku. Jak urozmaicić grilla ze znajomymi, by nie tylko świetnie się bawić, ale i smacznie zjeść? Jasiek Kuroń oraz Marieta Marecka przygotowali propozycje na proste potrawy z dodatkiem kiełbasy z karkówką.

Pomysły na dania z grilla

Zapach pieczonego mięsa na grillu sprawia, że od razu robimy się głodni i mamy ochotę zjeść coś pysznego. W takim przypadku świetnie się sprawdzi kiełbasa wieprzowa z dodatkiem karkówki od JBB Bałdyga. Jak ją przyrządzić i z czym podawać? Nasi eksperci kulinarni - Jasiek Kuroń i Marieta Marecka - podjęli wyzwanie i stworzyli wyjątkowe, pełne aromatu dania, które będą idealne na grilla ze znajomymi.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Propozycja Jaśka Kuronia to sałatka z młodej kapusty i ziemniaczków z grillowaną kiełbasą.

Składniki:

  • 300 g kiełbasy z karkówką JBB Bałdyga,
    • 1 główka młodej kapusty,
      • 10 małych, wczesnych ziemniaków,
        • 20 pomidorków koktajlowych,
          • 1 duży pęczek koperku,
            • pół łyżeczki soli,
              • 6 łyżek oliwy,
                • 2 łyżki zimnej wody,
                  • 2 ząbki czosnku,
                    • sok z 1 cytryny,
                      • łyżeczka cukru lub miodu,
                        • pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu.

                          Przygotowanie:

                          1. Kiełbaski grilluj po około 7 minut z każdej strony. Odstaw do przestygnięcia i pokrój w 1,5 cm plasterki.
                            1. Kapustę drobno posiekaj i umieść w misce, a następnie zasyp ją solą - pół łyżeczki. Ugniataj ją rękoma przez około 5 minut.
                              1. Ugotuj ziemniaki. Gdy wystygną, pokrój je w plastry.
                                1. Koperek drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
                                  1. Do ugniecionej kapusty dodaj ziemniaki, pomidorki oraz koperek.
                                    1. Z pozostałych składników - oliwy, wody, soku z cytryny, posiekanego czosnku, cukru lub miodu, soli i pieprzu zrób dressing.
                                      1. Zalej nim całą sałatkę i dobrze wymieszaj.

                                        Tipy Jaśka Kuronia:

                                        Sałatkę na spotkanie z przyjaciółmi możemy przygotować wcześniej. Ważne, by pomidorki dodać na ostatnią chwilę, tuż przed podaniem. Dzięki temu nie puszczą soków, a sałatka zachowa swoją zwartą konsystencję.

                                        Sok z cytryny do dressingu można zastąpić octem winnym lub jabłkowym.

                                        Sałatka z młodej kapusty i ziemniaczków z grillowaną kiełbasą
                                        Sałatka z młodej kapusty i ziemniaczków z grillowaną kiełbasą
                                        Źródło: Piotr Mizerski

                                        Prosta potrawa na grillową ucztę

                                        Marieta Marecka przygotowała pakieciki warzywne z twarogiem oraz kiełbasę z karkówką w papryce wędzonej i sosie sojowym. Z wykonaniem tego dnia z pewnością poradzą sobie nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej.

                                        >>Pobierz bezpłatny e-book

                                        Składniki:

                                        • 6 szt. kiełbasy z karkówką JBB Bałdyga,
                                          • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
                                            • 3 łyżki sosu sojowego,
                                              • 1 czubata łyżeczka suszonego czosnku,
                                                • 2 papryki kolorowe,
                                                  • 1 cebula biała,
                                                    • 1 cebula czerwona,
                                                      • 1 łyżka sezamu,
                                                        • 1 mała cukinia,
                                                          • 1 mały bakłażan,
                                                            • 2 ząbki czosnku,
                                                              • 2 gałązki rozmarynu,
                                                                • 3-4 gałązki tymianku,
                                                                  • 100 g wędzonego twarogu lub zwykłego, tłustego,
                                                                    • 1 bagietka,
                                                                      • oliwa, olej,
                                                                        • sól, pieprz.

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          1. Kiełbasę pokrój w kawałki, najlepiej tnąc pod kątem. Wrzuć je do miski i przypraw czosnkiem suszonym, papryką wędzoną, sosem sojowym i 2-3 łyżkami oleju. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
                                                                            1. Paprykę pokrój w paski. Cebule w piórka, cukinię w półplasterki, podobnie bakłażana.
                                                                              1. Przełóż warzywa do dużej miski, dodaj całe ząbki czosnku, ok. 4 łyżki oliwy, sól, pieprz i gałązki ziół. Dokładnie pokryj oliwą wszystkie składniki, a następnie dodaj sezam i wymieszaj.
                                                                                1. Z kilku warstw foli aluminiowej przygotuj miseczki.
                                                                                  1. Kiełbasę przełóż na tacki aluminiowe i grilluj. Obok ułóż warzywa w foliowych miseczkach i rozkrusz na nich twaróg.
                                                                                    1. Grilluj do czasu, aż warzywa lekko zmiękną, ale nadal pozostaną jędrne, a kiełbaski pięknie się przyrumienią.
                                                                                      1. Serwuj ze świeżą bagietką.
                                                                                        Pakieciki warzywne z twarogiem i kiełbasa z karkówką
                                                                                        Pakieciki warzywne z twarogiem i kiełbasa z karkówką
                                                                                        Źródło: Piotr Mizerski

                                                                                        Tipy Mariety Mareckiej:

                                                                                        Do przyprawienia kiełbas najlepiej sprawdzi się czosnek granulowany lub w suszony płatkach. Nie spali się tak szybko pod wpływem wysokiej temperatury, a potrawa zyska lekko czosnkowy aromat.

                                                                                        Wędzona papryka nada kiełbaskom lekko dymnego, wędzonego posmaku. Zamiast niej można użyć również wędzonej soli, ale trudniej ją kupić.

                                                                                        Warzywa serwowane w małych pakiecikach łatwiej wtedy zaserwować gościom.

                                                                                        Dodatek oleju w marynacie do kiełbasy spowoduje, że mięso ładnie się przyrumieni i nie przypali.

                                                                                        Aktualnie czytasz: Co przygotować na spotkanie z przyjaciółmi przy grillu? Sałatka z młodą kapustą i kiełbasą oraz warzywne pakieciki
                                                                                        Aktualnie czytasz: Co przygotować na spotkanie z przyjaciółmi przy grillu? Sałatka z młodą kapustą i kiełbasą oraz warzywne pakieciki

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Piotr Mizerski

                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana