Pieczone słodkie ziemniaki z parmezanem i czerwonym sosem chimichuri
Składniki:
- 5 słodkich ziemniaków
- 3 jajka
- 200 g tartego drobno parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- łyżka czosnku w proszku, suszonego oregano, papryki wędzonej
- mały pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżki pieperzu cayenne
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Umyj i pokrój na ćwiartki słodkie ziemniaki. Ubij jajka w średniej misce (wystarczająco dużej, aby w późniejszym etapie zanurzyć w niej krążki ziemniaków) i odłóż na bok.
W średniej wielkości misce miksującej wymieszaj tarty parmezan, sól, pieprz, czosnek w proszku, posiekaną pietruszkę, suszone oregano, paprykę wędzoną i pieprz cayene.
Zanurz każdy kawałek ziemniaka w ubitych jajkach, a następnie zanurz w mieszance przypraw z parmezanem. Strząśnij nadmiar mieszanki, następnie ziemniaki ułoż w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut lub do momentu, aż powłoka stanie się złotobrązowa.
Wyjmij z piekarnika i podawaj z sosem.
Sos do batatów
Składniki
- łyżeczka chili w proszku
- 5 czosnków
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 2 posiekane cebule szalotki
- łyżka słodkiej wędzonej papryki
- łyżka soli
- 200 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- łyżka kuminu w proszku
Sposób przyrządzenia:
Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodaj czosnek, natkę i szalotkę i utrzyj te składnik w moździerzu. Na koniec dodaj oliwę i czerwony ocet winny.
Zobacz także:
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - kilka przepisów na to, jak ją wykonać
- Ziemniaczane talarki zapiekane z kminkiem. Sprawdzony przepisy Patrycji Sołtysik
- Ziemniaczane smaki, czyli kluski śląskie, kopytka i gnocchi Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF