Materiał promocyjny

Przepisy na aromatyczne marynaty do dań z grilla. Podkręcą smak każdej potrawy

Pieczone kiełbasy bez osłonki
Sposoby na domowe marynaty
Źródło: Dzień Dobry TVN
W sezonie letnim chętnie spożywamy posiłki na świeżym powietrzu. To dobry moment, by rozpalić grilla i upiec na nim pyszne kiełbaski oraz pełne witamin warzywa. Potrawy będą miały wyrazisty smak, gdy doprawimy je esencjonalnymi marynatami. Jak je przygotować?

Przepisy na marynaty do kiełbasek i warzyw z grilla

Pobierz darmowy e-book

Kucharze Marieta Marecka oraz David Gaboriaud w kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN pokazują widzom, jak przyrządzić pyszne i proste dania na grilla.

W drugim odcinku apetycznej serii Marieta przedstawiła trzy pomysły na uniwersalne marynaty: piwną, diabelską oraz ziołowo-cytrynową. Wykorzystała je do przyprawienia warzyw – brokułu i pora oraz delikatnych i kruchych kiełbas bez osłonki marki JBB Bałdyga, które rewelacyjnie smakują na ciepło, a więc są idealne do wrzucenia na rozgrzany ruszt.

Przepisy na marynaty
Przepisy na marynaty
Źródło: fot. Piotr Mizerski

Marynata ziołowo-cytrynowa

Składniki:

  • łyżeczka ostrej musztardy,
    • łyżeczka miodu,
      • skórka starta z 1 cytryny,
        • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
          • kilka gałązek świeżego tymianku,
            • szczypta pieprzu,
              • olej.

                Sposób przygotowania:

                Do miseczki dodaj musztardę, miód, skórkę z cytryny, drobno poszatkowany rozmaryn oraz tymianek. Wszystkie składniki wymieszaj z olejem. Dodaj go tyle, aż powstanie płynna marynata.

                Marynata piwna:

                Składniki:

                • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
                  • szczypta płatków chili,
                    • 2 ząbki czosnku,
                      • 2 łyżki sosu sojowego,
                        • 1 łyżeczka miodu,
                          • około 100 ml ciemnego piwa,
                            • sól i pieprz do smaku.

                              Sposób przygotowania:

                              Wsyp do miseczki wszystkie suche składniki. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie wlej sos sojowy, a na koniec powoli dolewaj ciemne piwo – to właśnie nim możesz regulować gęstość marynaty.  

                              Marynata diabelska:

                              Składniki:

                              •  1/2 cebuli,
                                • 2 ząbki czosnku,
                                  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego,
                                    • 1 ostra papryczka,
                                      • 1 łyżka miodu,
                                        • kilka łyżek oleju.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Wszystkie składniki marynaty wrzuć do malaksera i miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę.

                                          Przepis na pieczone kiełbasy bez osłonki z grillowanymi warzywami i aromatycznymi marynatami

                                          Pobierz darmowy e-book

                                          Pieczone kiełbasy bez osłonki
                                          Pieczone kiełbasy bez osłonki
                                          Źródło: fot. Piotr Mizerski

                                          Składniki:

                                          • 8 kiełbas bez osłonki JBB Bałdyga,
                                            • 1 brokuł,
                                              • 1 duży por,
                                                • 1-2 łyżki startego parmezanu,
                                                  • oliwa,
                                                    • pomidorki koktajlowe do dekoracji,
                                                      • ciabatta,
                                                        • 1 mała papryczka chili.

                                                          Przygotowanie:

                                                          Różyczki brokułu pokrój w mniejsze kawałki, polej oliwą i ułóż na grillu. Posmaruj warzywa ziołowo-cytrynową marynatą.

                                                          Obok na ruszcie połóż kiełbasy. Połowę z nich pokryj z każdej strony marynatą piwną, a drugą połowę marynatą diabelską.

                                                          Pora pokrój na duże kawałki i grilluj je przez 5 minut. Warzywo możesz posmarować marynatą ziołowo-cytrusową. Wraz z porem podpiecz pokrojoną ciabattę. Pilnuj, aby oba składniki za bardzo się nie przypiekły.

                                                          Gorące kiełbasy ułóż na talerzu. Obok połóż zgrillowane brokuły oraz rumiane kawałki pora. Całość posyp starym parmezanem i udekoruj pomidorkami koktajlowymi oraz posiekaną drobno papryczka chili. Gotowe!

                                                          Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.

                                                          Marynaty na grilla w różnych odsłonach

                                                          Pobierz darmowy e-book

                                                          Aromatyczne i pełne smaku marynaty to idealny dodatek do dań z grilla. Taki sposób przyprawiania mięs, ryb czy warzyw jest znany na całym świecie.

                                                          Miłośnicy słodko-kwaśnych połączeń mogą przygotować marynatę z wyraźną nutą imbiru oraz kolendry, inspirowaną tajską kuchnią. Świetnie współgra z drobiem, wieprzowiną, tofu, a także krewetkami.

                                                          Składniki:

                                                          • 6 łyżek sosu sojowego,
                                                            • 3 łyżki oleju sezamowego,
                                                              • łyżeczka startego imbiru,
                                                                • sok z połowy limonki,
                                                                  • 3 ząbki czosnku,
                                                                    • 1 garść świeżych liści kolendry.

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Do miseczki wlej sos sojowy, olej sezamowy i sok z limonki. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także stary imbir. Świeżą kolendrę drobno posiekaj i dodaj co pozostałych składników. Całość dobrze wymieszaj.

                                                                      Kolejną ciekawą propozycją jest marynata w stylu włoskim. Będzie idealna do kiełbasy, drobiowych polędwiczek oraz grillowanych warzyw, jak cukinia, papryka czy cebula.

                                                                      Składniki:

                                                                      • 5 łyżek oliwy z oliwek,
                                                                        • 3 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu,
                                                                          • po pół łyżeczki oregano i bazylii,
                                                                            • dwa ząbki czosnku,
                                                                              • sól i pieprz.

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Do miski wlej oliwę oraz passatę/koncentrat. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj. Dosyp pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.

                                                                                Znasz żeberka w sosie barbecue? Ta pyszna potrawa pochodząca ze Stanów Zjednoczonych może zagościć na twoim grillu, ale w nieco zmienionej wersji. Wystarczy, że ulubioną kiełbasę zamarynujesz w smakowitej emulsji w stylu bbq.

                                                                                Składniki:

                                                                                • 4 łyżki oleju rzepakowego,
                                                                                  • 6 łyżek pikantnego keczupu lub koncentratu pomidorowego,
                                                                                    • 1 cebula,
                                                                                      • 2 ząbki czosnku,
                                                                                        • 1 łyżka octu winnego,
                                                                                          • 2 łyżki miodu,
                                                                                            • 2 łyżki sosu sojowego,
                                                                                              • 4 łyżki sosu worcestershire,
                                                                                                • po pół łyżeczki: wędzonej i ostrej papryki,
                                                                                                  • kilka kropel tabasco.

                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                    Płynne składniki wlej do miseczki. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj przyprawy i wymieszaj.

                                                                                                    Jeśli wybierasz się na grilla, to wypróbuj uniwersalne przepisy na bogate w smaku marynaty. Z pewnością odmienią oblicze każdego dania z rusztu.

                                                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

                                                                                                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                    Pobierz darmowy e-book z przepisami i odkryj sekrety perfekcyjnego grillowania!
                                                                                                    Pobierz darmowy e-book z przepisami i odkryj sekrety perfekcyjnego grillowania!

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: fot. Piotr Mizerski

                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości