Ziemniaki z grilla na wiele sposobów. Poznaj przepisy na pyszne kartofelki

Sałatka z gniecionych ziemniaków hitem TikToka i Instagrama
Grillujemy ziemniaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Łukasz Gamoń przygotował pyszne dania z ziemniaków, które idealnie nadadzą się na grilla, ale nie tylko. Poznaj jego przepisy i ciesz się smakiem pysznych kartofelków na wiele sposobów.

Ziemniaki Hasselback z serem, pesto z czosnku niedźwiedziego i szynką dojrzewającą

Składniki na 10 porcji:

  • 10 ziemniaków średniej wielkości,
  • 200 g szynki dojrzewającej,
  • 500 g sera wędzonego,
  • 500 g świeżego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 l oliwy z oliwek,
  • sól morska,
  • pieprz młotkowany,
  • 200 g sera mozzaella w wiórkach,
  • świeży tymianek,
  • rozmaryn.

Sposób przygotowania:

Umyte ziemniaki nacinamy cienko w plasterki, ale nie do końca. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy oliwą i podpiekamy na grillu lub w żeliwnym naczyniu około 20 min w 200 st. C. Po podpieczeniu w miejsca nacięcia wkładamy świeży tymianek, szynkę i ser, doprawiamy i smarujemy oliwą i zapiekamy do miękkości. Gotowe można podać z sosem czosnkowym.

Bataty grillowane z gorgonzolą i gruszką na ostro

Składniki:

  • 5 dużych batatów,
  • 5 słodkich gruszek,
  • 400 g gorgonzoli,
  • 50 g ostrych papryczek,
  • 100 g zielonej pietruszki,
  • 2 opakowania czerwonych papryczek faszerowanych serkiem
  • 100 ml oliwy,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Umyte bataty kroimy w plastry grubości 1 cm, doprawiamy solą pieprzem i oliwą. Grillujemy z obu stron do miękkości. Gruszkę grillujemy tak samo jak bataty. Na grillowane bataty kładziemy gruszkę, na nią gorgonzolę i posiekaną papryczkę chili oraz pokrojone w łódeczki faszerowane papryczki. Zapiekamy i podajemy z świeżo posiekaną natką pietruszki.

Ziemniaki zapiekane w folii z krupniokiem (kaszanką) i kapustą

Składniki:

  • 20 młodych ziemniaków,
  • 6 krupnioków (kaszanek)
  • 1 kg młodej kapusty,
  • 20 plastrów boczku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Umyte ziemniaki grillujemy zawinięte w folię do miękkości z solą i pieprzem. Z kaszanki i kapusty robimy nadzienie (razem mieszamy). Upieczone ziemniaki kroimy w plastry lub wydrążamy, a następnie albo ziemniaki nadziewamy farszem z kaszanki i owijamy boczkiem, albo ziemniaki układamy na folii, a na nie farsz i boczek. W tym i tym przypadku grillujemy około 20 min.

Ziemniaki pieczone z farszem z krewetek i ogórków kiszonych na miodzie, z sosem chimichurri

Składniki:

  • 10 czerwonych ziemniaków średniej wielkości,
  • 500 g kiszonych ogórków,
  • 16-21 krewetek surowych, obranych z ogonkie,
  • 200 ml miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 200 g natki pietruszki,
  • 200 g świeżego oregano,
  • 4 papryczki czhili,
  • główna czosnku,
  • 5 kulek mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Umyte ziemniaki solimy, pieprzymy i grillujemy do miękkości. Krewetki surowe kroimy razem z ogórkiem kiszonym na farsz, dodajemy odrobinę ziół. Upieczone ziemniaki wydrążamy i wypełniamy farszem z krewetek, na górę kładziemy plaster mozzarelli i grillujemy do zrumienienia. W międzyczasie robimy sos chimichurri, pietruszkę, oregano, czosnek, papryczki - wszystko razem miksujemy, z dodatkiem soli i pieprzu, na gładką masę. Upieczone ziemniaki możemy podać na ciepło lub zimno z sosem.

Młode ziemniaki w boczku lub szaszłyk z młodych ziemniaków z boczkiem i kiełbasą

Składniki:

  • 20 małych, młodych ziemniaków,
  • 500 g kiełbasy,
  • 20 plastrów wędzonego boczku,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do ziemniaków,
  • mały ketchup z czosnkiem
  • 100 g świeżego kopru,
  • wykałaczki.

Sposób przygotowania:

Umyte ziemniaki delikatnie smarujemy oliwą, przyprawiamy przyprawą i owijamy boczkiem i grillujemy do miękkości. Szaszłyki - ziemniaki kroimy w plastry grubsze plastry przekładamy kiełbasą i boczkiem smarujemy oliwą i przyprawami grillujemy do zrumienienia. Podajemy z czosnkowym ketchupem.

Banan pieczony w całości z sosem czekoladowym

Składniki:

  • 10 bananów,
  • sos czekoladowy,
  • opaowanie kakaowych ciasteczek z białym kremem.

Sposób przygotowania:

Umyte banany w skórkach kładziemy na grilla i grillujemy do miękkości, aż skórka będzie czarna. Banany wykładamy na talerz, rozcinamy i polewamy polewą, całość posypujemy zgniecionymi kakaowymi ciasteczkami z białym kremem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości