Materiał promocyjny

Grillowe patenty uczestników programu "MasterChef Nastolatki". Będziecie zachwyceni

Nastoletni kucharze i ich grillowe patenty
Źródło: Dzień Dobry TVN
Antek Lis, Martyna Niemiec, Maja Klejnot i Zuzanna Gutowska z programu "MasterChef Nastolatki" przygotowali w naszej kuchni dania, które przypadną do gustu pasjonatom grillowania i smakoszom. Tomahawk stek wieprzowy w marynacie, burger wieprzowy, karkówka z figą w boczku z ziemniakiem, ćevapčići i hot dog - oto potrawy, które wyczarowali młodzi kucharze.

Tomahawk stek wieprzowy w marynacie

Składniki:

  • Tomahawk stek wieprzowy Sokołów

    Chimichurri:

    • natka pietruszki
      • 4 ząbki czosnku
        • 2 papryka jalapeno
          • 100 ml czerwonego octu winnego
            • natka kolendry
              • świeże lub suszone oregano
                • 150 ml oliwy z oliwek
                  • szalotka

                    Ziemniaki z grilla:

                    • 500 g małych ziemniaczków
                      • łyżka rozmarynu
                        • 3 ząbki czosnku
                          • łyżka oregno
                            • 2 łyżki oliwy
                              • 50 g parmezanu
                                • sól
                                  • pieprz

                                    Sałatka z arbuza:

                                    • 200 g arbuza
                                      • 10 truskawek
                                        • 20 malin
                                          • 2 limonki
                                            • syrop z agawy
                                              • świeża mięta
                                                • świeża kolendra
                                                  • ser kozi
                                                    • syrop balsamiczny
                                                      • pieprz w ziarenkach
                                                        • migdały w płatkach

                                                          Przygotowanie:

                                                          Chimichurri: szalotkę, papryczkę i czosnek drobno kroimy. Zalewamy octem winnym, dodajemy sól. Odstawiamy na 10 min. Zioła kroimy i dorzucamy do reszty. Dolewamy oliwę i wszystko mieszamy.

                                                          Ziemniaczki: ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki. Przyprawiamy. Rozkładamy na folii aluminiowej i kładziemy na grillu. Pieczemy do "chrupkości".

                                                          Sałatka z arbuza: arbuza kroimy w kostkę, truskawki w plastry i wrzucamy maliny. Ser kroimy i chwilę grilujemy lub przypalamy palnikiem. Skórkę i sok z limonki mieszamy z syropem balsamicznym, syropem z agawy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i prażonymi migdałami.

                                                          Mięso: tomahawka grillujemy z obu stron.

                                                          Burger wołowy 

                                                          Składniki:

                                                          • burger wołowy Grill House Sokołów
                                                            • bułka maślana do burgerów czysta
                                                              • 4 łyżki masła
                                                                • kostka sera feta
                                                                  • sałata karbowana fioletowa albo zielone
                                                                    • 2 limonki
                                                                      • czerwona cebula
                                                                        • 6 łyżek oliwy
                                                                          • 2 łyżki tabasco
                                                                            • 2 łyżki miodu płynnego
                                                                              • kostka sera halloumi
                                                                                • ząbek czosnku
                                                                                  • 2 łyżki jogurtu greckiego
                                                                                    • łyżka pieprzu kolorowego grubo mielonego
                                                                                      • 2 łyżki konfitury z żurawiny
                                                                                        • 2 ogórki konserwowe
                                                                                          • 2 duże oliwki bez pestek

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            Bułkę do burgera kroimy wzdłuż i smarujemy obficie masłem - łyżka masła na połówkę bułki. Kładziemy na grilla i czekamy aż będzie miała złoty kolor, odkładamy na bok.

                                                                                            Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż, wkładamy do miseczki, dolewamy łyżkę oliwy, łyżeczkę tabasco, dodajemy szczyptę pieprzu oraz szczyptę soli i łyżkę miodu. Odstawiamy na bok.

                                                                                            Z sałaty wycinamy twardą część u dołu i skrapiamy liście łyżką oliwy, odkładamy na bok.

                                                                                            Burgera kładziemy na rozgrzanego grilla i grillujemy ok. 4 min. z jednej strony i 4 min. z drugiej, odkładamy na bok.

                                                                                            Rozpuszczamy dwie łyżki masła. Dodajemy do niego cebulę pokrojoną w piórka oraz tabasco i smażymy ok. 3 min., następnie dodajemy miód i smażymy ok. minuty. Cebulę zdejmujemy z płyty.

                                                                                            Ser halloumi kroimy na mniejsze kawałki i grillujemy aż będzie miał widoczne ślady zarumienienia.

                                                                                            Do blendera przekładamy ser feta i cztery łyżki oliwy oraz szczyptę pieprzu i jogurt grecki. Limonki sparzamy gorącą wodą i ścieramy z jednej skórkę, dodajemy skórkę do pozostałych składników, a z limonek wyciskamy cały sok. Wszystko blendujemy ok. 2 min. aż będzie miało kremową konsystencję.

                                                                                            Składanie: wykładamy dolną część bułki, smarujemy ją konfiturą z żurawiny, następnie wykładamy sałatę, wcześniej przygotowane mięso oraz ser i na to skarmelizowaną cebulkę oraz zamarynowane ogórki konserwowe. Na koniec wykładamy solidne dwie łyżki sosu z fety i przykrywamy górą bułki. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków i nabijamy oliwkę.

                                                                                            Karkówka z figą w boczku z ziemniakiem

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • karkówka grillowa Grill House z Sokołowa

                                                                                              Sos śmietanowo-musztardowy:

                                                                                              • 1/2 cebuli
                                                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                                                  • 200 ml śmietanki 18%
                                                                                                    • łyżka musztardy sarepskiej
                                                                                                      • łyżka musztardy francuskiej
                                                                                                        • łyżka syropu klonowego
                                                                                                          • sól
                                                                                                            • pieprz

                                                                                                              Ziemniaki:

                                                                                                              • 4 ziemniaki średniej wielkości sałatkowe
                                                                                                                • cały czosnek
                                                                                                                  • pęczek szczypiorku
                                                                                                                    • świeży rozmaryn
                                                                                                                      • 250 g masła
                                                                                                                        • 200 g suszonych pomidorów
                                                                                                                          • świeża bazylia
                                                                                                                            • opakowanie ostrej papryki w proszku
                                                                                                                              • 200 g parmezanu

                                                                                                                                Grillowane figi:

                                                                                                                                • 4 figi
                                                                                                                                  • 4 cienkie plastry boczku
                                                                                                                                    • ser Camembert
                                                                                                                                      • świeży tymianek
                                                                                                                                        • orzechy pinii
                                                                                                                                          • miód
                                                                                                                                            • czosnek
                                                                                                                                              • opakowanie świeżej rukoli
                                                                                                                                                • ocet balsamiczny

                                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                                  Myjemy ziemniaki i kroimy w bardzo cienkie plastry nie przecinając ich do końca. Zawijamy w folię aluminiową, dokładając gałązkę rozmarynu i układamy na rozgrzany grill.

                                                                                                                                                  Sos: w miseczce łączymy śmietankę, przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną połówkę cebuli. Dokładamy musztardę sarepską i francuską, doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                                                  Masło: w miseczce rozgniatamy masło, pokrojone drobno suszone pomidory, posiekaną świeżą bazylię i starty parmezan na drobnej tarce. Doprawiamy ostrą papryką. Przygotowane masło układamy na dopiekający się ziemniak, ponownie zawijamy folię i pieczemy około 5 minut.

                                                                                                                                                  Wcześniej grillujemy karkówkę. Przygotowujemy figę, przekrawamy na ćwiartki nie przecinając jej do końca, wkładamy do środka kawałki Camembertu, zawijamy w folię aluminiową i układamy na grilla pod koniec grillowania. Przypieczoną figę układamy na liściach rukoli, polewamy octem balsamicznym i miodem. Obsypujemy orzechami pinii. Wykładamy karkówkę i ziemniaka, którego posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy rozmarynem, danie polewamy sosem śmietanowo-musztardowym

                                                                                                                                                  Ćevapčići

                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                  • Sokołów Ćevapčići wieprzowe - 1 op.
                                                                                                                                                    • bakłażan
                                                                                                                                                      • czerwona papryka
                                                                                                                                                        • małe opakowanie pomidorkow koktajlowych
                                                                                                                                                          • pomidory malinowe
                                                                                                                                                            • papryka cubanelle
                                                                                                                                                              • szalotka
                                                                                                                                                                • 1 op. sera owczego słonego
                                                                                                                                                                  • główka czosnku
                                                                                                                                                                    • pęczek natki pietruszki
                                                                                                                                                                      • 250 g szparagów zielonych
                                                                                                                                                                        • 10 ogórków gruntowych
                                                                                                                                                                          • 500 g jogurtu typu greckiego
                                                                                                                                                                            • 2 limonki
                                                                                                                                                                              • pęczek mięty
                                                                                                                                                                                • 1/2 litra oliwy
                                                                                                                                                                                  • ocet winny
                                                                                                                                                                                    • ocet balsamiczny
                                                                                                                                                                                      • sól
                                                                                                                                                                                        • pieprz
                                                                                                                                                                                          • cukier
                                                                                                                                                                                            • kurkuma
                                                                                                                                                                                              • kmin rzymski
                                                                                                                                                                                                • cynamon

                                                                                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                  Na grila układamy bakłażana i paprykę pieczemy ok. 40 min. aż skórka lekko się przypali, następnie ściągamy skórkę z warzyw, kroimy drobno. Potem kroimy pomidory oraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, całość blendujemy dodając oliwę i przyprawy.

                                                                                                                                                                                                  Mięso ćevapčići nadziewamy na łodygę szparaga, skrapiamy oliwą, dajemy na grilla, smażymy z każdej strony, aż mięso się zarumieni. Sos tzatziki: ogórki obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy starty czosnek, łyżeczkę limonki, odrobinę posiekanej mięty, jogurt grecki oraz przyprawy.

                                                                                                                                                                                                  Sałatka szopska: kroimy warzywa, paprykę w paski, pomidora i ogórka w kostkę, cebulę siekamy w plasterki i dorzucamy oliwki, ser w kostce. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem oraz skraplamy oliwą z sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

                                                                                                                                                                                                  Hot Dog

                                                                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                                                                  • Sokołów kiełbaski bałkańskie - 1 op.
                                                                                                                                                                                                    • 4 bułki do hot doga
                                                                                                                                                                                                      • słoik pikli
                                                                                                                                                                                                        • 2 cebule białe czosnkowe
                                                                                                                                                                                                          • sałata rzymska
                                                                                                                                                                                                            • 1/2 l oleju
                                                                                                                                                                                                              • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                • musztarda sarepska
                                                                                                                                                                                                                  • sól
                                                                                                                                                                                                                    • pieprz
                                                                                                                                                                                                                      • papryczki Chipotle w zalewie
                                                                                                                                                                                                                        • 200 g oliwek czarnych

                                                                                                                                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                                          Kiełbaski bałkańskie układamy na grillu, gdy się zarumienią na grilla układamy bułki do hot doga.

                                                                                                                                                                                                                          Sos: papryczki Chipotle kroimy, wkładamy do blendera, dodajemy 3 łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 2 łyżeczki soku z limonki oraz 2 łyżeczki zalewy z papryczek. Całość blendujemy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

                                                                                                                                                                                                                          Na podpieczoną bułkę dajemy porcję sosu, liść sałaty, kiełbaskę, przypieczoną cebulę, pikle i z góry polewamy kolejną porcją sosu.

                                                                                                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                                          Źródło: Antek Lis, Martyna Niemiec, Maja Klejnot i Zuzanna Gutowska

                                                                                                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                          Jak zatrzymać starzenie skóry? Zwróć uwagę na skład kosmetyków
                                                                                                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                                                                          Jak zatrzymać starzenie skóry? Zwróć uwagę na skład kosmetyków