Przepisy na marynaty do kiełbasek i warzyw z grilla
Kucharze Marieta Marecka oraz David Gaboriaud w kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN pokazują widzom, jak przyrządzić pyszne i proste dania na grilla.
W drugim odcinku apetycznej serii Marieta przedstawiła trzy pomysły na uniwersalne marynaty: piwną, diabelską oraz ziołowo-cytrynową. Wykorzystała je do przyprawienia warzyw – brokułu i pora oraz delikatnych i kruchych kiełbas bez osłonki marki JBB Bałdyga, które rewelacyjnie smakują na ciepło, a więc są idealne do wrzucenia na rozgrzany ruszt.
Marynata ziołowo-cytrynowa
Składniki:
- łyżeczka ostrej musztardy,
- łyżeczka miodu,
- skórka starta z 1 cytryny,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- szczypta pieprzu,
- olej.
Sposób przygotowania:
Do miseczki dodaj musztardę, miód, skórkę z cytryny, drobno poszatkowany rozmaryn oraz tymianek. Wszystkie składniki wymieszaj z olejem. Dodaj go tyle, aż powstanie płynna marynata.
Marynata piwna:
Składniki:
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- szczypta płatków chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- około 100 ml ciemnego piwa,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wsyp do miseczki wszystkie suche składniki. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie wlej sos sojowy, a na koniec powoli dolewaj ciemne piwo – to właśnie nim możesz regulować gęstość marynaty.
Marynata diabelska:
Składniki:
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 ostra papryczka,
- 1 łyżka miodu,
- kilka łyżek oleju.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty wrzuć do malaksera i miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Przepis na pieczone kiełbasy bez osłonki z grillowanymi warzywami i aromatycznymi marynatami
Składniki:
- 8 kiełbas bez osłonki JBB Bałdyga,
- 1 brokuł,
- 1 duży por,
- 1-2 łyżki startego parmezanu,
- oliwa,
- pomidorki koktajlowe do dekoracji,
- ciabatta,
- 1 mała papryczka chili.
Przygotowanie:
Różyczki brokułu pokrój w mniejsze kawałki, polej oliwą i ułóż na grillu. Posmaruj warzywa ziołowo-cytrynową marynatą.
Obok na ruszcie połóż kiełbasy. Połowę z nich pokryj z każdej strony marynatą piwną, a drugą połowę marynatą diabelską.
Pora pokrój na duże kawałki i grilluj je przez 5 minut. Warzywo możesz posmarować marynatą ziołowo-cytrusową. Wraz z porem podpiecz pokrojoną ciabattę. Pilnuj, aby oba składniki za bardzo się nie przypiekły.
Gorące kiełbasy ułóż na talerzu. Obok połóż zgrillowane brokuły oraz rumiane kawałki pora. Całość posyp starym parmezanem i udekoruj pomidorkami koktajlowymi oraz posiekaną drobno papryczka chili. Gotowe!
Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.
Marynaty na grilla w różnych odsłonach
Aromatyczne i pełne smaku marynaty to idealny dodatek do dań z grilla. Taki sposób przyprawiania mięs, ryb czy warzyw jest znany na całym świecie.
Miłośnicy słodko-kwaśnych połączeń mogą przygotować marynatę z wyraźną nutą imbiru oraz kolendry, inspirowaną tajską kuchnią. Świetnie współgra z drobiem, wieprzowiną, tofu, a także krewetkami.
Składniki:
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- łyżeczka startego imbiru,
- sok z połowy limonki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 garść świeżych liści kolendry.
Przygotowanie:
Do miseczki wlej sos sojowy, olej sezamowy i sok z limonki. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także stary imbir. Świeżą kolendrę drobno posiekaj i dodaj co pozostałych składników. Całość dobrze wymieszaj.
Kolejną ciekawą propozycją jest marynata w stylu włoskim. Będzie idealna do kiełbasy, drobiowych polędwiczek oraz grillowanych warzyw, jak cukinia, papryka czy cebula.
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu,
- po pół łyżeczki oregano i bazylii,
- dwa ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Do miski wlej oliwę oraz passatę/koncentrat. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj. Dosyp pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Znasz żeberka w sosie barbecue? Ta pyszna potrawa pochodząca ze Stanów Zjednoczonych może zagościć na twoim grillu, ale w nieco zmienionej wersji. Wystarczy, że ulubioną kiełbasę zamarynujesz w smakowitej emulsji w stylu bbq.
Składniki:
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 6 łyżek pikantnego keczupu lub koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka octu winnego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki sosu worcestershire,
- po pół łyżeczki: wędzonej i ostrej papryki,
- kilka kropel tabasco.
Przygotowanie:
Płynne składniki wlej do miseczki. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
Jeśli wybierasz się na grilla, to wypróbuj uniwersalne przepisy na bogate w smaku marynaty. Z pewnością odmienią oblicze każdego dania z rusztu.
Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ziemniaki z grilla na wiele sposobów. Poznaj przepisy na pyszne kartofelki
- Grillowe rekordy świata. Ile czasu spędził przy ruszcie najbardziej zawzięty kucharz?
- Grill dookoła świata. Zagraniczne smakołyki z grilla serwuje Charles Daigneault
Źródło zdjęcia głównego: fot. Piotr Mizerski