Fiesta mexicana. Gorące dania kuchni meksykańskiej na zimowe wieczory

Kuchnia meksykańska należy do najbardziej popularnych na świecie, a jej niepowtarzalność zagwarantowała jej miejsce na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Finaliści programu Masterchef zaprezentowali przepisy na przysmaki rodem z Meksyku, które świetnie sprawdzą się w polskie zimowe wieczory.

Tacos Salpicon

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny (łopatka lub karkówka)
    • ½szklanki oregano
      • 2 limonki
        • 6 rzodkiewek
          • 2 papryczki serrano lub inne chilli zielone
            • pęczek kolendry
              • łyżka soli

                Sposób przygotowania:

                Wieprzowinę wkładamy do garnka z wodą, dodajemy oregano i gotujemy do miękkości – około 1,5 godziny.

                Po tym czasie mięso wyciągamy, rozdzielamy na włókna (szarpane) oraz doprawiamy solą i sokiem z limonki.

                Rzodkiewki oraz papryczkę drobno siekamy lub ścieramy na tarce, kolendrę siekamy i mieszamy razem z mięsem.

                Tak przygotowane mięso wkładamy do tortilli i polewamy salsą verde lub roja. Na wierzch dajemy twarożek, kolendrę i odrobinę soku z limonki.

                Tacos z krewetkami, guacamole i czerwoną cebulą (2 porcje)

                Składniki:

                Krewetki

                • 8 krewetek 16/20
                  • 2 łyżki sosu sojowego
                    • 1 łyżka syropu klonowego
                      • sok z ½ limonki
                        • 2 cm imbiru
                          • 1 ząbek czosnku

                            Sposób przygotowania:

                            Krewetki oczyścić i oderwać ogonki. W misce wymieszać sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki, posiekany imbir oraz czosnek. Krewetki wrzucić do marynaty i odstawić.

                            Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć krewetki. Smaż je ok. 5 min do odparowania marynaty.

                            Tacos posmaruj guacamole, połóż krewetki, posyp czerwoną cebulą i świeżą kolendrą.

                            Salsa chile de arbol

                            Składniki:

                            • 1 pomidor czerwony
                              • ½ Cebuli
                                • Czosnek
                                  • Papryczka chile de arbol
                                    • Sól

                                      Sposób przygotowania:

                                      Pomidor, cebulę i czosnek kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnie i smażymy aż będą czarne. Na sam koniec dodajemy suszoną chile de arbol na ok. 30 sekund.

                                      Ściągamy z patelni i blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą do smaku.

                                      Używamy jako salsa do tacos lub mięs z grilla.

                                      Piklowana cebula do tacos

                                      Składniki:

                                      Marynowana czerwona cebula

                                      • 2 czerwone cebule
                                        • 1 pomarańcza
                                          • 2 limonki
                                            • habanero
                                              • cukier, sól, pieprz
                                                • kolendra

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Cebulę pokroić w piórka, zalać gorącą woda aby zmiękła. Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki dodaj przyprawy i zalej cebulę. Na samym końcu wsyp posiekaną kolendrę.

                                                  Składniki:

                                                  • 250 g kukurydzy z puszki
                                                    • 70 ml mleka
                                                      • 90 g mąki ryżowej
                                                        • 65 g masła
                                                          • 2 jajka
                                                            • ½ szklanki cukru
                                                              • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Kukurydzę zblendować razem z mlekiem.

                                                                Białka ubić. Pod koniec ubijania dodawać połowę cukru i ubijać jeszcze przez chwilę.

                                                                W osobnej misce utrzeć masło z drugą połową cukru i żółtkami. Następnie dodawać na przemian mąkę ryżową i masę kukurydzianą z mlekiem. Wymieszać dokładnie. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

                                                                Wlać do foremki/keksówki i piec w 170 stopniach przez 40 minut.

                                                                Składniki:

                                                                Farsz

                                                                • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
                                                                  • ½ białej cebuli
                                                                    • 1 ząbek czosnku
                                                                      • 2 pomidory obrane lub połowa puszki pomidorów
                                                                        • duża garść rodzynek
                                                                          • 1/8 łyżki mielonych goździków
                                                                            • 1/8 łyżki cynamonu
                                                                              • 1 jabłko
                                                                                • 1 gruszka
                                                                                  • 500 ml bulionu lub wody
                                                                                    • olej
                                                                                      • opcjonalnie 2 brzoskwinie

                                                                                        Sos

                                                                                        • 50 g orzechów włoskich
                                                                                          • 80 g serka typu philadelphia
                                                                                            • 150 ml śmietanki 30%
                                                                                              • sól

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Po chwili dorzucić mięso mielone, posolić dużą szczyptą soli, dodać goździki i cynamon. Następnie podsmażać przez około 10 minut.

                                                                                                Jabłko, gruszkę oraz brzoskwinie (jeśli używasz) pokroić w drobną kosteczkę i dodać na patelnię, Podsmażyć kilka minut. Następnie dodać pomidory, podsmażyć kilka chwil i zalać bulionem lub wodą (jeśli nie używasz brzoskwiń można dolać również odrobinę soku jabłkowego lub innego). Dusić około 20 -25 minut i zredukować sos aby zostało go tyle, że mięso było nim pokryte, ale nie utopione. Doprawić solą i pieprzem.

                                                                                                Aby przygotować sos zblenduj na drobny pył orzechy, następnie dodaj serek i śmietankę oraz szczyptę soli i zblenduj.

                                                                                                Podawaj w tortillach, polane sosem, posypane kolendrą, pietruszką lub granatem.

                                                                                                Tortille z masa harina:

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 250 g mąki MASA HARINA (HARIMASA)
                                                                                                  • 250 ml ciepłej wody
                                                                                                    • sól

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      Mąkę zalać ciepłą wodą, dodać dużą szczyptę soli i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki lub wody. Gotową masę najlepiej przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Tortille wtedy są lepsze. Jeśli się spieszycie możecie smażyć od razu.

                                                                                                      Kulki wielkości orzecha rozgniatać cienko za pomocą maszynki do tortilli lub garnka, miski, deski do krojenia patelni z prostym spodem używając folii spożywczej. Możecie też zwyczajnie wałkować tortille,

                                                                                                      Piec na rozgrzanej patelni z obu stron.

                                                                                                      UWAGA! Tortille można również usmażyć w głębokim tłuszczu. Można smażyć same placki lub nadziać je farszem i wtedy smażyć.

                                                                                                      Guacamole

                                                                                                      Składniki:

                                                                                                      • dojrzałe awokado hass lub zwykłe
                                                                                                        • 1 limonka
                                                                                                          • ½ czerwonej cebuli średniej
                                                                                                            • 1 pomidor lub kilka koktajlowych
                                                                                                              • garść kolendry
                                                                                                                • opcjonalnie chili serrano
                                                                                                                  • sól i pieprz

                                                                                                                    Tak naprawdę wszystkie składniki możecie dodawać na oko oraz doprawiać do smaku.

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    Awokado przekrój na pół. Za pomocą noża wyciągnij pestkę. Łyżką wyciągnij połówki awokado i wrzuć do miski. Widelcem rozgnieć awokado lekko je napowietrzając. Wyciśnij do miski sok z limonki i wymieszaj.

                                                                                                                    Posiekaj drobno cebulkę. Z dużego pomidora usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w drobną kosteczkę. Jeśli używasz pomidorów koktajlowych to pokrój je na ćwiartki. Kolendrę posiekaj drobno i wszystko wymieszaj z awokado. Jeśli używasz chilli posiekaj je bardzo drobno, tyle ile chcesz. Pamiętaj, że chilli jest bardzo pikantne. Przypraw solą i pieprzem.

                                                                                                                    Jedz od razu, gdyż guacamole najlepsze jest na świeżo. Podawaj z nachosami lub tostami, na kanapkę lub jako dodatek do dań meksykańskich i innych.

                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                    • pomidory zielone
                                                                                                                      • ½ cebuli
                                                                                                                        • ząbek czosnku
                                                                                                                          • jalapeno lub habanero
                                                                                                                            • sól

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              Na suchej patelni przypiec pomidora i cebulę z każdej strony (aż będzie przypalony), dorzucić czosnek i chilli, ale przypiekać tylko chwilę.

                                                                                                                              Wszystko wrzucić do blendera i zmiksować na gładki sos, przyprawić solą.

                                                                                                                              Sos przełożyć do garnuszka i podgotować kilka minut, aby go delikatnie zredukować.

                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                              Ciasto

                                                                                                                              • 450 gr smalcu (ew. oleju kukurydzianego)
                                                                                                                                • 750 ml bulionu
                                                                                                                                  • 2 łyżki soli

                                                                                                                                    Farsz:

                                                                                                                                    • ½ kg wieprzowiny pokrojonej w dużą kostkę
                                                                                                                                      • 2 cebule
                                                                                                                                        • 6 ząbków czosnku
                                                                                                                                          • 2 suszone chili (np. Ancho), namoczone
                                                                                                                                            • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
                                                                                                                                              • 2 liście laurowe, drobno pokruszone
                                                                                                                                                • ½ łyżeczki mielonego kminu
                                                                                                                                                  • łyżka oleju
                                                                                                                                                    • 20 liści kukurydzy świeżych lub suszonych (można je dostać w sklepach z orientalną żywnością)

                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                      Mięso włożyć do garnka. Dodać 3 ząbki czosnku i jedną cebulę, przeciętą na pół. Zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. trzech kwadransów.

                                                                                                                                                      Przygotować ciasto: podgrzać bulion, a gdy będzie gorący wymieszać go z masa harina i solą.

                                                                                                                                                      W misce umieścić smalec i miksować go kilka minut, aż zrobi się bardzo miękki i lekki (będzie dobrze przygotowany, gdy jego kawalątek wrzucony do wody nie zatonie).

                                                                                                                                                      Gdy tłuszcz będzie gotowy porcjami dodawać masa harina, tak aby powstało jednorodne ciasto.

                                                                                                                                                      Jeśli używa się suszonych liści kukurydzy zalać je wrzątkiem i moczyć ok. pół godziny

                                                                                                                                                      W międzyczasie, ugotowane mięso odcedzić (zachować 7 – 8 łyżek wywaru) i używając widelca porwać na włókna.

                                                                                                                                                      Posiekać pozostałą cebulę oraz czosnek, a także namoczone chili.

                                                                                                                                                      Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na niej czosnek, cebulę oraz chili.

                                                                                                                                                      Dodać pozostałe przyprawy i doprawić solą. Smażyć 3 minuty, po czym dodać mięso i pozostały płyn z gotowania.

                                                                                                                                                      Smażyć mieszając, aż płyn całkiem się wchłonie. Odstawić do wystygnięcia.

                                                                                                                                                      Liście obsuszyć. Rozłożyć na nich ciasto, a na nim farsz. Całość złożyć w formie paczuszki i zwinąć w liść.

                                                                                                                                                      Tamale ułożyć obok siebie na sztorc, w koszyczku do gotowania na parze.

                                                                                                                                                      Gotować na parze około godziny – dobre będą gdy ciasto swobodnie odklei się od liścia.

                                                                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                                                                      Kubańskie smaki w DDTVN

                                                                                                                                                      Świąteczne lizaki i szaszłyki Grincha. Przepisy na świąteczne słodkości

                                                                                                                                                      Lepienie pierogów – sprawdzone sposoby

                                                                                                                                                      Autor: Agata Polak

                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości