Co podać na spotkanie przy grillu?
Trudno wyobrazić sobie letnie wieczory bez grilla. To właśnie na ten moment większość z nas z utęsknieniem czeka przez wiele miesięcy. Gdy nadejdzie więc odpowiednia okazja, warto zaplanować, krok po kroku, co znajdzie się na naszych talerzach. Wybór jest naprawdę duży, a jedynym ograniczeniem jest nasza kreatywność. My jednak stawiamy na "pewniaki" - smaczne, zdrowe i dobrze przyprawione przekąski to klucz dobrego grillowania. Poniżej przedstawiamy naszą top listę.
Idealne kiełbasy na grilla
Zanim przejdziemy do przekąsek i dodatków, zajmijmy się królową grillowych przysmaków – kiełbasą. Na naszej top liście znalazła się aromatyczna kiełbasa swojska z cielęciną Masarnia u Józefa JBB Bałdyga. Nie mogło zabraknąć na niej także Kaszanki Gryczanej tej samej firmy. Zdradzamy, że grillowana w towarzystwie cebuli, z dodatkiem jabłek i przykryta serową pierzynką tworzy połączenie, któremu nie da się oprze, nawet będąc na diecie.
W szerokiej ofercie sklepowej znajdziemy jeszcze sporo różnorodnych przysmaków. Na grillowy ruszt idealnie sprawdzi się także krucha i soczysta Kiełbasa Gospodarska z dodatkiem pieprzu JBB Bałdyga, aromatyczna Kiełbasa z Karkówką JBB Bałdyga, czy tzw. Kiełbasiak Pieczony JBB Bałdyga, który w połączeniu z grillowanym chlebem czy bułką do burgerów stworzy idealną kompozycję.
Na grillu nie zapominajmy także o najmłodszych. Gdy nasze pociechy nie przepadają za tradycyjnymi kiełbasami, alternatywą mogą być małe Kiełbaski bekonowo-serowe JBB Bałdyga lub Kiełbaski białe Koktajlowe JBB Bałdyga. Na koniec znane wszystkim parówki Polanki Klasyczne JBB Bałdyga, które ze względu na swój skład bezpieczne są także dla osób nietolerujących glutenu.
Przekąski na grilla – warzywa w wersji de lux
W sezonie wiosenno-letnim natura obdarzyła nas prawdziwym bogactwem owoców i warzyw. Ze względu na ich prozdrowotne właściwości, są nie tylko wyśmienitą alternatywą dla wegan i wegetarian, ale także świetnym dodatkiem dla fanów tradycyjnej kuchni polskiej. Jeśli jednak takie przekąski kojarzą wam się głównie z surową cukinią i kawałkami papryki, musimy wyprowadzić was z błędu. Na ruszcie może być naprawdę kolorowo i smacznie. Do grillowania idealnie sprawdzą się bakłażany, marchewki, szparagi, kolby kukurydzy, pomidory, cebula, bataty oraz ziemniaki. Grillować można prawie wszystko. A gdy lubimy trochę zabawy, świetnym pomysłem będą także szaszłyki. Wystarczy kilka długich wykałaczek i trochę cierpliwości. Chcecie zaskoczyć domowników? Polecamy przepis na bakłażanowe talarki w boczku.
Smaczne dodatki na grilla
Do gorących przekąsek z grilla polecamy dodatki. Co powiecie na chrupiącą bagietkę, ciągnący ser camembert czy koreczki z Kabanosami Bankietowymi JBB Bałdyga i oliwkami? Do tego sałatka z salcesonem i sosy: czosnkowy lub tysiąca wysp? Na stole nie może zabraknąć także sosów: ketchup, chrzan, musztarda i sos barbecue to oczywiście podstawowy zestaw, bez którego nie może odbyć się żadna impreza, ale ci bardziej zaprawieni w bojach mogą pokusić się o przygotowanie remulady, sosu tzatziki, aioli (lub jego polskiego brata – sosu czosnkowego) oraz lekko pikantnej salsy, która doda charakteru potrawom. Równie pysznie, co kolorowo!
A na koniec, dla fanów łakoci, coś na słodko. Wśród owocowych deserów naszym numerem jeden są grillowane brzoskwinie z cynamonem, banany z miodem i orzechami oraz jabłka z kruszonką i lodami.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Małgorzata Ohme w szczerej rozmowie o rodzicach. "Mama podarowała mi tę śmierć, żeby mnie przeprosić za życie"
- Małgorzata Kożuchowska na zdjęciu z siostrą i mamą. "Jak pięknie podobne"
- Lara Gessler zdradziła płeć drugiego dziecka. Fani: "Jak cudownie"
Źródło zdjęcia głównego: mat. Piotr Mizerski