Jesienne owoce... na wytrawnie! Wypróbuj niesamowite przepisy Andrzeja Polana i zachwyć swoje podniebienie

Andrzej Polan
Jesienne owoce... na wytrawnie - składniki i przepisy
Źródło: Michał Woźniak/East News
Poznaj fenomenalne przepisy na owoce na wytrawnie z kuchni Dzień Dobry TVN w wykonaniu Andrzeja Polana. Sprawdź, jak zrobić ciasto z 3 serami, gruszkami i boczkiem, zupę z jabłek, suma w occie ze śliwkami, schab z kością z rengoldami i kapustą, a także kurczaka w winogronach.

Ciasto z 3 serami, gruszkami i boczkiem - przepis

Składniki na ciasto:

  • 900 g mąki,
    • 500 ml wody,
      • 25 g drożdży,
        • 15 g soli.

          Składniki na farsz:

          • 10 gruszek,
            • kiść zielonych winogron,
              • świeży rozmaryn,
                • 250 g sera mascarpone,
                  • 2 łyżki miodu,
                    • 300 g wędzonego boczki,
                      • 250 g sera pleśniowego typu lazur,
                        • 250 g sera mozzarella w bloku,
                          • oregano.

                            Sposób przygotowania:

                            Ze składników na ciasto w temperaturze pokojowej wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

                            Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto smarujemy olejem, wykładamy jako pierwszy ser mascarpone wymieszany z miodem i drobno posiekanym rozmarynem i czarnym pieprzem. Pieczemy w temp. 250 stopni przez około 10 minut. Na podpieczony blat z mascarpone wysypujemy połowę mozzarelli, kawałki gruszek, ponownie mozzarella i ser pleśniowy. Na koniec wysmażony boczek na chrupiące skwarki. Przed podaniem ciasto posypujemy rozmarynem i czarnym pieprzem.

                            Zupa z jabłek i dyni z serem solankowym - przepis

                            Składniki:

                            • 6 jabłek,
                              • 1 kg dyni,
                                • ser solankowy,
                                  • masło klarowane do smażenia,
                                    • imbir, kolendra, kumin,
                                      • szczypiorek,
                                        • miód do smaku,
                                          • rosół lub włoszczyzna,
                                            • sól i pieprz do smaku,
                                              • śmietanka 36%,
                                                • sok jabłkowy,
                                                  • ostra papryka.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Na maśle z miodem przesmażamy jabłka, dodajemy przyprawy. Przesmażone jabłka zalewamy rosołem lub bulionem z gotowanej włoszczyzny i sokiem jabłkowym. Dynię kroimy w grubszą kostkę i solimy, jedno jabłko kroimy w cienkie plasterki, polewamy miodem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do uzyskania pięknego złotego koloru. Do zupy dodajemy śmietankę, miksujemy na krem. Do zupy dodajemy kawałki pieczonej dyni, chipsy z ziemniaka i posypujemy serem.

                                                    Schab z kością z renglodami i kapustą - przepis

                                                    Składniki:

                                                    • 6 kotletów schabowych z kością,
                                                      • 3 łyżki ostrej musztardy,
                                                        • 2 łyżki miodu do marynaty,
                                                          • olej rzepakowy,
                                                            • 2 cebule czerwone,
                                                              • świeży tymianek,
                                                                • kilka czerwonych śliwek,
                                                                  • 3 kapusty Pak Choi,
                                                                    • masło klarowane,
                                                                      • szczypiorek.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Z musztardy, masła, czarnego pieprzu, oleju oraz pokrojonego szczypiorku przygotowujemy marynatę, w której umieszczamy nasze kotlety, które wcześniej lekko rozbijamy tłuczkiem. Na maśle przesmażamy cebulę czerwoną pokrojoną w ćwiartki lub ósemki. Ważne, aby cebula nam się delikatnie przyrumieniła.

                                                                        Do cebuli dodajemy śliwki, tymianek i smażymy do całkowitego prawie rozpadnięcia się. Pak choi przekrawamy na połówki i przesmażamy od strony przekrojonej na maśle klarowanym, posypując solą i pieprzem. Kiedy tylko lekko nam się podrumieni, zdejmujemy z patelni. Zamarynowane mięso grillujemy na patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerz wykładamy porcje renglod, kapustę i na wierzch kotlet z kostką. Wszystko posypujemy czarnym pieprzem i solą.

                                                                        Sum w occie ze śliwkami - przepis

                                                                        Składniki:

                                                                        • 1 kg śliwek (różnych: węgierek, renglod, mirabelek itp.),
                                                                          • 1 kg filetu z suma,
                                                                            • 4 czerwone cebule,
                                                                              • mąka do oprószenia ryby,
                                                                                • szklanka octu jabłkowego,
                                                                                  • 1,5 szklanki wody,
                                                                                    • 0,5 szklanki soku jabłkowego,
                                                                                      • 2 łyżki cukru,
                                                                                        • 2 łyżki miodu,
                                                                                          • łyżka soli,
                                                                                            • liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna gorczycy, czarny pieprz,
                                                                                              • olej rzepakowy do smażenia.

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Rybę kroimy na kawałki i bardzo dokładnie oprószamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę z octem, sokiem jabłkowym. Dodajemy wszystkie przyprawy poza goździkami. Na suchej patelni podgrzewamy chwilę utłuczone goździki, dodajemy olej i dodajemy śliwki oraz miód. Chwilę smażymy.

                                                                                                Rybę obtaczamy w mące z solą i smażymy na złoty kolor. Usmażoną rybę umieszczamy w zalewie octowej, dodajemy przesmażone śliwki z goździkami. Odstawiamy do wystygnięcia i przejścia ryby smakiem marynaty.

                                                                                                Kurczaka kawałki w winogronach, cebuli i liściach laurowych - przepis

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 12 pałek z kurczaka,
                                                                                                  • 2 cebule czerwone,
                                                                                                    • 100 ml soku z czarnej porzeczki,
                                                                                                      • 300 ml rosołu,
                                                                                                        • 1 kg winogron bezpestkowych w kiściach (różnych kolorów: zielonych, czerwonych, czarnych),
                                                                                                          • sól, tymianek, ziele angielskie mielone, liść laurowy - najlepiej świeży, chili,
                                                                                                            • 3-4 łyżki mąki,
                                                                                                              • olej rzepakowy do smażenia,
                                                                                                                • masło klarowane.

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  Na maśle przesmażamy cebulę czerwoną pokrojoną w ćwiartki, smażymy do lekkiego zrumienienia, dodając nieco soli i cukru. Zdejmujemy z patelni i dolewamy teraz oleju i rozgrzewamy. Mąkę mieszamy ze wszystkimi przyprawami poza liśćmi laurowymi i w takiej panierce obtaczamy kurczaka wcześniej mocno zasolonego lub z solanki.

                                                                                                                  Obtoczone kawałki kurczaka obsmażamy na złoty kolor i zdejmujemy z patelni. Do tłuszczu ze smażenia dodajemy sok z czarnej porzeczki i rosół z niedzieli. Gotujemy do momentu aż płyn się zredukuje do postaci sosu. Przelewamy połowę do naczynia żaroodpornego, wkładamy kurczaka, cebulę przesmażoną i zielone liście laurowe. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

                                                                                                                  Pod koniec pieczenia do kurczaka dodajemy winogrona w kiściach, polewamy sosem i ponownie wstawiamy do pieczenia na około 15 minut.

                                                                                                                  Jesienne owoce na wytrawnie
                                                                                                                  Jesienne owoce na wytrawnie
                                                                                                                  Andrzej Polan
                                                                                                                  Jesienne owoce na wytrawnie
                                                                                                                  Jesienne owoce na wytrawnie
                                                                                                                  +1
                                                                                                                  Zobacz galerię

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                  Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana