Tomahawk stek wieprzowy w marynacie
Składniki:
- Tomahawk stek wieprzowy Sokołów
Chimichurri:
- natka pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryka jalapeno
- 100 ml czerwonego octu winnego
- natka kolendry
- świeże lub suszone oregano
- 150 ml oliwy z oliwek
- szalotka
Ziemniaki z grilla:
- 500 g małych ziemniaczków
- łyżka rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oregno
- 2 łyżki oliwy
- 50 g parmezanu
- sól
- pieprz
Sałatka z arbuza:
- 200 g arbuza
- 10 truskawek
- 20 malin
- 2 limonki
- syrop z agawy
- świeża mięta
- świeża kolendra
- ser kozi
- syrop balsamiczny
- pieprz w ziarenkach
- migdały w płatkach
Przygotowanie:
Chimichurri: szalotkę, papryczkę i czosnek drobno kroimy. Zalewamy octem winnym, dodajemy sól. Odstawiamy na 10 min. Zioła kroimy i dorzucamy do reszty. Dolewamy oliwę i wszystko mieszamy.
Ziemniaczki: ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki. Przyprawiamy. Rozkładamy na folii aluminiowej i kładziemy na grillu. Pieczemy do "chrupkości".
Sałatka z arbuza: arbuza kroimy w kostkę, truskawki w plastry i wrzucamy maliny. Ser kroimy i chwilę grilujemy lub przypalamy palnikiem. Skórkę i sok z limonki mieszamy z syropem balsamicznym, syropem z agawy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i prażonymi migdałami.
Mięso: tomahawka grillujemy z obu stron.
Burger wołowy
Składniki:
- burger wołowy Grill House Sokołów
- bułka maślana do burgerów czysta
- 4 łyżki masła
- kostka sera feta
- sałata karbowana fioletowa albo zielone
- 2 limonki
- czerwona cebula
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki tabasco
- 2 łyżki miodu płynnego
- kostka sera halloumi
- ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- łyżka pieprzu kolorowego grubo mielonego
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- 2 ogórki konserwowe
- 2 duże oliwki bez pestek
Przygotowanie:
Bułkę do burgera kroimy wzdłuż i smarujemy obficie masłem - łyżka masła na połówkę bułki. Kładziemy na grilla i czekamy aż będzie miała złoty kolor, odkładamy na bok.
Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż, wkładamy do miseczki, dolewamy łyżkę oliwy, łyżeczkę tabasco, dodajemy szczyptę pieprzu oraz szczyptę soli i łyżkę miodu. Odstawiamy na bok.
Z sałaty wycinamy twardą część u dołu i skrapiamy liście łyżką oliwy, odkładamy na bok.
Burgera kładziemy na rozgrzanego grilla i grillujemy ok. 4 min. z jednej strony i 4 min. z drugiej, odkładamy na bok.
Rozpuszczamy dwie łyżki masła. Dodajemy do niego cebulę pokrojoną w piórka oraz tabasco i smażymy ok. 3 min., następnie dodajemy miód i smażymy ok. minuty. Cebulę zdejmujemy z płyty.
Ser halloumi kroimy na mniejsze kawałki i grillujemy aż będzie miał widoczne ślady zarumienienia.
Do blendera przekładamy ser feta i cztery łyżki oliwy oraz szczyptę pieprzu i jogurt grecki. Limonki sparzamy gorącą wodą i ścieramy z jednej skórkę, dodajemy skórkę do pozostałych składników, a z limonek wyciskamy cały sok. Wszystko blendujemy ok. 2 min. aż będzie miało kremową konsystencję.
Składanie: wykładamy dolną część bułki, smarujemy ją konfiturą z żurawiny, następnie wykładamy sałatę, wcześniej przygotowane mięso oraz ser i na to skarmelizowaną cebulkę oraz zamarynowane ogórki konserwowe. Na koniec wykładamy solidne dwie łyżki sosu z fety i przykrywamy górą bułki. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków i nabijamy oliwkę.
Karkówka z figą w boczku z ziemniakiem
Składniki:
- karkówka grillowa Grill House z Sokołowa
Sos śmietanowo-musztardowy:
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 18%
- łyżka musztardy sarepskiej
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżka syropu klonowego
- sól
- pieprz
Ziemniaki:
- 4 ziemniaki średniej wielkości sałatkowe
- cały czosnek
- pęczek szczypiorku
- świeży rozmaryn
- 250 g masła
- 200 g suszonych pomidorów
- świeża bazylia
- opakowanie ostrej papryki w proszku
- 200 g parmezanu
Grillowane figi:
- 4 figi
- 4 cienkie plastry boczku
- ser Camembert
- świeży tymianek
- orzechy pinii
- miód
- czosnek
- opakowanie świeżej rukoli
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Myjemy ziemniaki i kroimy w bardzo cienkie plastry nie przecinając ich do końca. Zawijamy w folię aluminiową, dokładając gałązkę rozmarynu i układamy na rozgrzany grill.
Sos: w miseczce łączymy śmietankę, przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną połówkę cebuli. Dokładamy musztardę sarepską i francuską, doprawiamy solą i pieprzem.
Masło: w miseczce rozgniatamy masło, pokrojone drobno suszone pomidory, posiekaną świeżą bazylię i starty parmezan na drobnej tarce. Doprawiamy ostrą papryką. Przygotowane masło układamy na dopiekający się ziemniak, ponownie zawijamy folię i pieczemy około 5 minut.
Wcześniej grillujemy karkówkę. Przygotowujemy figę, przekrawamy na ćwiartki nie przecinając jej do końca, wkładamy do środka kawałki Camembertu, zawijamy w folię aluminiową i układamy na grilla pod koniec grillowania. Przypieczoną figę układamy na liściach rukoli, polewamy octem balsamicznym i miodem. Obsypujemy orzechami pinii. Wykładamy karkówkę i ziemniaka, którego posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy rozmarynem, danie polewamy sosem śmietanowo-musztardowym
Ćevapčići
Składniki:
- Sokołów Ćevapčići wieprzowe - 1 op.
- bakłażan
- czerwona papryka
- małe opakowanie pomidorkow koktajlowych
- pomidory malinowe
- papryka cubanelle
- szalotka
- 1 op. sera owczego słonego
- główka czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 250 g szparagów zielonych
- 10 ogórków gruntowych
- 500 g jogurtu typu greckiego
- 2 limonki
- pęczek mięty
- 1/2 litra oliwy
- ocet winny
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz
- cukier
- kurkuma
- kmin rzymski
- cynamon
Przygotowanie:
Na grila układamy bakłażana i paprykę pieczemy ok. 40 min. aż skórka lekko się przypali, następnie ściągamy skórkę z warzyw, kroimy drobno. Potem kroimy pomidory oraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, całość blendujemy dodając oliwę i przyprawy.
Mięso ćevapčići nadziewamy na łodygę szparaga, skrapiamy oliwą, dajemy na grilla, smażymy z każdej strony, aż mięso się zarumieni. Sos tzatziki: ogórki obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy starty czosnek, łyżeczkę limonki, odrobinę posiekanej mięty, jogurt grecki oraz przyprawy.
Sałatka szopska: kroimy warzywa, paprykę w paski, pomidora i ogórka w kostkę, cebulę siekamy w plasterki i dorzucamy oliwki, ser w kostce. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem oraz skraplamy oliwą z sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Hot Dog
Składniki:
- Sokołów kiełbaski bałkańskie - 1 op.
- 4 bułki do hot doga
- słoik pikli
- 2 cebule białe czosnkowe
- sałata rzymska
- 1/2 l oleju
- 2 jajka
- musztarda sarepska
- sól
- pieprz
- papryczki Chipotle w zalewie
- 200 g oliwek czarnych
Przygotowanie:
Kiełbaski bałkańskie układamy na grillu, gdy się zarumienią na grilla układamy bułki do hot doga.
Sos: papryczki Chipotle kroimy, wkładamy do blendera, dodajemy 3 łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 2 łyżeczki soku z limonki oraz 2 łyżeczki zalewy z papryczek. Całość blendujemy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na podpieczoną bułkę dajemy porcję sosu, liść sałaty, kiełbaskę, przypieczoną cebulę, pikle i z góry polewamy kolejną porcją sosu.
Zobacz także:
- Nietypowe pomysły na grilla, które smakują wyśmienicie. Sprawdź 10 oryginalnych przepisów
- Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
- Szaszłyki na wiele sposobów z przepisów Piotra Kucharskiego
Źródło: Antek Lis, Martyna Niemiec, Maja Klejnot i Zuzanna Gutowska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN