Mini burgery z Kiełbasiakiem JBB Bałdyga z kiszoną kapustą
Ilość porcji: 12 szt. Czas przygotowania: 20 min. Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 3 opakowania Kiełbasiak JBB Bałdyga,
- 12 mini bułek do burgerów,
- 300 g kiszonej kapusty,
- ½ cebuli,
- starte jabłko,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki i świeża mięta,
- olej.
Sos musztardowo-miodowy:
- 3 łyżki majonezu,
- łyżeczka musztardy ostrej,
- łyżeczka musztardy francuskiej,
- łyżeczka miodu,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy drobniej, dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i poszatkowaną nać pietruszki i miętę. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia. Majonez mieszamy z musztardami i miodem, doprawiamy odrobiną pieprzu. Kiełbasiaka kroimy w grubsze plastry, grillujemy z każdej strony na lekko rumiany kolor. Bułki do burgerów przekrawamy na pół, spodnią część smarujemy sosem musztardowo-miodowym, nakładamy gorące plastry kiełbasiaka, porządną porcję surówki z kapusty i zamykamy drugą częścią bułki. Serwujemy na ciepło.
Pakieciki z kiełbasą z karkówką, boczkiem i ziemniakami z domowym sosem chili
Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 1 h Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 300 g boczku,
- 4 ząbki czosnku,
- 8 małych, ugotowanych ziemniaków w mundurkach,
- sól, pieprz,
- 2 cebule,
- 8 suszonych fig,
- sos sojowy,
- płatki chili,
- 2 cebule,
- olej,
- oregano, tymianek.
Sos chili:
- 600 ml wody,
- 2 czerwone papryki,
- 3-4 papryczki ostre papryczki chili,
- około ½ szklanki cukru,
- ½ szklanki octu,
- 4 ząbki czosnku,
- kawałek świeżego imbiru,
- sól,
- płaska łyżka maki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Papryki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i pestek. Razem z obranym czosnkiem, imbirem i cukrem przekładamy do malaksera. Miksujemy na niezbyt gładką pastę. Przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, ocet i na małym gazie gotujemy ok. 15 minut. Na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 2-3 łyżkach wody. Gotujemy ok. 2 minuty mieszając.
W tym czasie kiełbasę kroimy w grubsze, ukośne plastry, boczek w grubsze plastry, figi kroimy w paski, czosnek w plasterki, a cebulę w grubsze piórka. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Układamy w gotowych naczyniach z grubej folii aluminiowej wszystkie składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, skrapiamy olejem lub oliwą, oraz sosem sojowym. Przykrywamy folią spożywczą i ustawiamy na rozgrzanym grillu lub w piekarniku. Pieczemy ok. 30 minut, odkrywamy i dopiekamy do zrumienienia. Serwujemy z wystudzonym sosem chili.
Kiełbasa cięta JBB Bałdyga w plackach tortilla z salsą pomidorowo-rzodkiewkową
Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 30 min. Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 8 kiełbasek ciętych JBB Bałdyga,
- 8 małych placków tortilla,
- 200 g startego sera np. mozzarella.
Salsa:
- 4 pomidory,
- 6 rzodkiewek,
- mała czerwona cebula,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżeczka miodu,
- ½ pęczka kolendry,
- ½ pęczka mięty,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę, podobnie cebulę. Zioła szatkujemy drobno i mieszamy z pozostałymi warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i schładzamy. Placki tortilla posypujemy serem, składamy na pół i krótko grillujemy z każdej strony, owijamy ściereczką, żeby nie stygły. W tym samym czasie grillujemy na ruszcie kiełbaski na rumiano. Serwujemy włożone do placka z serem i obficie obłożone salsą z pomidorów i rzodkiewki.
Zobacz także:
- Ostre kiełbaski z sosem pomidorowym, czyli pomidorowa kuchnia Andrzeja Polana
- Salsiccia - włoska kiełbasa. Poznaj przepisy na dania ze smaczną kiełbasą
- Kiełbasa chorizo – przepisy. Do czego chorizo pasuje najlepiej?
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News