Pieczone ziemniaki z parmezanem i czerwonym sosem chimichuri według przepisu Sebastiana Olmy

Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki z przepisu Sebastiana Olmy
Źródło: Aleksandr Zubkov/Getty Images
Ziemniaki królują w kuchni Dzień Dobry TVN. Sebastian Olma przygotowuje dania na bazie tego niezwykle popularnego w naszym kraju warzywa. Sprawdź przepis na pieczone ziemniaki z parmezanem i czerwonym sosem chimichuri.

Pieczone słodkie ziemniaki z parmezanem i czerwonym sosem chimichuri

Składniki:

  • 5 słodkich ziemniaków
    • 3 jajka
      • 200 g tartego drobno parmezanu
        • sól, pieprz do smaku
          • łyżka czosnku w proszku, suszonego oregano, papryki wędzonej
            • mały pęczek posiekanej natki pietruszki
              • 1/4 łyżki pieperzu cayenne

                Sposób przyrządzenia:

                Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Umyj i pokrój na ćwiartki słodkie ziemniaki. Ubij jajka w średniej misce (wystarczająco dużej, aby w późniejszym etapie zanurzyć w niej krążki ziemniaków) i odłóż na bok.

                W średniej wielkości misce miksującej wymieszaj tarty parmezan, sól, pieprz, czosnek w proszku, posiekaną pietruszkę, suszone oregano, paprykę wędzoną i pieprz cayene.

                Zanurz każdy kawałek ziemniaka w ubitych jajkach, a następnie zanurz w mieszance przypraw z parmezanem. Strząśnij nadmiar mieszanki, następnie ziemniaki ułoż w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut lub do momentu, aż powłoka stanie się złotobrązowa.

                Wyjmij z piekarnika i podawaj z sosem.

                Sos do batatów

                Składniki

                • łyżeczka chili w proszku
                  • 5 czosnków
                    • pęczek posiekanej natki pietruszki
                      • 2 posiekane cebule szalotki
                        • łyżka słodkiej wędzonej papryki
                          • łyżka soli
                            • 200 ml oliwy z oliwek
                              • 2 łyżki czerwonego octu winnego
                                • łyżka kuminu w proszku

                                  Sposób przyrządzenia:

                                  Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodaj czosnek, natkę i szalotkę i utrzyj te składnik w moździerzu. Na koniec dodaj oliwę i czerwony ocet winny.

                                  Zobacz także:

                                  Źródło: Sebastian Olma

                                  Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana