Meksykańskie tacos z arbuzem? To możliwe. Sprawdź przepis Zuzy Lisowskiej

Zuza Lisowska w kuchni Dzień Dobry TVN
Zuza Lisowska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Meksykańskie tacos z arbuzem? Właściwie z salsą arbuzową i grillowanymi krewetkami to niesamowity przepis Zuzy Lisowskiej, który przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN. Zuza prowadzi profil na TikToku pod pseudonimem ARBUZAZUZA. Sprawdź, jak przygotować jej fenomenalny przepis na lato.

Meksykańskie tacos z salsą arbuzową i grillowanymi krewetkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    • 100 g mąki kukurydzianej
      • pół łyżeczki soli
        • 185 ml mleka
          • 60 g masła
            • 3 łyżki oliwy do smażenia
              • opakowanie krewetek
                • limonka
                  • garść posiekanej kolendry
                    • jedno awokado
                      • 200 g arbuza
                        • pół cebuli białej
                          • papryka zielona
                            • papryczka jalapeno
                              • szczypta soli
                                • szczypta pieprzu

                                  Sposób przygotowania meksykańskiego tacos z salsą arbuzową i grillowanymi krewetkami

                                  1. Zaczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę kukurydzianą i pszenną przesiewamy i łączymy ze sobą.
                                    1. W misce podgrzewamy masło, dodajemy do niego sól i następnie zalewamy to mlekiem aby ochłodzić temperaturę. Płyn stopniowo dodajemy do przesianej mąki i mieszamy.
                                      1. Gotowe ciasto odkładamy na około 15 minut do odpoczynku. Następnie to wałkujemy i smażymy na patelni po 2 minuty z jednej strony. Krewetki solimy i pieprzymy.
                                        1. Grillujemy je łącznie przez 3 minuty.
                                          1. Arbuza, awokado, cebulę i paprykę słodką kroimy w drobną kostkę.
                                            1. Dodajemy do tego posiekaną kolendrę i wyciśnięty sok z limonki.
                                              1. W tacosie układamy salsę, papryczki jalapeno oraz grillowane krewetki.
                                                1. Posypujemy jeszcze na wierzchu kolendrą i gotowe.

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło: Zuza Lisowska

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana