Lato to idealna pora, by spędzać czas na świeżym powietrzu. Jeszcze przyjemniej jest celebrować te momenty w gronie najbliższych, przy wspólnym posiłku. Jak urozmaicić grilla ze znajomymi, by nie tylko świetnie się bawić, ale i smacznie zjeść? Jasiek Kuroń oraz Marieta Marecka przygotowali propozycje na proste potrawy z dodatkiem kiełbasy z karkówką.
Pomysły na dania z grilla
Zapach pieczonego mięsa na grillu sprawia, że od razu robimy się głodni i mamy ochotę zjeść coś pysznego. W takim przypadku świetnie się sprawdzi kiełbasa wieprzowa z dodatkiem karkówki od JBB Bałdyga. Jak ją przyrządzić i z czym podawać? Nasi eksperci kulinarni - Jasiek Kuroń i Marieta Marecka - podjęli wyzwanie i stworzyli wyjątkowe, pełne aromatu dania, które będą idealne na grilla ze znajomymi.
Propozycja Jaśka Kuronia to sałatka z młodej kapusty i ziemniaczków z grillowaną kiełbasą.
Składniki:
- 300 g kiełbasy z karkówką JBB Bałdyga,
- 1 główka młodej kapusty,
- 10 małych, wczesnych ziemniaków,
- 20 pomidorków koktajlowych,
- 1 duży pęczek koperku,
- pół łyżeczki soli,
- 6 łyżek oliwy,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1 cytryny,
- łyżeczka cukru lub miodu,
- pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu.
Przygotowanie:
- Kiełbaski grilluj po około 7 minut z każdej strony. Odstaw do przestygnięcia i pokrój w 1,5 cm plasterki.
- Kapustę drobno posiekaj i umieść w misce, a następnie zasyp ją solą - pół łyżeczki. Ugniataj ją rękoma przez około 5 minut.
- Ugotuj ziemniaki. Gdy wystygną, pokrój je w plastry.
- Koperek drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
- Do ugniecionej kapusty dodaj ziemniaki, pomidorki oraz koperek.
- Z pozostałych składników - oliwy, wody, soku z cytryny, posiekanego czosnku, cukru lub miodu, soli i pieprzu zrób dressing.
- Zalej nim całą sałatkę i dobrze wymieszaj.
Tipy Jaśka Kuronia:
Sałatkę na spotkanie z przyjaciółmi możemy przygotować wcześniej. Ważne, by pomidorki dodać na ostatnią chwilę, tuż przed podaniem. Dzięki temu nie puszczą soków, a sałatka zachowa swoją zwartą konsystencję.
Sok z cytryny do dressingu można zastąpić octem winnym lub jabłkowym.
Prosta potrawa na grillową ucztę
Marieta Marecka przygotowała pakieciki warzywne z twarogiem oraz kiełbasę z karkówką w papryce wędzonej i sosie sojowym. Z wykonaniem tego dnia z pewnością poradzą sobie nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej.
Składniki:
- 6 szt. kiełbasy z karkówką JBB Bałdyga,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 czubata łyżeczka suszonego czosnku,
- 2 papryki kolorowe,
- 1 cebula biała,
- 1 cebula czerwona,
- 1 łyżka sezamu,
- 1 mała cukinia,
- 1 mały bakłażan,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 3-4 gałązki tymianku,
- 100 g wędzonego twarogu lub zwykłego, tłustego,
- 1 bagietka,
- oliwa, olej,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Kiełbasę pokrój w kawałki, najlepiej tnąc pod kątem. Wrzuć je do miski i przypraw czosnkiem suszonym, papryką wędzoną, sosem sojowym i 2-3 łyżkami oleju. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Paprykę pokrój w paski. Cebule w piórka, cukinię w półplasterki, podobnie bakłażana.
- Przełóż warzywa do dużej miski, dodaj całe ząbki czosnku, ok. 4 łyżki oliwy, sól, pieprz i gałązki ziół. Dokładnie pokryj oliwą wszystkie składniki, a następnie dodaj sezam i wymieszaj.
- Z kilku warstw foli aluminiowej przygotuj miseczki.
- Kiełbasę przełóż na tacki aluminiowe i grilluj. Obok ułóż warzywa w foliowych miseczkach i rozkrusz na nich twaróg.
- Grilluj do czasu, aż warzywa lekko zmiękną, ale nadal pozostaną jędrne, a kiełbaski pięknie się przyrumienią.
- Serwuj ze świeżą bagietką.
Tipy Mariety Mareckiej:
Do przyprawienia kiełbas najlepiej sprawdzi się czosnek granulowany lub w suszony płatkach. Nie spali się tak szybko pod wpływem wysokiej temperatury, a potrawa zyska lekko czosnkowy aromat.
Wędzona papryka nada kiełbaskom lekko dymnego, wędzonego posmaku. Zamiast niej można użyć również wędzonej soli, ale trudniej ją kupić.
Warzywa serwowane w małych pakiecikach łatwiej wtedy zaserwować gościom.
Dodatek oleju w marynacie do kiełbasy spowoduje, że mięso ładnie się przyrumieni i nie przypali.
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Mizerski