Materiał promocyjny

Co przygotować na spotkanie z przyjaciółmi przy grillu? Sałatka z młodą kapustą i kiełbasą oraz warzywne pakieciki

Co przygotować na spotkanie z przyjaciółmi
Proste grillowanie dla przyjaciół
Źródło: Dzień Dobry TVN

Lato to idealna pora, by spędzać czas na świeżym powietrzu. Jeszcze przyjemniej jest celebrować te momenty w gronie najbliższych, przy wspólnym posiłku. Jak urozmaicić grilla ze znajomymi, by nie tylko świetnie się bawić, ale i smacznie zjeść? Jasiek Kuroń oraz Marieta Marecka przygotowali propozycje na proste potrawy z dodatkiem kiełbasy z karkówką.

Pomysły na dania z grilla

Zapach pieczonego mięsa na grillu sprawia, że od razu robimy się głodni i mamy ochotę zjeść coś pysznego. W takim przypadku świetnie się sprawdzi kiełbasa wieprzowa z dodatkiem karkówki od JBB Bałdyga. Jak ją przyrządzić i z czym podawać? Nasi eksperci kulinarni - Jasiek Kuroń i Marieta Marecka - podjęli wyzwanie i stworzyli wyjątkowe, pełne aromatu dania, które będą idealne na grilla ze znajomymi.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Propozycja Jaśka Kuronia to sałatka z młodej kapusty i ziemniaczków z grillowaną kiełbasą.

Składniki:

  • 300 g kiełbasy z karkówką JBB Bałdyga,
  • 1 główka młodej kapusty,
  • 10 małych, wczesnych ziemniaków,
  • 20 pomidorków koktajlowych,
  • 1 duży pęczek koperku,
  • pół łyżeczki soli,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • łyżeczka cukru lub miodu,
  • pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Kiełbaski grilluj po około 7 minut z każdej strony. Odstaw do przestygnięcia i pokrój w 1,5 cm plasterki.
  2. Kapustę drobno posiekaj i umieść w misce, a następnie zasyp ją solą - pół łyżeczki. Ugniataj ją rękoma przez około 5 minut.
  3. Ugotuj ziemniaki. Gdy wystygną, pokrój je w plastry.
  4. Koperek drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  5. Do ugniecionej kapusty dodaj ziemniaki, pomidorki oraz koperek.
  6. Z pozostałych składników - oliwy, wody, soku z cytryny, posiekanego czosnku, cukru lub miodu, soli i pieprzu zrób dressing.
  7. Zalej nim całą sałatkę i dobrze wymieszaj.

Tipy Jaśka Kuronia:

Sałatkę na spotkanie z przyjaciółmi możemy przygotować wcześniej. Ważne, by pomidorki dodać na ostatnią chwilę, tuż przed podaniem. Dzięki temu nie puszczą soków, a sałatka zachowa swoją zwartą konsystencję.

Sok z cytryny do dressingu można zastąpić octem winnym lub jabłkowym.

Sałatka z młodej kapusty i ziemniaczków z grillowaną kiełbasą
Sałatka z młodej kapusty i ziemniaczków z grillowaną kiełbasą
Źródło: Piotr Mizerski

Prosta potrawa na grillową ucztę

Marieta Marecka przygotowała pakieciki warzywne z twarogiem oraz kiełbasę z karkówką w papryce wędzonej i sosie sojowym. Z wykonaniem tego dnia z pewnością poradzą sobie nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Składniki:

  • 6 szt. kiełbasy z karkówką JBB Bałdyga,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 czubata łyżeczka suszonego czosnku,
  • 2 papryki kolorowe,
  • 1 cebula biała,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 mały bakłażan,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 3-4 gałązki tymianku,
  • 100 g wędzonego twarogu lub zwykłego, tłustego,
  • 1 bagietka,
  • oliwa, olej,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pokrój w kawałki, najlepiej tnąc pod kątem. Wrzuć je do miski i przypraw czosnkiem suszonym, papryką wędzoną, sosem sojowym i 2-3 łyżkami oleju. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
  2. Paprykę pokrój w paski. Cebule w piórka, cukinię w półplasterki, podobnie bakłażana.
  3. Przełóż warzywa do dużej miski, dodaj całe ząbki czosnku, ok. 4 łyżki oliwy, sól, pieprz i gałązki ziół. Dokładnie pokryj oliwą wszystkie składniki, a następnie dodaj sezam i wymieszaj.
  4. Z kilku warstw foli aluminiowej przygotuj miseczki.
  5. Kiełbasę przełóż na tacki aluminiowe i grilluj. Obok ułóż warzywa w foliowych miseczkach i rozkrusz na nich twaróg.
  6. Grilluj do czasu, aż warzywa lekko zmiękną, ale nadal pozostaną jędrne, a kiełbaski pięknie się przyrumienią.
  7. Serwuj ze świeżą bagietką.
Pakieciki warzywne z twarogiem i kiełbasa z karkówką
Pakieciki warzywne z twarogiem i kiełbasa z karkówką
Źródło: Piotr Mizerski

Tipy Mariety Mareckiej:

Do przyprawienia kiełbas najlepiej sprawdzi się czosnek granulowany lub w suszony płatkach. Nie spali się tak szybko pod wpływem wysokiej temperatury, a potrawa zyska lekko czosnkowy aromat.

Wędzona papryka nada kiełbaskom lekko dymnego, wędzonego posmaku. Zamiast niej można użyć również wędzonej soli, ale trudniej ją kupić.

Warzywa serwowane w małych pakiecikach łatwiej wtedy zaserwować gościom.

Dodatek oleju w marynacie do kiełbasy spowoduje, że mięso ładnie się przyrumieni i nie przypali.

Materiał promocyjny
podziel się: