Statystyczny Polak zjada średnio 2,5 kilograma śledzia rocznie. To bardzo dobra wiadomość zważywszy na to, że ryby te są niezwykle zdrowe, lekko strawne i bardzo łatwo dostępne. Śledzie zawierają bardzo dużo minerałów, pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 oraz witaminy B12 i D. Mimo dużych ilości zdrowych tłuszczy, śledzie są niskokaloryczne i można je jeść do woli.
Jakie są rodzaje śledzi?
- Śledzie surowe – nie są zbyt popularne, ponieważ im dalej od morza, tym trudniej je kupić. Ryba tego typu jest dość oścista i nadaje się głównie do smażenia, ale sprawdzi się też do pieczenia w piekarniku i gotowania na parze;
- Śledzie solone – wypatroszone ryby bez głowy są konserwowane w mocnej solance. Moczenie jest koniecznym krokiem, podobnie jak usunięcie skóry i kręgosłupa. Tak przygotowane filety nadają się do przyrządzania śledzi w oleju, sałatek śledziowych oraz śledzi marynowanych. Sprawdzą się jako przystawki, składniki sałatek, a także w formie smażonej;
- Matiasy, matjasy – inaczej śledzie filetowane. Pozbawia się je skóry i konserwuje w mniej stężonej solance (16%). Nadają się do jedzenia po krótkim moczeniu (1-2 godziny, czasem mniej - w zależności od upodobań kulinarnych). Matiasy można przyrządzać w oleju, oliwie i occie, bardzo dobrze pasują do sałatek, do podawania w śmietanie jako danie obiadowe oraz do smażenia po panierowaniu;
- Uliki – rzadziej dostępna wersja matiasów. Na ogół występują w formie marynowanej, są mniejsze i bardziej tłuste. Przyrządza się je tak, jak matiasy, aczkolwiek nie nadają się do smażenia;
- Śledzie marynowane – formą również przypominają matiasy, ale konserwuje się je w zalewie octowej rozmaitymi dodatkami;
- Śledzie wędzone – filetuje się je zarówno ze skórą, jak i bez. Najpierw posypuje się je solą lub moczy w solance, po czym wędzi na zimno. Można jeść je z chlebem, w sałatkach i pod postacią past śledziowych;
- Piklingi - śledzie wędzone w całości - ze skórą i głową, oraz z ośćmi. Przyrządza się je tak, jak śledzie wędzone.
Zobacz też:
Czy dziczyzna jest zdrowa? Jak ją przyrządzać i jak marynować?
Zdobienie pierników – jak to zrobić przy użyciu lukru, czekolady i ozdób do pierników?
Tarta z rabarbarem i truskawkami – najlepsze przepisy
Autor: Agata Polak
podziel się: