Ziemniaki z grilla na wiele sposobów. Poznaj przepisy na pyszne kartofelki

Sałatka z gniecionych ziemniaków hitem TikToka i Instagrama
Grillujemy ziemniaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Łukasz Gamoń przygotował pyszne dania z ziemniaków, które idealnie nadadzą się na grilla, ale nie tylko. Poznaj jego przepisy i ciesz się smakiem pysznych kartofelków na wiele sposobów.

Ziemniaki Hasselback z serem, pesto z czosnku niedźwiedziego i szynką dojrzewającą

Składniki na 10 porcji:

  • 10 ziemniaków średniej wielkości,
    • 200 g szynki dojrzewającej,
      • 500 g sera wędzonego,
        • 500 g świeżego czosnku niedźwiedziego,
          • 1 l oliwy z oliwek,
            • sól morska,
              • pieprz młotkowany,
                • 200 g sera mozzaella w wiórkach,
                  • świeży tymianek,
                    • rozmaryn.

                      Sposób przygotowania:

                      Umyte ziemniaki nacinamy cienko w plasterki, ale nie do końca. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy oliwą i podpiekamy na grillu lub w żeliwnym naczyniu około 20 min w 200 st. C. Po podpieczeniu w miejsca nacięcia wkładamy świeży tymianek, szynkę i ser, doprawiamy i smarujemy oliwą i zapiekamy do miękkości. Gotowe można podać z sosem czosnkowym.

                      Bataty grillowane z gorgonzolą i gruszką na ostro

                      Składniki:

                      • 5 dużych batatów,
                        • 5 słodkich gruszek,
                          • 400 g gorgonzoli,
                            • 50 g ostrych papryczek,
                              • 100 g zielonej pietruszki,
                                • 2 opakowania czerwonych papryczek faszerowanych serkiem
                                  • 100 ml oliwy,
                                    • pieprz,
                                      • sól.

                                        Sposób przygotowania:

                                        Umyte bataty kroimy w plastry grubości 1 cm, doprawiamy solą pieprzem i oliwą. Grillujemy z obu stron do miękkości. Gruszkę grillujemy tak samo jak bataty. Na grillowane bataty kładziemy gruszkę, na nią gorgonzolę i posiekaną papryczkę chili oraz pokrojone w łódeczki faszerowane papryczki. Zapiekamy i podajemy z świeżo posiekaną natką pietruszki.

                                        Ziemniaki zapiekane w folii z krupniokiem (kaszanką) i kapustą

                                        Składniki:

                                        • 20 młodych ziemniaków,
                                          • 6 krupnioków (kaszanek)
                                            • 1 kg młodej kapusty,
                                              • 20 plastrów boczku,
                                                • sól,
                                                  • pieprz.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Umyte ziemniaki grillujemy zawinięte w folię do miękkości z solą i pieprzem. Z kaszanki i kapusty robimy nadzienie (razem mieszamy). Upieczone ziemniaki kroimy w plastry lub wydrążamy, a następnie albo ziemniaki nadziewamy farszem z kaszanki i owijamy boczkiem, albo ziemniaki układamy na folii, a na nie farsz i boczek. W tym i tym przypadku grillujemy około 20 min.

                                                    Ziemniaki pieczone z farszem z krewetek i ogórków kiszonych na miodzie, z sosem chimichurri

                                                    Składniki:

                                                    • 10 czerwonych ziemniaków średniej wielkości,
                                                      • 500 g kiszonych ogórków,
                                                        • 16-21 krewetek surowych, obranych z ogonkie,
                                                          • 200 ml miodu,
                                                            • sól,
                                                              • pieprz,
                                                                • 200 g natki pietruszki,
                                                                  • 200 g świeżego oregano,
                                                                    • 4 papryczki czhili,
                                                                      • główna czosnku,
                                                                        • 5 kulek mozzarelli.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Umyte ziemniaki solimy, pieprzymy i grillujemy do miękkości. Krewetki surowe kroimy razem z ogórkiem kiszonym na farsz, dodajemy odrobinę ziół. Upieczone ziemniaki wydrążamy i wypełniamy farszem z krewetek, na górę kładziemy plaster mozzarelli i grillujemy do zrumienienia. W międzyczasie robimy sos chimichurri, pietruszkę, oregano, czosnek, papryczki - wszystko razem miksujemy, z dodatkiem soli i pieprzu, na gładką masę. Upieczone ziemniaki możemy podać na ciepło lub zimno z sosem.

                                                                          Młode ziemniaki w boczku lub szaszłyk z młodych ziemniaków z boczkiem i kiełbasą

                                                                          Składniki:

                                                                          • 20 małych, młodych ziemniaków,
                                                                            • 500 g kiełbasy,
                                                                              • 20 plastrów wędzonego boczku,
                                                                                • sól,
                                                                                  • pieprz,
                                                                                    • przyprawa do ziemniaków,
                                                                                      • mały ketchup z czosnkiem
                                                                                        • 100 g świeżego kopru,
                                                                                          • wykałaczki.

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Umyte ziemniaki delikatnie smarujemy oliwą, przyprawiamy przyprawą i owijamy boczkiem i grillujemy do miękkości. Szaszłyki - ziemniaki kroimy w plastry grubsze plastry przekładamy kiełbasą i boczkiem smarujemy oliwą i przyprawami grillujemy do zrumienienia. Podajemy z czosnkowym ketchupem.

                                                                                            Banan pieczony w całości z sosem czekoladowym

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 10 bananów,
                                                                                              • sos czekoladowy,
                                                                                                • opaowanie kakaowych ciasteczek z białym kremem.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Umyte banany w skórkach kładziemy na grilla i grillujemy do miękkości, aż skórka będzie czarna. Banany wykładamy na talerz, rozcinamy i polewamy polewą, całość posypujemy zgniecionymi kakaowymi ciasteczkami z białym kremem.

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Autor: Teofila Siewko, Teofila Siewko

                                                                                                  Źródło: Łukasz Gamoń

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości