Materiał promocyjny

Pomysłowe dania z kiełbasek, którymi urozmaicisz swoje obiady. Poznaj przepisy Mariety Mareckiej

Patenty na ciekawe dania z kiełbasy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała dania z wykorzystaniem kiełbasek. Poznajcie jej przepisy na mini burgery, pakieciki z kiełbasą z karkówką, boczkiem i ziemniakami i kiełbasę ciętą w plackach typu tortilla.

Mini burgery z Kiełbasiakiem JBB Bałdyga z kiszoną kapustą

Mini burgery z Kiełbasiakiem JBB Bałdyga z kiszoną kapustą
Mini burgery z Kiełbasiakiem JBB Bałdyga z kiszoną kapustą
Mini burgery z Kiełbasiakiem JBB Bałdyga z kiszoną kapustą
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Ilość porcji: 12 szt. Czas przygotowania: 20 min. Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 opakowania Kiełbasiak JBB Bałdyga,
    • 12 mini bułek do burgerów,
      • 300 g kiszonej kapusty,
        • ½ cebuli,
          • starte jabłko,
            • sól, pieprz,
              • natka pietruszki i świeża mięta,
                • olej.

                  Sos musztardowo-miodowy:

                  • 3 łyżki majonezu,
                    • łyżeczka musztardy ostrej,
                      • łyżeczka musztardy francuskiej,
                        • łyżeczka miodu,
                          • pieprz.

                            Sposób przygotowania:

                            Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy drobniej, dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i poszatkowaną nać pietruszki i miętę. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia. Majonez mieszamy z musztardami i miodem, doprawiamy odrobiną pieprzu. Kiełbasiaka kroimy w grubsze plastry, grillujemy z każdej strony na lekko rumiany kolor. Bułki do burgerów przekrawamy na pół, spodnią część smarujemy sosem musztardowo-miodowym, nakładamy gorące plastry kiełbasiaka, porządną porcję surówki z kapusty i zamykamy drugą częścią bułki. Serwujemy na ciepło.

                            Pakieciki z kiełbasą z karkówką, boczkiem i ziemniakami z domowym sosem chili

                            Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 1 h Stopień trudności: łatwe

                            Składniki:

                            • 300 g boczku,
                              • 4 ząbki czosnku,
                                • 8 małych, ugotowanych ziemniaków w mundurkach,
                                  • sól, pieprz,
                                    • 2 cebule,
                                      • 8 suszonych fig,
                                        • sos sojowy,
                                          • płatki chili,
                                            • 2 cebule,
                                              • olej,
                                                • oregano, tymianek.

                                                  Sos chili:

                                                  • 600 ml wody,
                                                    • 2 czerwone papryki,
                                                      • 3-4 papryczki ostre papryczki chili,
                                                        • około ½ szklanki cukru,
                                                          • ½ szklanki octu,
                                                            • 4 ząbki czosnku,
                                                              • kawałek świeżego imbiru,
                                                                • sól,
                                                                  • płaska łyżka maki ziemniaczanej.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Papryki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i pestek. Razem z obranym czosnkiem, imbirem i cukrem przekładamy do malaksera. Miksujemy na niezbyt gładką pastę. Przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, ocet i na małym gazie gotujemy ok. 15 minut. Na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 2-3 łyżkach wody. Gotujemy ok. 2 minuty mieszając.

                                                                    W tym czasie kiełbasę kroimy w grubsze, ukośne plastry, boczek w grubsze plastry, figi kroimy w paski, czosnek w plasterki, a cebulę w grubsze piórka. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Układamy w gotowych naczyniach z grubej folii aluminiowej wszystkie składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, skrapiamy olejem lub oliwą, oraz sosem sojowym. Przykrywamy folią spożywczą i ustawiamy na rozgrzanym grillu lub w piekarniku. Pieczemy ok. 30 minut, odkrywamy i dopiekamy do zrumienienia. Serwujemy z wystudzonym sosem chili.

                                                                    Kiełbasa cięta JBB Bałdyga w plackach tortilla z salsą pomidorowo-rzodkiewkową

                                                                    Kiełbasa cięta JBB Bałdyga w plackach tortilla z salsą pomidorowo-rzodkiewkową
                                                                    Kiełbasa cięta JBB Bałdyga w plackach tortilla z salsą pomidorowo-rzodkiewkową
                                                                    Kiełbasa cięta JBB Bałdyga w plackach tortilla z salsą pomidorowo-rzodkiewkową
                                                                    Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                    Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 30 min. Stopień trudności: łatwe

                                                                    Składniki:

                                                                    • 8 kiełbasek ciętych JBB Bałdyga,
                                                                      • 8 małych placków tortilla,
                                                                        • 200 g startego sera np. mozzarella.

                                                                          Salsa:

                                                                          • 4 pomidory,
                                                                            • 6 rzodkiewek,
                                                                              • mała czerwona cebula,
                                                                                • łyżka octu balsamicznego,
                                                                                  • łyżeczka miodu,
                                                                                    • ½ pęczka kolendry,
                                                                                      • ½ pęczka mięty,
                                                                                        • sól, pieprz,
                                                                                          • oliwa.

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę, podobnie cebulę. Zioła szatkujemy drobno i mieszamy z pozostałymi warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i schładzamy. Placki tortilla posypujemy serem, składamy na pół i krótko grillujemy z każdej strony, owijamy ściereczką, żeby nie stygły. W tym samym czasie grillujemy na ruszcie kiełbaski na rumiano. Serwujemy włożone do placka z serem i obficie obłożone salsą z pomidorów i rzodkiewki.

                                                                                            Kiełbasy
                                                                                            Kiełbasy
                                                                                            Kiełbasy
                                                                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Źródło: Marieta Marecka

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana