Pieczone ziemniaki z parmezanem i czerwonym sosem chimichuri według przepisu Sebastiana Olmy

Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki z przepisu Sebastiana Olmy
Źródło: Aleksandr Zubkov/Getty Images
Ziemniaki królują w kuchni Dzień Dobry TVN. Sebastian Olma przygotowuje dania na bazie tego niezwykle popularnego w naszym kraju warzywa. Sprawdź przepis na pieczone ziemniaki z parmezanem i czerwonym sosem chimichuri.

Pieczone słodkie ziemniaki z parmezanem i czerwonym sosem chimichuri

Składniki:

  • 5 słodkich ziemniaków
  • 3 jajka
  • 200 g tartego drobno parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka czosnku w proszku, suszonego oregano, papryki wędzonej
  • mały pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżki pieperzu cayenne

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Umyj i pokrój na ćwiartki słodkie ziemniaki. Ubij jajka w średniej misce (wystarczająco dużej, aby w późniejszym etapie zanurzyć w niej krążki ziemniaków) i odłóż na bok.

W średniej wielkości misce miksującej wymieszaj tarty parmezan, sól, pieprz, czosnek w proszku, posiekaną pietruszkę, suszone oregano, paprykę wędzoną i pieprz cayene.

Zanurz każdy kawałek ziemniaka w ubitych jajkach, a następnie zanurz w mieszance przypraw z parmezanem. Strząśnij nadmiar mieszanki, następnie ziemniaki ułoż w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut lub do momentu, aż powłoka stanie się złotobrązowa.

Wyjmij z piekarnika i podawaj z sosem.

Sos do batatów

Składniki

  • łyżeczka chili w proszku
  • 5 czosnków
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 posiekane cebule szalotki
  • łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • łyżka soli
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • łyżka kuminu w proszku

Sposób przyrządzenia:

Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodaj czosnek, natkę i szalotkę i utrzyj te składnik w moździerzu. Na koniec dodaj oliwę i czerwony ocet winny.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości