Jesienne owoce... na wytrawnie! Wypróbuj niesamowite przepisy Andrzeja Polana i zachwyć swoje podniebienie

Andrzej Polan
Jesienne owoce... na wytrawnie - składniki i przepisy
Źródło: Michał Woźniak/East News
Poznaj fenomenalne przepisy na owoce na wytrawnie z kuchni Dzień Dobry TVN w wykonaniu Andrzeja Polana. Sprawdź, jak zrobić ciasto z 3 serami, gruszkami i boczkiem, zupę z jabłek, suma w occie ze śliwkami, schab z kością z rengoldami i kapustą, a także kurczaka w winogronach.

Ciasto z 3 serami, gruszkami i boczkiem - przepis

Składniki na ciasto:

  • 900 g mąki,
  • 500 ml wody,
  • 25 g drożdży,
  • 15 g soli.

Składniki na farsz:

  • 10 gruszek,
  • kiść zielonych winogron,
  • świeży rozmaryn,
  • 250 g sera mascarpone,
  • 2 łyżki miodu,
  • 300 g wędzonego boczki,
  • 250 g sera pleśniowego typu lazur,
  • 250 g sera mozzarella w bloku,
  • oregano.

Sposób przygotowania:

Ze składników na ciasto w temperaturze pokojowej wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto smarujemy olejem, wykładamy jako pierwszy ser mascarpone wymieszany z miodem i drobno posiekanym rozmarynem i czarnym pieprzem. Pieczemy w temp. 250 stopni przez około 10 minut. Na podpieczony blat z mascarpone wysypujemy połowę mozzarelli, kawałki gruszek, ponownie mozzarella i ser pleśniowy. Na koniec wysmażony boczek na chrupiące skwarki. Przed podaniem ciasto posypujemy rozmarynem i czarnym pieprzem.

Zupa z jabłek i dyni z serem solankowym - przepis

Składniki:

  • 6 jabłek,
  • 1 kg dyni,
  • ser solankowy,
  • masło klarowane do smażenia,
  • imbir, kolendra, kumin,
  • szczypiorek,
  • miód do smaku,
  • rosół lub włoszczyzna,
  • sól i pieprz do smaku,
  • śmietanka 36%,
  • sok jabłkowy,
  • ostra papryka.

Sposób przygotowania:

Na maśle z miodem przesmażamy jabłka, dodajemy przyprawy. Przesmażone jabłka zalewamy rosołem lub bulionem z gotowanej włoszczyzny i sokiem jabłkowym. Dynię kroimy w grubszą kostkę i solimy, jedno jabłko kroimy w cienkie plasterki, polewamy miodem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do uzyskania pięknego złotego koloru. Do zupy dodajemy śmietankę, miksujemy na krem. Do zupy dodajemy kawałki pieczonej dyni, chipsy z ziemniaka i posypujemy serem.

Schab z kością z renglodami i kapustą - przepis

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych z kością,
  • 3 łyżki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki miodu do marynaty,
  • olej rzepakowy,
  • 2 cebule czerwone,
  • świeży tymianek,
  • kilka czerwonych śliwek,
  • 3 kapusty Pak Choi,
  • masło klarowane,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Z musztardy, masła, czarnego pieprzu, oleju oraz pokrojonego szczypiorku przygotowujemy marynatę, w której umieszczamy nasze kotlety, które wcześniej lekko rozbijamy tłuczkiem. Na maśle przesmażamy cebulę czerwoną pokrojoną w ćwiartki lub ósemki. Ważne, aby cebula nam się delikatnie przyrumieniła.

Do cebuli dodajemy śliwki, tymianek i smażymy do całkowitego prawie rozpadnięcia się. Pak choi przekrawamy na połówki i przesmażamy od strony przekrojonej na maśle klarowanym, posypując solą i pieprzem. Kiedy tylko lekko nam się podrumieni, zdejmujemy z patelni. Zamarynowane mięso grillujemy na patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerz wykładamy porcje renglod, kapustę i na wierzch kotlet z kostką. Wszystko posypujemy czarnym pieprzem i solą.

Sum w occie ze śliwkami - przepis

Składniki:

  • 1 kg śliwek (różnych: węgierek, renglod, mirabelek itp.),
  • 1 kg filetu z suma,
  • 4 czerwone cebule,
  • mąka do oprószenia ryby,
  • szklanka octu jabłkowego,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka soli,
  • liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna gorczycy, czarny pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Rybę kroimy na kawałki i bardzo dokładnie oprószamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę z octem, sokiem jabłkowym. Dodajemy wszystkie przyprawy poza goździkami. Na suchej patelni podgrzewamy chwilę utłuczone goździki, dodajemy olej i dodajemy śliwki oraz miód. Chwilę smażymy.

Rybę obtaczamy w mące z solą i smażymy na złoty kolor. Usmażoną rybę umieszczamy w zalewie octowej, dodajemy przesmażone śliwki z goździkami. Odstawiamy do wystygnięcia i przejścia ryby smakiem marynaty.

Kurczaka kawałki w winogronach, cebuli i liściach laurowych - przepis

Składniki:

  • 12 pałek z kurczaka,
  • 2 cebule czerwone,
  • 100 ml soku z czarnej porzeczki,
  • 300 ml rosołu,
  • 1 kg winogron bezpestkowych w kiściach (różnych kolorów: zielonych, czerwonych, czarnych),
  • sól, tymianek, ziele angielskie mielone, liść laurowy - najlepiej świeży, chili,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • masło klarowane.

Sposób przygotowania:

Na maśle przesmażamy cebulę czerwoną pokrojoną w ćwiartki, smażymy do lekkiego zrumienienia, dodając nieco soli i cukru. Zdejmujemy z patelni i dolewamy teraz oleju i rozgrzewamy. Mąkę mieszamy ze wszystkimi przyprawami poza liśćmi laurowymi i w takiej panierce obtaczamy kurczaka wcześniej mocno zasolonego lub z solanki.

Obtoczone kawałki kurczaka obsmażamy na złoty kolor i zdejmujemy z patelni. Do tłuszczu ze smażenia dodajemy sok z czarnej porzeczki i rosół z niedzieli. Gotujemy do momentu aż płyn się zredukuje do postaci sosu. Przelewamy połowę do naczynia żaroodpornego, wkładamy kurczaka, cebulę przesmażoną i zielone liście laurowe. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Pod koniec pieczenia do kurczaka dodajemy winogrona w kiściach, polewamy sosem i ponownie wstawiamy do pieczenia na około 15 minut.

Jesienne owoce na wytrawnie
Jesienne owoce na wytrawnie
Andrzej Polan
Jesienne owoce na wytrawnie
Jesienne owoce na wytrawnie
+1
Zobacz galerię

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości