Meksykańskie tacos z arbuzem? To możliwe. Sprawdź przepis Zuzy Lisowskiej

Zuza Lisowska w kuchni Dzień Dobry TVN
Zuza Lisowska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Meksykańskie tacos z arbuzem? Właściwie z salsą arbuzową i grillowanymi krewetkami to niesamowity przepis Zuzy Lisowskiej, który przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN. Zuza prowadzi profil na TikToku pod pseudonimem ARBUZAZUZA. Sprawdź, jak przygotować jej fenomenalny przepis na lato.

Meksykańskie tacos z salsą arbuzową i grillowanymi krewetkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki soli
  • 185 ml mleka
  • 60 g masła
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • opakowanie krewetek
  • limonka
  • garść posiekanej kolendry
  • jedno awokado
  • 200 g arbuza
  • pół cebuli białej
  • papryka zielona
  • papryczka jalapeno
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania meksykańskiego tacos z salsą arbuzową i grillowanymi krewetkami

  1. Zaczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę kukurydzianą i pszenną przesiewamy i łączymy ze sobą.
  2. W misce podgrzewamy masło, dodajemy do niego sól i następnie zalewamy to mlekiem aby ochłodzić temperaturę. Płyn stopniowo dodajemy do przesianej mąki i mieszamy.
  3. Gotowe ciasto odkładamy na około 15 minut do odpoczynku. Następnie to wałkujemy i smażymy na patelni po 2 minuty z jednej strony. Krewetki solimy i pieprzymy.
  4. Grillujemy je łącznie przez 3 minuty.
  5. Arbuza, awokado, cebulę i paprykę słodką kroimy w drobną kostkę.
  6. Dodajemy do tego posiekaną kolendrę i wyciśnięty sok z limonki.
  7. W tacosie układamy salsę, papryczki jalapeno oraz grillowane krewetki.
  8. Posypujemy jeszcze na wierzchu kolendrą i gotowe.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości