Meksykańskie tacos z salsą arbuzową i grillowanymi krewetkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki soli
- 185 ml mleka
- 60 g masła
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- opakowanie krewetek
- limonka
- garść posiekanej kolendry
- jedno awokado
- 200 g arbuza
- pół cebuli białej
- papryka zielona
- papryczka jalapeno
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania meksykańskiego tacos z salsą arbuzową i grillowanymi krewetkami
- Zaczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę kukurydzianą i pszenną przesiewamy i łączymy ze sobą.
- W misce podgrzewamy masło, dodajemy do niego sól i następnie zalewamy to mlekiem aby ochłodzić temperaturę. Płyn stopniowo dodajemy do przesianej mąki i mieszamy.
- Gotowe ciasto odkładamy na około 15 minut do odpoczynku. Następnie to wałkujemy i smażymy na patelni po 2 minuty z jednej strony. Krewetki solimy i pieprzymy.
- Grillujemy je łącznie przez 3 minuty.
- Arbuza, awokado, cebulę i paprykę słodką kroimy w drobną kostkę.
- Dodajemy do tego posiekaną kolendrę i wyciśnięty sok z limonki.
- W tacosie układamy salsę, papryczki jalapeno oraz grillowane krewetki.
- Posypujemy jeszcze na wierzchu kolendrą i gotowe.
Zobacz także:
- Polskie pierogi jako meksykańskie taco. Znany kucharz zaskoczył nietypowym daniem
- Kuchnia kibica: chrupiąca cieciorka i tacos na słodko!
- Fiesta mexicana. Gorące dania kuchni meksykańskiej na zimowe wieczory
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Zuza Lisowska
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: