Ciasto z 3 serami, gruszkami i boczkiem - przepis
Składniki na ciasto:
- 900 g mąki,
- 500 ml wody,
- 25 g drożdży,
- 15 g soli.
Składniki na farsz:
- 10 gruszek,
- kiść zielonych winogron,
- świeży rozmaryn,
- 250 g sera mascarpone,
- 2 łyżki miodu,
- 300 g wędzonego boczki,
- 250 g sera pleśniowego typu lazur,
- 250 g sera mozzarella w bloku,
- oregano.
Sposób przygotowania:
Ze składników na ciasto w temperaturze pokojowej wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto smarujemy olejem, wykładamy jako pierwszy ser mascarpone wymieszany z miodem i drobno posiekanym rozmarynem i czarnym pieprzem. Pieczemy w temp. 250 stopni przez około 10 minut. Na podpieczony blat z mascarpone wysypujemy połowę mozzarelli, kawałki gruszek, ponownie mozzarella i ser pleśniowy. Na koniec wysmażony boczek na chrupiące skwarki. Przed podaniem ciasto posypujemy rozmarynem i czarnym pieprzem.
Zupa z jabłek i dyni z serem solankowym - przepis
Składniki:
- 6 jabłek,
- 1 kg dyni,
- ser solankowy,
- masło klarowane do smażenia,
- imbir, kolendra, kumin,
- szczypiorek,
- miód do smaku,
- rosół lub włoszczyzna,
- sól i pieprz do smaku,
- śmietanka 36%,
- sok jabłkowy,
- ostra papryka.
Sposób przygotowania:
Na maśle z miodem przesmażamy jabłka, dodajemy przyprawy. Przesmażone jabłka zalewamy rosołem lub bulionem z gotowanej włoszczyzny i sokiem jabłkowym. Dynię kroimy w grubszą kostkę i solimy, jedno jabłko kroimy w cienkie plasterki, polewamy miodem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do uzyskania pięknego złotego koloru. Do zupy dodajemy śmietankę, miksujemy na krem. Do zupy dodajemy kawałki pieczonej dyni, chipsy z ziemniaka i posypujemy serem.
Schab z kością z renglodami i kapustą - przepis
Składniki:
- 6 kotletów schabowych z kością,
- 3 łyżki ostrej musztardy,
- 2 łyżki miodu do marynaty,
- olej rzepakowy,
- 2 cebule czerwone,
- świeży tymianek,
- kilka czerwonych śliwek,
- 3 kapusty Pak Choi,
- masło klarowane,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Z musztardy, masła, czarnego pieprzu, oleju oraz pokrojonego szczypiorku przygotowujemy marynatę, w której umieszczamy nasze kotlety, które wcześniej lekko rozbijamy tłuczkiem. Na maśle przesmażamy cebulę czerwoną pokrojoną w ćwiartki lub ósemki. Ważne, aby cebula nam się delikatnie przyrumieniła.
Do cebuli dodajemy śliwki, tymianek i smażymy do całkowitego prawie rozpadnięcia się. Pak choi przekrawamy na połówki i przesmażamy od strony przekrojonej na maśle klarowanym, posypując solą i pieprzem. Kiedy tylko lekko nam się podrumieni, zdejmujemy z patelni. Zamarynowane mięso grillujemy na patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerz wykładamy porcje renglod, kapustę i na wierzch kotlet z kostką. Wszystko posypujemy czarnym pieprzem i solą.
Sum w occie ze śliwkami - przepis
Składniki:
- 1 kg śliwek (różnych: węgierek, renglod, mirabelek itp.),
- 1 kg filetu z suma,
- 4 czerwone cebule,
- mąka do oprószenia ryby,
- szklanka octu jabłkowego,
- 1,5 szklanki wody,
- 0,5 szklanki soku jabłkowego,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- łyżka soli,
- liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna gorczycy, czarny pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
Rybę kroimy na kawałki i bardzo dokładnie oprószamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę z octem, sokiem jabłkowym. Dodajemy wszystkie przyprawy poza goździkami. Na suchej patelni podgrzewamy chwilę utłuczone goździki, dodajemy olej i dodajemy śliwki oraz miód. Chwilę smażymy.
Rybę obtaczamy w mące z solą i smażymy na złoty kolor. Usmażoną rybę umieszczamy w zalewie octowej, dodajemy przesmażone śliwki z goździkami. Odstawiamy do wystygnięcia i przejścia ryby smakiem marynaty.
Kurczaka kawałki w winogronach, cebuli i liściach laurowych - przepis
Składniki:
- 12 pałek z kurczaka,
- 2 cebule czerwone,
- 100 ml soku z czarnej porzeczki,
- 300 ml rosołu,
- 1 kg winogron bezpestkowych w kiściach (różnych kolorów: zielonych, czerwonych, czarnych),
- sól, tymianek, ziele angielskie mielone, liść laurowy - najlepiej świeży, chili,
- 3-4 łyżki mąki,
- olej rzepakowy do smażenia,
- masło klarowane.
Sposób przygotowania:
Na maśle przesmażamy cebulę czerwoną pokrojoną w ćwiartki, smażymy do lekkiego zrumienienia, dodając nieco soli i cukru. Zdejmujemy z patelni i dolewamy teraz oleju i rozgrzewamy. Mąkę mieszamy ze wszystkimi przyprawami poza liśćmi laurowymi i w takiej panierce obtaczamy kurczaka wcześniej mocno zasolonego lub z solanki.
Obtoczone kawałki kurczaka obsmażamy na złoty kolor i zdejmujemy z patelni. Do tłuszczu ze smażenia dodajemy sok z czarnej porzeczki i rosół z niedzieli. Gotujemy do momentu aż płyn się zredukuje do postaci sosu. Przelewamy połowę do naczynia żaroodpornego, wkładamy kurczaka, cebulę przesmażoną i zielone liście laurowe. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
Pod koniec pieczenia do kurczaka dodajemy winogrona w kiściach, polewamy sosem i ponownie wstawiamy do pieczenia na około 15 minut.
Zobacz także:
- Truskawki na wytrawnie. Nietypowe pomysły Jaśka Kuronia
- Lekkie owoce w kuchni na słodko i wytrawnie. Palce lizać!
- Naleśniki, ryby i inne dania z bananem. Poznaj przepisy na słodkie i wytrawne potrawy z tym owocem
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News