Materiał promocyjny

Pomysłowe dania z kiełbasek, którymi urozmaicisz swoje obiady. Poznaj przepisy Mariety Mareckiej

Pomysłowe dania z kiełbasek, którymi urozmaicisz swoje obiady. Poznaj przepisy Mariety Mareckiej
Patenty na ciekawe dania z kiełbasy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała dania z wykorzystaniem kiełbasek. Poznajcie jej przepisy na mini burgery, pakieciki z kiełbasą z karkówką, boczkiem i ziemniakami i kiełbasę ciętą w plackach typu tortilla.

Mini burgery z Kiełbasiakiem JBB Bałdyga z kiszoną kapustą

Mini burgery z Kiełbasiakiem JBB Bałdyga z kiszoną kapustą
Mini burgery z Kiełbasiakiem JBB Bałdyga z kiszoną kapustą
Mini burgery z Kiełbasiakiem JBB Bałdyga z kiszoną kapustą
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Ilość porcji: 12 szt. Czas przygotowania: 20 min. Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 opakowania Kiełbasiak JBB Bałdyga,
  • 12 mini bułek do burgerów,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • ½ cebuli,
  • starte jabłko,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki i świeża mięta,
  • olej.

Sos musztardowo-miodowy:

  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy ostrej,
  • łyżeczka musztardy francuskiej,
  • łyżeczka miodu,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy drobniej, dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i poszatkowaną nać pietruszki i miętę. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia. Majonez mieszamy z musztardami i miodem, doprawiamy odrobiną pieprzu. Kiełbasiaka kroimy w grubsze plastry, grillujemy z każdej strony na lekko rumiany kolor. Bułki do burgerów przekrawamy na pół, spodnią część smarujemy sosem musztardowo-miodowym, nakładamy gorące plastry kiełbasiaka, porządną porcję surówki z kapusty i zamykamy drugą częścią bułki. Serwujemy na ciepło.

Pakieciki z kiełbasą z karkówką, boczkiem i ziemniakami z domowym sosem chili

Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 1 h Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 300 g boczku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 8 małych, ugotowanych ziemniaków w mundurkach,
  • sól, pieprz,
  • 2 cebule,
  • 8 suszonych fig,
  • sos sojowy,
  • płatki chili,
  • 2 cebule,
  • olej,
  • oregano, tymianek.

Sos chili:

  • 600 ml wody,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3-4 papryczki ostre papryczki chili,
  • około ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki octu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • sól,
  • płaska łyżka maki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Papryki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i pestek. Razem z obranym czosnkiem, imbirem i cukrem przekładamy do malaksera. Miksujemy na niezbyt gładką pastę. Przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, ocet i na małym gazie gotujemy ok. 15 minut. Na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 2-3 łyżkach wody. Gotujemy ok. 2 minuty mieszając.

W tym czasie kiełbasę kroimy w grubsze, ukośne plastry, boczek w grubsze plastry, figi kroimy w paski, czosnek w plasterki, a cebulę w grubsze piórka. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Układamy w gotowych naczyniach z grubej folii aluminiowej wszystkie składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, skrapiamy olejem lub oliwą, oraz sosem sojowym. Przykrywamy folią spożywczą i ustawiamy na rozgrzanym grillu lub w piekarniku. Pieczemy ok. 30 minut, odkrywamy i dopiekamy do zrumienienia. Serwujemy z wystudzonym sosem chili.

Kiełbasa cięta JBB Bałdyga w plackach tortilla z salsą pomidorowo-rzodkiewkową

Kiełbasa cięta JBB Bałdyga w plackach tortilla z salsą pomidorowo-rzodkiewkową
Kiełbasa cięta JBB Bałdyga w plackach tortilla z salsą pomidorowo-rzodkiewkową
Kiełbasa cięta JBB Bałdyga w plackach tortilla z salsą pomidorowo-rzodkiewkową
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 30 min. Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 8 kiełbasek ciętych JBB Bałdyga,
  • 8 małych placków tortilla,
  • 200 g startego sera np. mozzarella.

Salsa:

  • 4 pomidory,
  • 6 rzodkiewek,
  • mała czerwona cebula,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • łyżeczka miodu,
  • ½ pęczka kolendry,
  • ½ pęczka mięty,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę, podobnie cebulę. Zioła szatkujemy drobno i mieszamy z pozostałymi warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i schładzamy. Placki tortilla posypujemy serem, składamy na pół i krótko grillujemy z każdej strony, owijamy ściereczką, żeby nie stygły. W tym samym czasie grillujemy na ruszcie kiełbaski na rumiano. Serwujemy włożone do placka z serem i obficie obłożone salsą z pomidorów i rzodkiewki.

Kiełbasy
Kiełbasy
Kiełbasy
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości