Materiał promocyjny

Grillowe patenty uczestników programu "MasterChef Nastolatki". Będziecie zachwyceni

Nastoletni kucharze i ich grillowe patenty
Nastoletni kucharze i ich grillowe patenty
Źródło: Dzień Dobry TVN
Antek Lis, Martyna Niemiec, Maja Klejnot i Zuzanna Gutowska z programu "MasterChef Nastolatki" przygotowali w naszej kuchni dania, które przypadną do gustu pasjonatom grillowania i smakoszom. Tomahawk stek wieprzowy w marynacie, burger wieprzowy, karkówka z figą w boczku z ziemniakiem, ćevapčići i hot dog - oto potrawy, które wyczarowali młodzi kucharze.

Tomahawk stek wieprzowy w marynacie

Składniki:

  • Tomahawk stek wieprzowy Sokołów

Chimichurri:

  • natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryka jalapeno
  • 100 ml czerwonego octu winnego
  • natka kolendry
  • świeże lub suszone oregano
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • szalotka

Ziemniaki z grilla:

  • 500 g małych ziemniaczków
  • łyżka rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oregno
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sałatka z arbuza:

  • 200 g arbuza
  • 10 truskawek
  • 20 malin
  • 2 limonki
  • syrop z agawy
  • świeża mięta
  • świeża kolendra
  • ser kozi
  • syrop balsamiczny
  • pieprz w ziarenkach
  • migdały w płatkach

Przygotowanie:

Chimichurri: szalotkę, papryczkę i czosnek drobno kroimy. Zalewamy octem winnym, dodajemy sól. Odstawiamy na 10 min. Zioła kroimy i dorzucamy do reszty. Dolewamy oliwę i wszystko mieszamy.

Ziemniaczki: ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki. Przyprawiamy. Rozkładamy na folii aluminiowej i kładziemy na grillu. Pieczemy do "chrupkości".

Sałatka z arbuza: arbuza kroimy w kostkę, truskawki w plastry i wrzucamy maliny. Ser kroimy i chwilę grilujemy lub przypalamy palnikiem. Skórkę i sok z limonki mieszamy z syropem balsamicznym, syropem z agawy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i prażonymi migdałami.

Mięso: tomahawka grillujemy z obu stron.

Burger wołowy 

Składniki:

  • burger wołowy Grill House Sokołów
  • bułka maślana do burgerów czysta
  • 4 łyżki masła
  • kostka sera feta
  • sałata karbowana fioletowa albo zielone
  • 2 limonki
  • czerwona cebula
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki tabasco
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • kostka sera halloumi
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka pieprzu kolorowego grubo mielonego
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 duże oliwki bez pestek

Przygotowanie:

Bułkę do burgera kroimy wzdłuż i smarujemy obficie masłem - łyżka masła na połówkę bułki. Kładziemy na grilla i czekamy aż będzie miała złoty kolor, odkładamy na bok.

Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż, wkładamy do miseczki, dolewamy łyżkę oliwy, łyżeczkę tabasco, dodajemy szczyptę pieprzu oraz szczyptę soli i łyżkę miodu. Odstawiamy na bok.

Z sałaty wycinamy twardą część u dołu i skrapiamy liście łyżką oliwy, odkładamy na bok.

Burgera kładziemy na rozgrzanego grilla i grillujemy ok. 4 min. z jednej strony i 4 min. z drugiej, odkładamy na bok.

Rozpuszczamy dwie łyżki masła. Dodajemy do niego cebulę pokrojoną w piórka oraz tabasco i smażymy ok. 3 min., następnie dodajemy miód i smażymy ok. minuty. Cebulę zdejmujemy z płyty.

Ser halloumi kroimy na mniejsze kawałki i grillujemy aż będzie miał widoczne ślady zarumienienia.

Do blendera przekładamy ser feta i cztery łyżki oliwy oraz szczyptę pieprzu i jogurt grecki. Limonki sparzamy gorącą wodą i ścieramy z jednej skórkę, dodajemy skórkę do pozostałych składników, a z limonek wyciskamy cały sok. Wszystko blendujemy ok. 2 min. aż będzie miało kremową konsystencję.

Składanie: wykładamy dolną część bułki, smarujemy ją konfiturą z żurawiny, następnie wykładamy sałatę, wcześniej przygotowane mięso oraz ser i na to skarmelizowaną cebulkę oraz zamarynowane ogórki konserwowe. Na koniec wykładamy solidne dwie łyżki sosu z fety i przykrywamy górą bułki. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków i nabijamy oliwkę.

Karkówka z figą w boczku z ziemniakiem

Składniki:

  • karkówka grillowa Grill House z Sokołowa

Sos śmietanowo-musztardowy:

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 18%
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżka syropu klonowego
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki:

  • 4 ziemniaki średniej wielkości sałatkowe
  • cały czosnek
  • pęczek szczypiorku
  • świeży rozmaryn
  • 250 g masła
  • 200 g suszonych pomidorów
  • świeża bazylia
  • opakowanie ostrej papryki w proszku
  • 200 g parmezanu

Grillowane figi:

  • 4 figi
  • 4 cienkie plastry boczku
  • ser Camembert
  • świeży tymianek
  • orzechy pinii
  • miód
  • czosnek
  • opakowanie świeżej rukoli
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Myjemy ziemniaki i kroimy w bardzo cienkie plastry nie przecinając ich do końca. Zawijamy w folię aluminiową, dokładając gałązkę rozmarynu i układamy na rozgrzany grill.

Sos: w miseczce łączymy śmietankę, przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną połówkę cebuli. Dokładamy musztardę sarepską i francuską, doprawiamy solą i pieprzem.

Masło: w miseczce rozgniatamy masło, pokrojone drobno suszone pomidory, posiekaną świeżą bazylię i starty parmezan na drobnej tarce. Doprawiamy ostrą papryką. Przygotowane masło układamy na dopiekający się ziemniak, ponownie zawijamy folię i pieczemy około 5 minut.

Wcześniej grillujemy karkówkę. Przygotowujemy figę, przekrawamy na ćwiartki nie przecinając jej do końca, wkładamy do środka kawałki Camembertu, zawijamy w folię aluminiową i układamy na grilla pod koniec grillowania. Przypieczoną figę układamy na liściach rukoli, polewamy octem balsamicznym i miodem. Obsypujemy orzechami pinii. Wykładamy karkówkę i ziemniaka, którego posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy rozmarynem, danie polewamy sosem śmietanowo-musztardowym

Ćevapčići

Składniki:

  • Sokołów Ćevapčići wieprzowe - 1 op.
  • bakłażan
  • czerwona papryka
  • małe opakowanie pomidorkow koktajlowych
  • pomidory malinowe
  • papryka cubanelle
  • szalotka
  • 1 op. sera owczego słonego
  • główka czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 250 g szparagów zielonych
  • 10 ogórków gruntowych
  • 500 g jogurtu typu greckiego
  • 2 limonki
  • pęczek mięty
  • 1/2 litra oliwy
  • ocet winny
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kurkuma
  • kmin rzymski
  • cynamon

Przygotowanie:

Na grila układamy bakłażana i paprykę pieczemy ok. 40 min. aż skórka lekko się przypali, następnie ściągamy skórkę z warzyw, kroimy drobno. Potem kroimy pomidory oraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, całość blendujemy dodając oliwę i przyprawy.

Mięso ćevapčići nadziewamy na łodygę szparaga, skrapiamy oliwą, dajemy na grilla, smażymy z każdej strony, aż mięso się zarumieni. Sos tzatziki: ogórki obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy starty czosnek, łyżeczkę limonki, odrobinę posiekanej mięty, jogurt grecki oraz przyprawy.

Sałatka szopska: kroimy warzywa, paprykę w paski, pomidora i ogórka w kostkę, cebulę siekamy w plasterki i dorzucamy oliwki, ser w kostce. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem oraz skraplamy oliwą z sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Hot Dog

Składniki:

  • Sokołów kiełbaski bałkańskie - 1 op.
  • 4 bułki do hot doga
  • słoik pikli
  • 2 cebule białe czosnkowe
  • sałata rzymska
  • 1/2 l oleju
  • 2 jajka
  • musztarda sarepska
  • sól
  • pieprz
  • papryczki Chipotle w zalewie
  • 200 g oliwek czarnych

Przygotowanie:

Kiełbaski bałkańskie układamy na grillu, gdy się zarumienią na grilla układamy bułki do hot doga.

Sos: papryczki Chipotle kroimy, wkładamy do blendera, dodajemy 3 łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 2 łyżeczki soku z limonki oraz 2 łyżeczki zalewy z papryczek. Całość blendujemy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na podpieczoną bułkę dajemy porcję sosu, liść sałaty, kiełbaskę, przypieczoną cebulę, pikle i z góry polewamy kolejną porcją sosu.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości