Dziczyzna ma wysoką wartość odżywczą i jest niskokaloryczna. Zanim przejdzie się do jej obróbki termicznej niezbędne jest skruszenie mięsa. Konieczne jest też przygotowanie odpowiedniej marynaty do dziczyzny.

Dziczyznę można piec, dusić, grillować, a nawet smażyć. Powinny z niej jednak zrezygnować kobiety w ciąży. Osoby zastanawiające się z czym podawać dziczyznę mogą serwować ją np. z grzybami leśnymi.

Więcej:

Dziczyzna – co to za mięso?

Dziczyzna, czyli mięso z ubitej zwierzyny, to szerokie pojęcie . Wyróżnia się dziczyznę grubą (np. dzik), drobną (np. zając) i dzikie ptactwo (np. bażant). Najpopularniejszym rodzajem dziczyzny jest ta pochodząca od dzika. Smak jego mięsa jest podobny do smaku wieprzowiny, jedyną różnicą jest charakterystyczny leśny aromat. W związku z tym, że mięso dzika łatwiej jest zdobyć niż np. sarninę, nie trzeba długo szukać odpowiedzi na pytanie jak przygotować danie z tego gatunku dziczyzny. Przepisy na zrazy z dzika, zupę z dziką czy grochówkę myśliwską są łatwo dostępne m.in. w książkach poświęconych kuchni myśliwskiej. Jeśli chodzi o mięso z jelenia to jest ono ciemnobrązowe i posiada charakterystyczny aromat. Każdy kto zastanawia się jak przyrządzić dziczyznę z jelenia może spróbować przygotować tradycyjną pieczeń z przyprawami. Smak mięsa z jelenia można podkreślić sosem koperkowym. Doskonałą propozycją na niedzielny obiad będzie również potrawa z sarniny, o której można powiedzieć, że jest mięsem lekko słodkawym, soczystym i zdrowym. Każdy, kto nie miał jeszcze okazji próbować tego gatunku mięsa, powinien zdecydować się na pieczony comber z sarny.

W Polsce przed wiekami dużą popularnością cieszyło się dzikie ptactwo , np. przepiórki, które dziś objęte są ścisłą ochroną gatunkową. Poza naszym krajem w dalszym ciągu dozwolone jest zabijanie przepiórek, z których przyrządza się potrawki. Mięso z przepiórki jest bardzo chude, dlatego najlepiej piec je w kawałkach słoniny. W ten sam sposób przygotowuje się kuropatwę. Podstawą tradycyjnej kuchni staropolskiej są też potrawy z bażanta. Z uwagi na specyficzny zapach mięsa z bażanta, jego tuszę należy dość długo marynować w ziołach i przyprawach. Bażanta dobrze jest przyrządzić w śmietanie.

Dziczyzna – wartości odżywcze

Dziczyzna coraz częściej gości na naszych stołach. Mięso to cenione jest ze względów smakowych i dietetycznych. Konsumenci szukający odpowiedzi na pytanie czy dziczyzna jest zdrowa, powinni dowiedzieć się czegoś więcej na temat makro- i mikroskładników znajdujących się w jej składzie.

Dziczyzna, doceniana za wartości odżywcze , zawiera dużą ilość łatwostrawnego białka i zdecydowanie mniej tłuszczu niż mięso ze zwierząt hodowlanych. Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, witamin z grupy B. W porównaniu z mięsem zwierząt hodowlanych dziczyzna zawiera niewielką ilość kolagenu. Obfituje w aminokwasy egzogenne, których ciało człowieka nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Ponadto dziczyzna jest produktem niskokalorycznym.

Należy podkreślić, że mimo bardzo dobrej wartości odżywczej, ten gatunek mięsa nie jest dla każdego. Dziczyzna może być źródłem włośnicy, dlatego powinny na nią uważać kobiety w ciąży . Dotyczy to wyrobów nieznanego pochodzenia.

Mięso z dzika – jak przygotować?

Ile kosztuje dziczyzna? Ceny za kilogram produktu są dość wysokie. Zależą one od fragmentu zwierzęcia, z którego wycięto mięso, np. łopatka z sarny kosztuje mniej niż comber. Druga sprawa, o której warto wspomnieć, to fakt, że dziczyzna, którą uwzględniają przepisy kuchni myśliwskiej, jest produktem dość wymagającym . Kucharz powinien wziąć pod uwagę np. wiek zwierzęcia. Jednoroczne lub dwuletnie warchlaki mają delikatne mięso, które można wykorzystać krótko po zakupie. Mięso od starszej sztuki wymaga skruszenia, np. poprzez zawieszenie wypatroszonego dzika w przewiewnym miejscu na kilka (maksymalnie kilkanaście) dni. Zamiast tego można po prostu zamrozić mięso na minimum dwa tygodnie.

Mięso z probówki naszą przyszłością?

Jak marynować dziczyznę?

Tak samo jak skruszanie ważne jest marynowanie mięsa, które nadaje odpowiedniego aromatu. Przygotowując dziczyznę nie zawsze należy korzystać z tej samej bejcy. Marynata do mięsa z dzikiej zwierzyny z reguły przygotowywana jest z czerwonego wina, natomiast do ptactwa z wina białego. Poza trunkiem bardzo ważne są przyprawy, zioła, warzywa, ocet winny i olej. Przygotowując marynatę do dziczyzny, warto zaopatrzyć się w rozmaryn, tymianek, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, majeranek, jagody jałowca, pieprz, gorczycę, lubczyk, seler, por, marchew.

Dziczyzna z grilla czy pieczona?

Najpopularniejszą metodą przygotowywania dziczyzny jest pieczenie. Aby dziczyzna pieczona w piekarniku mogła być smaczna i soczysta, dobrze jest posmarować ją masłem, a w trakcie pieczenia polewać sosem. Duże grono miłośników ma też duszona dziczyzna, którą przed obróbką termiczną warto jest podzielić na małe kawałki. Dobrym pomysłem jest też dziczyzna z grilla , np. w formie szaszłyków. Nie mniej smaczna może okazać się dziczyzna smażona na patelni.

Z czym podawać dziczyznę? Ten rodzaj mięsa doskonale komponuje się produktami naturalnymi, np. grzybami leśnymi.

Co sądzisz o tym artykule?
87
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0